În timp ce prezidențiabilii francezi sunt în plină campanie electorată, controversatul Michel Houellebecq lovește din nou. Romanul cu personaje și acțiune inspirate de politicieni și situații reale a fost lansat în cel mai potrivit moment. Între protagoniști se numără un președinte care pare a fi creionat după Macron și fostul jurnalist cu vederi de extremă dreaptă Éric Zemmour, scrie The Guardian.
Ediția în limba franceză a romanului a fost lansată vineri, 7 ianuarie 2022. Anéantir (Anihilare) este cea mai voluminoasă carte – 730 de pagini – a scriitorului care a cucerit publicul încă de la debutul cu Extinderea domeniului luptei. Primul tiraj al noului roman este generos, 300.000 de exemplare.
Despre Anéantir, cea mai recentă carte de Michel Houellebecq
Anéantir se petrece în timpul unei campanii fictive pentru alegerile prezidențiale din 2027. Marine Le Pen a demisionat din funcția de lider al Adunării Naționale, dar candidatul de extremă dreapta Éric Zemmour stârnește încă controverse. Președintele Emmanuel Macron este o altă figură cunoscută care, deși nu este numit ca atare, pare să fie printre personaje. Bruno Le Maire, ministru al economiei și prieten cu Houellebecq, este inspirația pentru Bruno Juge, un alt dintre protagonist.
Juge este critic la adresa președintelui în exercițiu, declarând la un moment dat că șeful statului are o singură convingere politică și una singura… Am fost făcut să fiu președinte. După două mandate ale acestui lider, Houellebecq își imaginează o Franță în derivă, cu niveluri ridicate de șomaj și sărăcie.
Se speculează că satirele lui Houellebecq au influențat politica franceză. În bestsellerul Supunere, apărut în 2015, Franța are președinte musulman. Romanul a stârnit temeri privind o preluare islamistă a Franței. Întrebat de The Guardian, la data respectivă, dacă este islamofob, autorul a răspuns „probabil”. Romanul său din 2019, Serotonină, critică globalizarea și politica Uniunii Europene. Houellebecq este dealtfel un eurosceptic declarat și extremist, iar povestea sa părea să prezică viitorul, mai exact mișcarea Vestelor Galbene.
Recenziile pentru Anéantir au fost majoritar pozitive până acum. Ziarul Le Monde îl descrie un „thriller politic care virează spre meditația metafizică”, chiar dacă revista Le Nouvelle Observateur a considerat că este prea lung și l-a descris drept „un căscat”.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Un gând despre „NOUTĂȚI Cel mai proaspăt roman al lui Houellebecq critică lumea politică a Franței”