Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat astăzi, 6 octombrie 2022, scriitoarei franceze Annie Ernaux. Motivația membrilor comisiei pentru acordarea Premiului Nobel pentru Literatură lui Annie Ernaux:
„pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”..
Cele mai cunoscute cărți ale sale, L’événement și La Place, au fost traduse în limba engleză (cu titlurile Happening și A Man’s Place), dar în limba română nu sunt disponibile deocamdată.
Editura Pandora M a anunțat astăzi că are în pregătire trei dintre romanele lui Annie Ernaux, în cadrul colecției Anansi. World Fiction, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
Două dintre acestea, romanul Pasiune simplă (reeditare, traducere de Vasile Zincenco) și Confesiunea adolescentei (traducere inedită, semnată de Mădălina Ghiu), vor fi publicate într-o ediție specială în această toamnă. Următoarea carte semnată de Annie Ernaux care va apărea în limba română este monumentalul roman Anii, traducere semnată tot de Mădălina Ghiu.
Anunțul a fost făcut de Comisia Nobel la sediul din Stockholm al Academiei și online. Trofeul va fi înmânat autoarei, la fel ca celorlalți laureați Nobel ai acestui an, în cadrul ceremoniei de decernare care fi găzduită de Sala de Concerte a orașului în luna decembrie.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Despre Annie Ernaux, câștigătoare Nobel pentru Literatură 2022
Scriitoarea franceză Annie Ernaux s-a născut în 1940 și a crescut în orășelul Yvetot din Normandia, unde părinții ei aveau un magazin alimentar și o cafenea. Mediul era sărac dar demn, cu părinți care se ridicaseră din subzistența proletară la o viață burgheză, unde amintirile podelelor de pământ bătut nu au dispărut niciodată, dar unde politica a fost rareori abordată.
În scrierile sale, Ernaux examinează, în mod constant și din diferite unghiuri, o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa socială. Drumul ei spre statutul de autor a fost lung și anevoios.
Lucrările sale de memorialistică, care se ocupă de mediul său rural, au apărut devreme ca un proiect care încearcă să lărgească granițele literaturii dincolo de ficțiune în sens restrâns. În ciuda stilului său clasic și distinctiv, ea declară că este mai degrabă o „etnologă a ei însăși” decât o scriitoare de ficțiune.
Debutul lui Annie Ernaux a fost „Les armoires’ vides” (1974; „Cleaned Out”, 1990) și deja în această lucrare a început să investigheze trecutul său normand; însă cea de-a patra carte a sa, „La place” (1983; „A Man’s Place”, 1992), a fost cea care i-a oferit faima literară. În doar o sută de pagini, ea a realizat un portret imparțial al tatălui său și al întregului mediu social care l-a format în mod fundamental. Acest portret este semnalul unei serii de lucrări de proză autobiografică, cu un pas dincolo de lumile imaginare ale ficțiunii.
O capodoperă din producția ei este narațiunea despre avortul ilegal prin care a trecut la vârsta de 23 de ani, „L’événement” (2000; „Happening”, 2001). Este un text de o onestitate nemiloasă care, deși narat la 25 de ani după ce „evenimentul” a avut loc, îl face pe cititor intens părtaș la ceea ce s-a întâmplat cândva.
“Annie Ernaux crede în mod evident în forța eliberatoare a scrisului. Opera ei este lipsită de compromisuri și scrisă într-un limbaj simplu și curat. Iar atunci când, cu mult curaj și acuitate clinică, dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilința, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, ea realizează ceva admirabil și durabil.”
Comitetul Nobel pentru Literatură
Curiozități despre Nobel pentru Literatură
Prima femeie afro-americană distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură a fost prozatoarea Toni Morrison. Scrierile sale se remarcă prin explorarea “părții întunecate a umanității”, reușind totuși să transmită sentimente de integritate și speranță.
În ultimii ani de viață, Alfred Nobel, inventator la mătăsii artificiale și al dinamitei, dar și un mare pasionat al literaturii, a scris ficțiune. Și-a publicat piesa de teatru Nemesis pe propria cheltuială, în Paris. Cele o sută de exemplare au fost distruse după moartea sa de familia lui Nobel care a considerat că nu îi onorează memoria.
Dintre membrii Academiei Suedeze, șase scriitori au primit Premiul Nobel pentru Literatură. Cea mai cunoscută este Selma Lagerlof. Creatoarea lui Nils Holgersson a fost prima femeie câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.
Jean Paul Sartre a refuzat premiul, cum a refuzat mereu orice distincție onorifică.
Din cei 119 laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, doar 17 au fost femei.
Doris Lessing avea 88 de ani când a primit Nobelul pentru Literatură, în 2007. Făcea piața, atunci când a fost anunțată că a devenit laureată, și a exclamat: Oh, Cristoase!
În 1958, scriitorul rus Boris Pasternak a fost silit de autoritățile din țara sa să returneze premiul.
Despre Premiul Nobel pentru Literatură
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual scriitorului sau scriitoarei care a creat, de-a lungul carierei, “cea mai remarcabilă operă într-o tendință idealistică”. Medalia Nobel ajunge la câștigător împreună cu un premiu în bani a cărui valoare este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 920.000 de euro).
În ultimii ani, alegerile controversate ale comisiei Nobel au stârnit numeroase polemici și chiar proteste. Cei mai recenți laureați Nobel pentru Literatură sunt autorul originar din Zanzibar Abdulrazak Gurnah, poeta Louise Glück, prozatorul austriac Peter Handke și scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk.
Operele acestora s-au tradus în timp record și majoritatea au avut mare priză la publicul românesc. Cele mai recente exemple, despre care am scris recent pe Răsfoiala, sunt romanele lui Abdulrazak Gurnah: Abandon, Paradis și Vieți în derivă. Gurnah a primit Nobelul pentru
„viziunea fără compromisuri și empatică asupra efectelor colonialismului și a soartei refugiaților captivi între culturi și continente”
Romanele sale impresionează prin empatia și emoția cu care scrie despre dragoste, frământările epocii coloniale și postcoloniale și destinele indivizilor care traversează granițele culturilor și civilizațiilor.
Editura PandoraM a publicat în colecția Anansi World Fiction volumul de poeme Noapte credincioasă și virtuoasă al laureatei Nobel Louise Glück. Comitetul Nobel i-a acordat trofeul din 2020 poetei americane pentru
„inconfundabilul timbru poetic ce transformă, prin frumusețea lui austeră, existența individuală într-una universală.”
Până azi s-au mai acordat Premiile Nobel 2022 pentru Medicină, Fizică și Chimie:
- Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost acordat luni, 3 octombrie, cercetătorului suedez Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”. Aceste descoperiri au relevanță în prezent pentru a înțelege mai bine modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.
- Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost decernat marți, 4 octombrie. Francezul Alain Aspect, americanul John F. Clauser și austriacul Anton Zeilinger au demonstrat că particule minuscule pot păstra o legătură între ele chiar și atunci când sunt separate, un fenomen cunoscut sub numele de “stare cuantică interconectată”, care poate fi folosit pentru calcul specializat și pentru criptarea informațiilor.
- Premiul Nobel pentru Chimie 2022 a fost decernat miercuri, 5 octombrie, americanilor Carolyn R. Bertozzi și K. Barry Sharpless, precum și cercetătorului danez Morten Meldal, pentru că au dezvoltat un mod de „a rupe moleculele între ele” care poate fi folosit pentru a explora celulele, a cartografia ADN și a concepe medicamente care pot viza mai precis boli precum cancerul.
În zilele următoare vor mai fi acordate premiul Nobel pentru Pace, vineri, 7 octombrie, și Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, luni 10 octombrie.
Academia Regală de Științe din Suedia a fost fondată în 1739 cu obiectivul de a promova științele și de a le consolida influența în societate.
Documentarea articolului a fost realizată consultând Nobel Prize.org.
Un gând despre „PREMIUL NOBEL pentru Literatură 2022 a fost câștigat de autoarea franceză Annie Ernaux”