Simona Goșu, Alina Nelega, Ruxandra Novac și Alexandra Pâzgu câștigă premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de femei, ediția a IV a

Echipa Zilele Sofia Nădejde, ediția a IV-a, eveniment organizat anul acesta sub tutela Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a anunțat ieri, 17 octombrie 2021, câștigătoarele Premiilor Sofia Nădejde.

„În primul rând, am fost surprinsă de numărul mare de cărţi, mai ales că aveam impresia, în contextul pandemiei, că editurile au fost mai precaute decât de obicei în a publica autori români. Nu am fost, în schimb, deloc surprinsă de faptul că printre ele se află unele dintre cele mai bune cărţi apărute la noi în ultimii ani, atât la poezie, cât şi la proză, pe lângă altele care continuă inerţial anumite trenduri, fie mai vechi, fie recente”, a declarat, Cristina Ispas, membră a juriului

La categoria POEZIE, cartea câștigătoare îi aparține Ruxandrei Novac – Alwarda, Pandora M.

Ruxandra Novac

„Ruxandra Novac a marcat poezia din anii 2000. Revenirea ei după 17 ani este cel mai așteptat come back din poezia română contemporană. Și ce revenire! E mai curând o reinventare, o nouă viață, un nou nivel cu toate armele reîncărcate. Alwarda desenează o mișcare continuă pe hartă între deșertul postindustrial din Detroit, luminile stinse din București și Marea Nordului. O călătorie transnațională, plutind pe deasupra granițelor lichide, care coregrafiază «semnele obscure» ale unui organism afectat de jet lag, suspendat într­o stază desincronizată cu timpul interior. Dar care, ca un ceas atomic, arată ora exactă în poezia de acum.” (Mihai Iovănel)

Au mai fost nominalizate:

  • Teodora Coman, cu Lucy, Editura TracusArte
  • Diana Iepure, în rest, viaţa e frumoasă, Casa de Editură Max Blecher
  • Angela Marcovici, păsările pe cer ţipă, Casa de pariuri literare
  • Svetlana Cârstean, sînt alta, Editura NEMIRA

La categoria PROZĂ a câștigat scriitoarea Alina Nelega, cu “un nor în formă de cămilă”, Editura Polirom

Alina Nelega

Un nor în formă de cămilă rescrie tragedia din Hamlet, recompunând istoria tulburată a unei familii pentru care teatrul este singurul acasă. O tensionată înfruntare a orgoliilor, singurătăților și obsesiilor, în care fiecare dintre protagoniști încearcă să afle cine este cu adevărat, dincolo de iluziile care se creează în ambianța scenei. Relatate – până la un punct – din perspectiva mamei, regizoare trecută de prima tinerețe, fascinată de «jocul cu vorbele» și animată de o patetică luciditate, situațiile din piesa lui Shakespeare dobândesc rezolvări și semnificații noi, într-o narațiune surprinzătoare, al cărei ritm alert te ține prizonier de la început până la sfârșit.” (Carmen Mușat)

Au ajuns în selecția finală:

  • Paula Erizanu, Ard pădurile, Editura Cartier
  • Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18, Editura Nemira
  • Dora Pavel, Bastian, Editura Polirom
  • Andreea Rasuceanu, Vântul, duhul, suflarea, Editura Polirom

La categoria POEZIE DEBUT premiul a ajuns la cartea Alexandrei Pâzgu, „dă tot ce ai„, Editura TracusArte

Alexandra Pâzgu

„Un posibil manifest de generație, încriptat în cuvintele de mai sus. Sau un strigăt de spaimă – sau angoasă de-a dreptul. Poezia unui mod de viață, parțial ales, parțial impus. A unei lipse de orizont, mai întâi la nivel practic, apoi la nivel intelectual. Cauză și efect întreținându-se reciproc. A unei rupturi fizice cu trecutul, parțial compensată prin memorie. (Cuvântul cel mai potrivit pentru aceasta nu e nostalgie, ci ceva similar vibrației cutiei de rezonanță după ce coarda a încetat să vibreze și sunetul s-a păstrat doar în memorie.) O schiță de biografie. Intenționat incompletă. Intenționat schematică. O existență și o poezie conduse de apropiere și respingere, de coborâre și urcare, asumată total, în sensul unui zen trăit, nu doar livresc, nu doar intelectual. Un yo-yo.” (Romulus Bucur)

Au mai concurat pentru acest premiu:

  • Elena Boldor, TRAXX, OMG
  • Ileana Negrea, jumătate din viaţa mea de acum, Fractalia

La categoria PROZĂ DEBUT, a câștigat romanul Simonei Goşu, Fragil, Editura Polirom.

Simona Goșu

„Cu aceste remarcabile proze de debut, Simona Goșu nu datorează nimic tradiției literare de la noi. Subiectele ei sînt pe cît de actuale, pe atît de inedite, subsumate temei vulnerabilității fără să facă vreo concesie așteptărilor sau sensibilității cititorilor: familii monoparentale depășite de situație, maternitate nedorită sau frici neînțelese, copii lăsați la cheremul instinctelor sau al hazardului… Dramatismul situațiilor fiind egalat doar de finețea cu care se desfășoară, căci sînt mult calm în așteptarea cruzimii și multă subtilitate în preajma răului. Cît despre limbaj, rareori cineva a reușit să «taie» atît de adînc, lăsînd urme atît de puțin vizibile. Uimire, plăcere și admirație – asta am simțit citind, recitind și povestind și altora aceste povestiri, printre cele mai bune scrise la noi în ultimii ani. Un debut memorabil, care – cred – va marca proza scurtă românească.” (Marius Chivu)

Au fost în competiție pentru debut în proză autoarele:

  • Ramona Micu, Povestiri cu oameni mari si mici, Casa de pariuri literare
  • Maria Orban, Oameni mari, Editura NEMIRA

Premiul Scena.ro pentru Dramaturgie a fost acordat Alexandrei Felseghi.

Alexandra Felseghi a ajuns la dramaturgie după ce a studiat pentru a fi regizoare, ceea ce în cazul ei înseamnă că scrie texte de spectacol, nu piese de publicat în volum. Acest tip de autoare de teatru este prea puțin promovat în cultura noastră, ceea ce este un argument în plus pentru alegerea noastră, a motivat decizia Cristina Modreanu, redactoră-șefă Scena.ro.

Premiul special, “Arhive în mișcare”, a fost decernat Mirunei Runcan.

„Vrem să atragem atenția asupra importanței muncii de cercetare, o muncă de multe ori invizibilă. Cu o pasiune molipsitoare, Miruna Runcan a creat un spectacol scris din arhivele și din istoria teatrului românesc. A deschis un drum pe care nu mai umblase nimeni până atunci, dar a reușit să atragă tineri cercetători, mai ales cercetătoare, în această pădure de arhive și să ridice o construcție fără egal în domeniul studiilor teatrale”, a spus Elena Vladareanu, co-inițiatoare Zilele Sofia Nădejde.

perfect-tour.ro

Despre premiile Sophia Nădejde pentru Literatură scrisă de femei

Sofia Nădejde a fost prima femeie din România căreia i s-a permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Instituirea Galei Sophia Nădejde reprezintă un omagiu pentru eforturile sale de recunoaștere a drepturilor femeilor și un instrument de recompensare și popularizare a literaturii scrise de femei.

Prima ediție a Galei a avut loc în luna decembrie 2018 și a recompensat cărțile Beatitudine (eseu politic) de Cosmina Moroșan, Fontana di Trevi de Gabriela Adameșteanu, KOMMOS. Procesiune pentru histerectomie de Iuliana Lungu, frACTalia, 2018 și Un cal într-o mare de lebede de Raluca Nagy.

Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a a fost organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Un gând despre „Simona Goșu, Alina Nelega, Ruxandra Novac și Alexandra Pâzgu câștigă premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de femei, ediția a IV a

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: