INEDIT 11 tradiții de Anul Nou în jurul lumii

În vreme ce românii pun în buzunar o sumă frumușică, pentru ca anul ce vine să aducă prosperitate și poartă ceva nou pentru Anul Nou, din Statele Unite până în Australia, localnicii au propriile obiceiuri în noaptea de revelion, unele mai bizare ca altele.

Zdrăngănitul oalelor și tigăilor – Irlanda

Din Marea Britanie până în Australia, în ultima noapte din an, petrecăreții scot la plimbare nu artificiile ca la noi, ci oale și tigăi în care lovesc pentru a alunga spiritele rele și vibrațiile negative. Se crede că tradiția își are originea în Irlanda.

Colinde și rime din Țara Galilor

Deși nu mai este practicat des azi, colindatul a fost foarte popular în Țara Galilor, cu numele Calennig. În dimineața Anului Nou, copiii mergeau din ușă în ușă cântând sau recitând versuri și erau răsplătiți cu monede de aramă și dulciuri. Calennig se referă la un măr sau o portocală în care se înfig cuișoare și o rămurică. Era purtată de copii ca simbol al norocului și apoi atârnată la vedere în casele lor.

calennig

Arderea dorințelor – Armenia

Cu toții să ne punem dorințe în noaptea de Revelion, dar în unele părți ale lumii, oamenii practică “arză-o-ar focul”. În anumite regiuni din Armenia și Rusia urările de Anul Nou sunt scrise pe bucăți de hârtie care apoi sunt arse, iar cenușa e pusă în paharul cu băutură. Când ceasul bate al doisprezecelea ceas, bei licoarea cu cenușă și… apoi suni la 112. (Glumim!) Dar ei nu. Chiar beau cenușa propriilor vise. Se fac una cu visul deci. Cum să nu se împlinească?

Pita Sfântului Vasile – Cipru

În Cipru, Anul Nou este inaugurat cu un chec care poate numele sfântului zilei. În el se ascunde o monedă care va aduce noroc găsitorului. Grecii ortodocși serbează pe 1 ianuarie Sfântul Vasile, asociat la ei cu Moș Crăciun, spre deosebire de Sfântul Nicolae în alte tradiții. Astfel, în prima zi a anului, se servește vasilopita, într-o tradiție respectată și în Grecia, Balcani și alte părți ale Europei de Est.

Vasilopita

Mărul profețiilor – Cehia

În ajun de Anul Nou, cehii taie un măr în două, pentru a prezice prosperitatea anului viitor. Dacă miezul este înconjurat de forma unei stele, îi așteaptă un an bun și norocos. Dacă miezul are forma unei cruci, ar putea veni 12 luni perfide.

(Dacă are altă formă, mai încercați ajunul viitor!)

Tradiție în ajun de an nou Cehia

Săritura în anul nou – Danemarca

Pe măsură ce ceasul bate miezul nopții în Danemarca, tradiția spune să te sui pe un scaun și la ora 12:00 să sari pe podea. Petrecând ultimele momente ale anului cu picioarele ridicate de pe pământ, poți păși proaspăt în Anul Nou, lăsând în anul trecut orice gând negativ și vibrațiile rele.

Hogmanay (arderea făcliilor) – Scoția

De Hogmanay, cuvântul scoțian pentru ajunul noului an, în insulele Shetland au loc festivalurile tradiționale de foc Up Helly Aa. În restul țării, obiceiul arderii făcliilor poartă numele Hogmanay. Sărbătoarea a luat amploare atunci când liderii religioși au expulzat Crăciunul din Scoția, din cauza diferendelor religioase. Neputând celebra Crăciunul aproape 400 de ani, mulți au făcut din Hogmanay sărbătoarea cea mai mare.

Tradiție scotiană de anul nou – Hogmanay

La miezul nopții, oamenii se salută cu toasturi tradiționale, cum este „Lang may yer lum reek”, „fie ca hornul casei tale să scoată mereu fum”, o urare de noroc.

12 boabe de struguri – Spania

Cu un minut înainte de ora 12:00, spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri. Se crede că obiceiul aduce noroc și prosperitate în anul nou și alungă spiritele rele care pândesc împrejur. Mâncatul strugurilor de Anul Nou este un obicei comun și în America Latină și Indonezia.

Săritul peste 7 valuri – Brazilia

Dacă petreceți anul nou în Brazilia, e bine să purtați alb și să vă prindă numărătoarea inversă pe plajă. Nu veți fi excentrici deloc, ci însoțiți de localnicii care se pregătesc să intre în Anul Nou sărind peste șapte valuri, unul pentru fiecare zi a săptămânii. Obiceiul o onorează pe Yemoja, zeița mării, în speranța de a intra în grațiile ei în anul care urmează. Nu uitați să aduceți ofrande bijuterii și flori pentru a le lăsa la țărm.

Obicei în ajunul anului nou, Brazilia

Plimbatul valizei goale – Columbia

În America Latină, petrecăreții cu chef de călătorii intră în Anul Nou plimbând o valiză goală în jurul blocului. Se crede că este suficient pentru a se asigura că anul următor va fi plin de călătorii și aventuri. Unii s-au apucat și de curse cu valizele goale, în încercarea de a grăbi lucrurile.

Obicei de revelion în Columbia

Sărutul de la miezul nopții – Germania

Sigur ați sărutat vreodată pe cineva la 12, în noaptea de Revelion, poate chiar an de an, dar știți oare de unde a pornit și s-a răspândit acest sărut acum universal? Încă din secolul IV, popoarele germanice făceau asta pentru a avea noroc bun în Anul Nou. Acum o facem toți, fără așteptări prea mari, doar de drag!

carturesti.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: