VIS Social Impact, compania de producţie El Deseo, deținută de Pedro Almodóvar şi compania spaniolă de producţie Mogambo realizează împreună serialul documentar „Not a Bride”, scrie revista Variety.
Serialul în patru părţi va fi narat de Penélope Cruz, partenera de cursă lungă a proiectelor cinematografice ale reputatului Almodovar. Scenariul și regia sunt semnate de Dario Troiani, iar producția va fi difuzată prin Paramount Plus.
Organizația umanitară Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage, arată că, în fiecare an, aproximativ 12 milioane de fete se căsătoresc înainte de majorat. Căsătoriile timpurii, forțate, sunt un fenomen global care afectează în mod curent 650 de milioane de femei care nu au putut lua decizia mariajului benevol (estimare UNICEF). Jumătate dintre ele trăiesc în Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India şi Nigeria.
Seria “Not a Bride” abordează prejudecata falsă că problema mariajelor aranjate este una caracteristică țărilor sărace şi expune situația reală. Căsătorii timpurii și forțate se petrec în toată lumea, ele nefiind specifice unei religii sau culturi anume.
„Mărturiile fetelor şi femeilor care au suferit această experienţă traumatică sunt şocante. Prin acest documentar vrem să oferim lumii o percepție mai clară despre această uriaşă problemă care sperăm să înceapă să fie rezolvată”, a spus Pedro Almodóvar.
Situația fetelor căsătorite forțat în România
Conform organizației Salvați Copiii România, căsătoriile timpurii sunt un fenomen îngrijorător și în România. Ultimele date disponibile (2014) indică faptul că, în țara noastră, în doar trei ani, 1.680 de fete cu vârsta între 14 și 17 ani s-au căsătorit. Datele subevaluează însă acest fenomen, deoarece raportează căsătoriile formale, în condițiile în care multe astfel de mariaje se petrec fără încheierea căsătoriei civile.
Situația este mult mai gravă în ce privește maternitatea în rândul fetelor. România are cele mai multe nașteri din Europa ale fetelor sub 15 ani, arată Institutul Național de Statistică (INS). În 2019, 749 fete cu vârsta mai mică de 15 ani au devenit mame. Și aproape 18.000 de fete cu vârsta între 15 și 19 ani, dintr-un total de 199.720 de nașteri.
Mai puțin de două procente din mamele minore spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România în 2020.