Cel de-al optulea roman al lui Michel Houellebecq, Anihilare, publicat în Franța în ianuarie 2022 într-un tiraj de 300.000 de exemplare, a apărut zilele acestea în limba română, la editura Humanitas Fiction.
Am scris pe Răsfoiala despre acest ultim roman al lui Houellebecq încă din luna ianuarie, când, la apariția în țara natală a scriitorului, stârnea deja dezbateri datorită asemănărilor între personajele din Anihilare și câteva figuri marcante ale politicii franceze, președintele Emmanuel Macron și lidera mișcării de extremă dreapta, Marine Le Pen.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Anihilare, “romanul cel mai sensibil” al lui Michel Houellebecq
Controversatul autor, aflat printre favoriții la Nobel pentru Literatură anul acesta, provoacă din nou cititorii cu Anihilare, o poveste profund umană, melancolică, dar și cu neașteptate panseuri despre sensul vieții și al literaturii, nemaiîntâlnite în celelalte cărți ale sale.
Protagonistul romanului Anihilare este Paul Raison, un înalt funcționar ministerial care trăiește într-un cartier futurist al Parisului, alături de o soție de care s-a înstrăinat. Navighează pe coridoarele puterii, pe lângă un ministru tehnocrat care vrea să-și reînnoiască mandatul într-o perioadă tulbure, când terorismul digital ia amploare. O grupare misterioasă postează pe net pentagrame, mesaje ciudate, apoi deep-fake-uri pline de cruzime, pentru ca apoi să treacă la fapte. Însă nimic nu mai poate zgudui opinia publică, amorțită de circul mediatic al alegerilor din Franța anului 2027, în care oameni politici și foști moderatori de televiziune își dispută întîietatea.
Când tatăl lui are un grav atac cerebral, Paul e nevoit să se desprindă de rutina profesiei și căsniciei, reînnodând astfel legătura cu familia. Descoperind fațetele relațiilor de cuplu ale surorii, tatălui, fratelui, începe să își pună sub semnul întrebării existența și regretă că nu a întrevăzut mai devreme posibilitatea unui refugiu, unicul, de altfel, în fața agoniei vieții și a morții, și anume iubirea. O revelație târzie, dat fiind diagnosticul nemilos pe care îl primește după o banală vizită la stomatolog.
„Romanul cel mai delicat, mai melancolic și mai sensibil al lui Michel Houellebecq.“
Charlie Hebdo
„O mare carte, o lovitură sigură, cel mai tulburător roman al lui Houellebecq. În sfârșit, scriitorului îi cade masca provocatoare și cinică, pentru a-și descoperi adevărata față a empatiei. Anihilare este desigur un cânt funebru, dar care radiază dragoste și posibilitatea fericirii.“
RTL