Julia, varianta feministă a romanului 1984 de George Orwell, aprobat de legatarii scriitorului

Administratorii operei lui George Orwell au aprobat recent o repovestire a celebrei distopii „1984” din perspectiva Juliei, iubita personajului central, Winston Smith, scrie The Guardian.

Noul roman, bazat pe clasicul 1984, va purta numele personajului feminin. Julia este scris de autoarea Sandra Newman și reia povestea înfiorătoare a totalitarismului spusă de Orwell din perspectivă romantică.

Dintre cărțile Sandrei Newman, au apărut în limba română volumul “Arta de citi clasicii fără reverență” și “Kit Lit”, un “ghid de supraviețuite în literatura universală, de la grecii antici la moderniști”.

libris.ro

1984, scurtă prezentare a romanului lui George Orwell

1984, publicat pentru prima dată în 1949, este povestit din perspectiva unică a lui Winston Smith, care trăiește într-o lume distopică, în care Marea Britanie devine Airstrip One. Țara și lumea sunt prinse într-o serie de războaie și alianțe între trei federații statale: Oceania, Asia de Est și Eurasia. Airstrip One este guvernată cu mână de fier de singurul său partid politic, INGSOC, preocupat neîncetat de cultul personalității liderului său Fratele cel Mare.

Winston duce o viață confortabilă, dar destul de plictisitoare, lucrând pentru Ministerul Adevărului, organizația de propagandă a statului. Așa-zisul minister al adevărului revizuiește istoria și limba engleză pentru a susține politica Fratelui cel Mare. Folosirea unei nou – vorbe (newspeak) are rolul ce a înfrânge ideea de rezistență din mintea oamenilor înainte de a se forma, creând fraze vagi în locul unora simple și precise. Dar lumea lui Winston și percepția sa asupra lumii se schimbă când o întâlnește pe Julia.

În Julia, Winston descoperă un spirit liber, o femeie care face sex de plăcere (ceea ce este o infracțiune) și care își bate joc de Fratele cel Mare. Ea susține că s-a culcat și cu alți membri ai partidului și are și dovezi. Deține lucruri dispărute de mult din lumea în care trăiesc, ciocolată și ceai.

Julia, o repovestire feministă a distopiei orwelliene

Două întrebări fără răspuns din romanul lui Orwell sunt cum îl vede Julia pe Winston și cum a navigat în ierarhia partidului, spune Bill Hamilton, executorul literar al Orwell, într-o declarație de presă.

„Sandra intră sub pielea lumii Fratelui cel Mare într-un mod cu desăvârșire convingător, care este atât fidel originalului, dar oferă și o narațiune diferită dramatic pe care o alătură originalului.”

Același comunicat de presă arată că Julia va reprezenta un personaj care:

„Înțelege lumea Oceaniei mult mai bine decât Winston și este în esență fericită cu viața ei – Julia nu a cunoscut altă lume și nu și-a imaginat niciodată alta. Dar într-o zi, îndreptându-se spre Winston pe un coridor lung, Julia îi dă un bilet – un gest potențial sinucigaș – și își dă seama că își pierde stabilitatea și nu mai poate naviga în siguranță în lumea ei.”

Orwell o descrie în 1984 ca fiind personajul cerebral și echilibrat:

„Ea era mult mai stăpână pe ea decât Winston şi cu mult mai puţin susceptibilă pentru propaganda Partidului… De asemenea, ea a stârnit un fel de invidie din partea lui când i-a spus că în timpul celor Două Minute de Ură cel mai greu i-a fost să se abţină să nu izbucnească în râs (…) Adesea, ea era gata să accepte mitologia oficială, pentru simplul fapt că diferenţa dintre adevăr şi minciună nu i se părea atât de importantă”.

Deși deocamdată data la care Julia va fi publicat nu a fost dezvăluită, editorii spun că speră să-l poată scoate din tipar în preajma comemorării a 75 de ani de la moartea lui Orwell, în 2024.

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: