Antologia Superpovești din București, scrisă de elevi, va fi lansată sâmbătă, 18 decembrie

Weekendul acesta va fi lansată prima carte scrisă de copiii și adolescenții din București ce reunește povestiri care aduc la viață legendele și poveștile din istoria orașului. Este vorba despre Superpovești din București, un volum ce adună laolaltă povestiri semnate de câștigătorii concursului cu același nume, lansat la începutul anului 2021.

Cei șapte câștigători sunt: Thea Ilinca Jianu și Mara Miloș de la Liceul Teoretic Național (la categoria 8-10 ani), Ioana-Alexandra Anastasiu de la Școala Generală 280, Matei-Andrei Petrescu de la Colegiul Național „Cantemir Vodă”, Emil Racoveanu de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și Thomas Popescu de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” (la categoria 11-14 ani) și Bianca Georgiana Maria Borș de la Colegiul Național „Sfântul Sava” (la categoria 15-18 ani).

Evenimentul de lansare al volumului, cu participarea tuturor autorilor, va avea loc sâmbătă, 18 decembrie, începând cu ora 11.00, LIVE pe pagina de Facebook a proiectului.

Despre proiectul Superpovești din București

La începutul anului 2021, copiii și adolescenții din București au fost provocați să se transforme în „detectivi” de povești. Să caute legendele și poveștile ascunse din istoria orașului, să le documenteze în familie, în comunitățile locale, la școală, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, în materiale din spațiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în povești.

Antologia Superpovești din București este tipărită într-un tiraj de câteva mii de exemplare de către Compania de Librării București (CLB), lanțul de librării cel mai longeviv din România, cu sprijinul Primăriei București și al ARCUB. Cartea este distribuită gratuit în toate cele 40 de librării dinlanțul CLB, în scopul promovării lecturii.

„În numele Companiei de Librării București, îi felicit din inimă pe cei șapte laureați ai concursului Superpovești din București, pe care tocmai i-am cunoscut și m-au convins de talentul lor și mai ales de bucuria și curiozitatea cu care vor descoperi mereu alte lucruri demne de povestit despre orașul nostru. Sunt convinsă că le vor urma exemplul tot mai mulți copii și tineri care, până acum, nu au găsit o platformă potrivită pentru a face dovada talentului lor”, a declarat Marieta Seba, directoarea generală a Companiei de Librării București.

„Avem nevoie să ne cunoaștem orașul prin povești, să ne construim geografii și mitologii personale, să ne conectăm identitar cu spațiul în care trăim, un cadru, cel mai adesea, jalonat de utilitar și de automatisme.

Poveștile despre oraș au fost decorul mai multor vieți, decor peste care s-au depus, de la o generație la alta, straturi de memorie. De multe ori, între generații apar spații făcute din narațiune, spații de respiro care nasc mici complicități. Tocmai de aceea credem că avem nevoie să tot repovestim orașul.

Iar copiii satului global poate că au cu atât mai mult nevoie de ritualuri de dezvrăjire a contemporaneității și de proiecte care să îi apropie concret de comunitatea în mijlocul căreia cresc. După aproape doi ani de izolare, avem nevoie cu toții, dar mai ales cei tineri, să simțim că suntem parte a unei comunități, a unui spațiu real”, a mărturisit Oana Boca Stănescu, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect.

Datorită reușitei proiectului și interesului stârnit în rândul copiilor și adolescenților, organizatorii vor desfășura a doua ediție a concursului la începutul anului 2022. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial al proiectului: http://www.superpovestidinbucuresti.ro.

Inițiatorii proiectului Superpovești din București sunt Compania de Librării București alături de Headsome Communication, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București, Primăria București, ARCUB, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Metropolitană, „Tribuna învățământului” și Radio România Cultural.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: