COVID Biblioteca esențială – 5 cărți relevante în pandemie

Se împlinesc doi ani de când pandemia de Covid 19 ne-a schimbat radical viețile. S-a scris atâta despre acest virus, încât bâjbâim confuzi printre tone de informații și nu mai știm ce să facem cu ele. La ce ne ajută asaltul breaking news, bilanțurile zilnice, informațiile alarmiste sau îndemnurile la calm? Ce putem învăța din acești doi ani și cum putem evolua, individual sau ca societate? Cum să avem o înțelegere mai clară și să ne adaptăm la lumea din timpul și de după Covid 19?

Vă propunem câteva cărți care descifrează aspecte științifice, implicații sociale și dimensiunea spirituală a ceea ce ni se întâmplă. Pornind de la această listă subiectivă putem începe să ne dăm seama cum să navigăm, personal și împreună, spre normalitatea de după pandemie.

Covid-19. Pandemia care nu trebuia să existe și cum să fie oprită următoarea – Debora MacKenzie

Covid-19. Pandemia care nu trebuia sa existe si cum sa fie oprita urmatoarea – Debora MacKenzie

Probabil una dintre cărțile care adună laolaltă cam tot ce știm până acum despre Covid 19, cartea Deborei MacKenzie demonstrează într-un limbaj accesibil că omenirea a avut semnale clare referitoare la riscurile de declanșare ale unei pandemii. Autoarea își folosește educația în domeniul medical și experiența de presă pentru a oferi una dintre cele mai valoroase investigații jurnalistice care explică toate crizele epidemice din ultimele trei decenii, datele pe care le avem despre coronavirus, cum am fi putut evita această pandemie și cum să o prevenim pe următoarea. Acest volum este nu doar un document de reflecție pentru comunitatea științifică și pentru decidenții politici. Debora MacKenzie vorbește și cetățeanului obișnuit într-un efort de a ne educa despre conduitele juste pe care trebuie să le adoptăm când ne raportăm la autorități și cei pe care îi alegem să ne conducă, atunci când avem de-a face cu riscurile unei boli globale.

O planetă plină de viruși – Carl Zimmer

O planeta plina de virusi – Carl Zimmer

Am ales această carte pentru a ilustra dimensiunea largă a problemei. Nu pentru titlul care ne pune din start în gardă, ci pentru că înțelegerea corectă a lucrurilor ne poate ajuta să înțelegem că avem soluții și că virusul SARS COV2 nu e nici primul, nici ultimul cu care ne confruntăm. Zimmer pune lucrurile în context: în timp ce ne introduce în cunoașterea virușilor care au amenințat umanitatea de-a lungul timpului (gripa, HPV, HIV, Ebola, variola, etc.), ne arată că trăim literalmente în compania multor altor viruși și avem la îndemână instrumente pentru a lupta cu ei. Dincolo de teza nescrisă a cărții, “ceea ce cunoști mai bine, te sperie mai puțin”, acest volum oferă o cultură generală în domeniul virusologiei și puțină încredere că, dacă utilizăm corect știința, aceasta ne poate ajuta să depășim și cele mai amenințătoare epidemii.

Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor – Sharon Moalem

Jumătatea mai bună – Sharon Moalem

Femeile sunt, statistic vorbind, mult mai preocupate de sănătate și mai atente la acest subiect decât bărbații. Nu știu cât este trăsătură genetică și cât ține de o condiționare socială învechită care a plasat genul feminin drept gardian al sănătății întregii familii, dar cred că aceste vremuri pline de incertitudini au sporit inevitabil grijile și anxietatea femeilor, mai mult decât pare să o fi făcut în cazul bărbaților. De aceea, deși nu este o carte despre viruși, găsesc că Jumătatea mai bună poate fi o lectură utilă în această perioadă, pentru că ajută – măcar moral – doamnele.

Doctorul Moalem, renumit în comunitatea științifică pentru lucrările și cercetările sale îndrăznețe, aduce o suită de argumente și dovezi incontestabile că femeile sunt mai bine echipate pentru supraviețuire: rezistența, inteligența, imunitatea, longevitatea lor le depășesc pe cele ale genului masculin. Iar teoria lui Sharon Moalem ne îndreaptă spre genetică pentru a înțelege care este cheia superiorității evolutive a celor care au fost numite pe nedrept “sexul slab”.

Apropo de statistici, ultimele date agregate la nivel global din cercetări în 110 țări arată că: femeile se testează în număr mai mare (20%); deși numărul de cazuri este sensibil egal pe sexe, riscul de spitalizare este cu 20% mai mare la bărbați, iar decesele provocate de coronavirus în rândul bărbaților le depășesc cu 30% pe cele înregistrate în rândul femeilor. Așa că teoria lui Sharon Moalem pare să stea în picioare, din nou.

10 lecții pentru o lume postpandemică – Fareed Zakaria

10 lectii pentru o lume postpandemica – Fareed Zakaria

Nu mă prea dau în vânt după cărțile care ne explică diverse lucruri în x lecții sau y pași. Dar lucrarea jurnalistului american Fareed Zakaria reușește să nu piardă prin sinteză o explicitare cât de cât inteligibilă a realităților pe care le trăim.

Autorul marșează prin subiecte mari din care extrage esențialul: globalizare, dezvoltarea tehnologică, calitatea guvernării, inegalitățile sociale, societatea bipolară, etc. Reiese un soi de “listă de priorități” la care cetățenii, guvernanții, antreprenorii și savanții ar trebui să fie atenți pentru a fi capabili să învățăm ceva din această pandemie.

Mi-a plăcut în special una dintre “lecții”, în care Zakaria ne atrage atenția la ceva interesant: această pandemie demonstrează că Aristotel a avut dreptate acum 2500 de ani când a spus că omul este un animal social. O necesitate medicală, distanțarea socială este în același timp inamicul sănătății mintale a milioane de oameni. Iar pentru viitor e necesar să găsim echilibrul între modul în care ne protejăm de contagiune și modul în care reușim să ne păstrăm dimensiunea fundamentală a umanității, comuniunea cu ceilalți.

De ce binele se cuvine să ne afle pregătiți. Un jurnal din vremea pandemiei – Mihai Frățilă

De ce binele se cuvine sa ne afle pregatiti. Un jurnal din vremea pandemiei – Mihai Fratila

Există mai multe texte valoroase care explorează dimensiunea spirituală a existenței noastre din acești ultimi doi ani. Dar am ales să recomand această carte deoarece este un exemplu mai aproape de noi (PS Mihai Frățilă este episcopul greco-catolic al Bucureștiului) și relevă un exemplu personal (autorul a suferit el însuși de Covid). De ce binele se cuvine să ne afle pregătiți este un text plin de căldură și eleganță.

Spus mai plastic, această carte este un adevărat antrenament pentru speranță în acest timp în care deznădejdea stă la pândă. Este o invitație la a înțelege că atunci când suferim, Isus ne este alături în încercarea noastră, ca Cel care s-a jertfit Dintâiul pentru noi. Este o surprinzătoare alternativă la nervozitatea, tristețea, frica pe care le trăim și le exprimăm, uneori incontrolabil: toate acestea pot fi mijloace prin care să ne călim caracterul și să devenim mai puternici, un sprijin și poate o sursă de lumină pentru semenii noștri.

perfect-tour.eu

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: