ARTE Teatru muzică și filme recomandate de Răsfoiala – octombrie 2022

Se joacă mult și se joacă bine pe toate scenele din țară, în plină stagiune. Dar dacă ar fi să alegem numai trei reprezentații, vă îndemnăm spre Iona, una dintre cele mai frumoase poezii scenice ale lui Marin Sorescu; The Sunset Limited, regalul lui Cormac McCarthy (avându-i protagoniști pe Șerban Pavlu și Richard Bovnoczky, doi dintre actorii noștri preferați); și dramatizarea – surpriză a unuia dintre cele mai apreciate romane din ultimii ani, Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac.

Pentru iubitorii de muzică, propunem un concert Maria Răducanu, facem o excursie la Cluj pentru un parteneriat surprinzător între Luna Amară și Țapinarii, iar apoi ne întoarcem la București pentru a-l cunoaște pe saxofonistul de jazz al momentului. În sfârșit, în ce privește filmul, luna octombrie e luna Astra Film Festival de la Sibiu, unde există secțiuni dedicate pentru toate vârstele și gusturile.

La treabă, iubitori de (c)arte!

chilipirul-zilei.ro/

Teatru

Iona, de Marin Sorescu

Spectacol de teatru – Iona, de Marin Sorescu

Data: Sâmbătă, 15 octombrie

Locație: Cinema Unirea, Botoșani

Preț bilet: 30 RON (15 RON pentru elevi, studenți și pensionari)

Dacă aș avea mijloace, n-aș face nimic altceva decât o bancă de lemn în mijlocul mării. Construcție grandioasă de stejar geluit, să respire pe ea, în timpul furtunii, pescărușii mai lași. Și să zică așa, gândindu-se la mine: “N-a făcut nimic bun în viața lui decât această bancă din lemn, punându-i de jur împrejur marea.” M-am gândit bine, lucrul ăsta l-aș face cu dragă inimă.

Tulburătoarea piesă de teatru a lui Marin Sorescu, Iona, își face intrarea în scenă luna aceasta pentru publicul din Botoșani. Spectacolul, lucrarea de licență a tinerei regizoare Bianca Laiu, este compus din patru tablouri pe care Marin Sorescu le-a imaginat ca scene metafizice în care biblicul Iona confruntă teme primordiale ale existenței umane: viața și moartea, singurătatea și destinul.

E o piesă de teatru musai de citit și un spectacol în care poezia se înfățișează de după cortină, readusă în prim plan de genialul Sorescu, autorul a – probabil – celei mai pline de speranță propoziții din literatura română:

“Răzbim noi cumva la lumină.”

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

The Sunset Limited, de Cormac McCarthy

Spectacol de teatru – The Sunset Limited, de Cormac McCarthy

Data: Luni, 17 octombrie 2022, ora 20:00

Locație: unteatru, București

Preț bilet: 60 RON

Black și White sunt cele două personaje iconice ale dramei lui Cormac McCarthy. Black e un fost pușcăriaș devenit credincios. White e un intelectual ateu. Black îl salvează pe White de la moarte când acesta vrea să se arunce sub roțile expresului dintre New Orleans și Los Angeles, celebrul Sunset Limited. Confruntarea de idei care urmează, despre suferință, sufletul omului și căutarea lui Dumnezeu e o mostră de scriitură literară. Iar parteneriatul scenic între Șerban Pavlu și Richard Bovnoczky m-a făcut să mă înclin cu admirație prima dată când am văzut piesa, acum câțiva ani.

Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac

Spectacol de teatru – Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac

Data: Vineri, 21 octombrie 2022, orele 19:00 și 20:30

Locație: Point, București

Preț bilet: 50 RON

Spectacolul este accesibil și online în cadrul Scenei Digitale TNRS.

Aceasta nu este o carte, este o furtună lăuntrică după care te vei simți bătut și iubit și iertat, toate la un loc și încă ceva căruia nu-i poți spune pe nume.

spuneam noi când am scris despre romanul Tatianei Țîbuleac. O poveste intensă despre relația complicată de iubire între mamă și fiu, cartea merita pe deplin o dramatizare, iar acum o avem într-o reprezentație avangardistă la hub-ul cultural Point din București dar și online pe Scena Digitală. Piesa este o combinație de performance actoricesc, mișcare scenică și experiență audiovizuală care îi poartă pe spectatori printre amintirile protagonistului și prin secvențele cărții.

libris.ro

Muzică

Un ceas de cântec – concert Maria Răducanu

Concert Maria Răducanu

Data: Sâmbătă, 15 octombrie, ora 19:00

Locație: Teatrul de Artă, București

Preț bilet: 50 RON

Întâia oară când am ascultat-o pe Maria Răducanu a fost…un album de colinde tradiționale românești. Am ascultat atunci cea mai suprinzătoare interpretare vocală, într-o linie melodică și o orchestrație inedite, care mi-au întipărit în memorie numele artistei.

Dacă nu ați mai fost la un spectacol al Mariei Răducanu, veți avea ocazia să ascultați un curcubeu de sunet și emoție: folclor, jazz, fado, doine, blues, operă și chiar mai mult. Se întâmplă la Teatrul de Artă și – cum artista preferă aparițiile live radioului și televiziunii – o experiență de neratat.

Luna Amară Acoustic & Țapinarii

Concert Luna Amară Acoustic & Țapinarii

Data:  Duminică, 15 octombrie, ora 19:30

Locație: L’Autre Café, Cluj-Napoca

Preț bilet: 60 RON

Îmi plac deopotrivă Luna Amară și Țapinarii, deși îi ascult în momente și stări diferite. Rock-ul pur și rece ca gerul scandinav și folk-ul pigmentat cu ironii sub care se ascunde candoarea și nostalgia îmi par a fi greu de pus împreună pe aceeași scenă, în aceeași seară, tocmai de aceea mă intrigă concertul celor două trupe. Pentru cine e din (sau are drum la) Cluj, să ne spuneți cum a fost!

Jazz Nouveau – James Brandon Lewis Trio

Concert James Brandon Lewis Trio

Data: Luni, 17 octombrie, ora 20:00

Locație: Control Club, București

Preț bilet: 70 RON

Despre James Brandon Lewis aflăm că este unul dintre cei mai “talentați și vizionari saxofoniști ai momentului”. Compozițiile sale baleiază între jazz, blues și funk în cel mai pur stil american. Și-a lansat tocmai luna trecută al zecelea album și vine pentru prima dată în România pe 17 octombrie. Pentru cunoscători dar și pentru exploratori…

answear.ro

Film

Astra Film Festival

Date: 9-16 octombrie

Locații: Sala Thalia, Cine Gold, Astra Film Cinema – Sibiu

Preț abonament: 190 RON (include acces la toate proiecțiile de film, cu excepția evenimentelor speciale; prețul proiecțiillor individuale este de 25 RON)

De-a lungul anilor, festivalul de film documentar de la Sibiu a evoluat într-un eveniment grandios ce reunește cineaști și cinefili de pe mai multe continente. În perioada 9-16 octombrie au loc peste o sută de proiecții de filme grupate în unsprezece secțiuni și o serie de evenimente de festival.

Participanții au ocazia să vizioneze documentare premiate, să exploreze povești mereu actuale (precum cele din secțiunile  “Dragostea eternă” sau “Moartea decisă”) ori subiecte de interes imediat (filmele din secțiunea “FOCUS/Investigație” sau “Fețele războiului). Există secțiuni dedicate pentru România, Europa Centrală și de Est, maeștrii filmului documentar sau noile talente ale cinematografiei documentare.

Programul complet al Astra Film Festival poate fi consultat AICI.

Un loc special – practic un festival în festival – îl ocupă AFF Junior, festivalul dedicat copiilor și adolescenților, cu o mulțime de proiecții și activități educative. E important de precizat că organizatorii încurajează participarea școlarilor (biletele pentru elevi costă 10 RON, iar profesorii însoțitori și copiii fără posibilități materiale au acces gratuit). Click AICI pentru programul complet al AFF Junior.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: