10 zile până la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură. Cine va câștiga?

7 octombrie 2021 va fi ziua în care Academia Suedeză va anunța autoarea sau autorul care a “a produs cea mai remarcabilă operă într-o tendință idealistică”. Acestea au fost dorința și cuvintele lui Alfred Nobel, cel care a fondat faimoasele premii, urmărite acum la nivel internațional. În context, operă se referă la întreaga carieră a unui scriitor, ci nu la o lucrare anume.

Anunțarea premiului va avea loc în format restrâns la sediul Academiei, în Stockholm, dar trofeul va fi înmânat câștigătorului în țara sa de origine. Decizia de a renunța la ceremonie este fondată pe situația epidemiologică incertă. Festivitatea va putea fi urmărită în direct, pe canalul Youtube al Academiei.

Până astăzi, site-urile de profil și marile jurnale care țin rubrici despre carte și literatură nu și-au anunțat predicțiile pentru anul acesta. Unul dintre motive ar putea fi faptul că, în ultimii ani, alegerile comitetului Nobel au fost excentrice sau controversate.

Cine au fost câștigătorii premiului Nobel pentru Literatură în ultimii ani

Câștigătorii premiului Nobel pentru Literatură în perioada 2016 – 2020

Cu excepția lui Kazuo Ishiguro, romancierul britanic care a fermecat publicul cu distopia Să nu mă părăsești, opțiunile din ultimii ani ale comitetul Nobel au stârnit proteste ale literaților și chiar pe cele ale militanților pentu pace.

După ce, în 2016, au stupefiat lumea întreagă decernând Nobelul pentru Literatură cântărețului Bob Dylan, academicienii suedezi au împăcat vocile iritate, în 2017, cu un câștigător pe placul cititorilor și criticilor deopotrivă (Kazuo Ishiguro). Însă în anul următor au “scris” tragi-comedia premiului anunțând, în ultima clipă, că “acuzații de abuz sexual” au compromis și împiedicat acordarea trofeului. Imediat după incident, revista The New Yorker scria:

“Premiul Nobel pentru literatură este stricat”.

Retroactiv, Nobelul pentru Literatură din 2018 a ajuns, un an mai târziu, la poeta și prozatoarea poloneză Olga Tokarczuk, a cărei literatură e mai degrabă prolixă, greu accesibilă publicului larg.

2019 a fost însă anul cel mai prost pentru până recent prestigioasa comisie Nobel. Este anul în care Nobelul pentru literatură ajungea la scriitorul austriac Peter Handke. În ziua decernării au fost proteste în mai multe orașe, inclusiv la Stockholm.

Criticii lui Handke cred că anumite scrieri ale sale fac apologia genocidului și au condamnat decizia scriitorului de a vorbi la înmormântarea politicianului sârb Slobodan Milošević, judecat pentru crime împotriva umanității și genocid.

Alegerea, anul trecut, a Louisei Gluck a fost, din nou, o mutare menită probabil să calmeze spiritele, poeta fiind foarte apreciată în mediul literar și renumită pentru intensitatea emoțională a scrierilor și pentru temele universale, apropiate oricărui public – viață și moarte, natură, dorință, izolare. În limba română, a apărut recent traducerea unei selecții de poeme cu titlul Noapte credincioasă și virtuoasă.

Cine sunt favoriții Nobel pentru Literatură 2021

An de an, câteva nume revin în predicțiile lumii literare pentru premiul Nobel pentru Literatură. Casele de pariuri scot pe tabele și ele aproximativ aceleași nume.

Poeta și eseista canadiană Anne Carson, dată drept favorită și anul trecut de unii comentatori, este și în 2021 pe “lista scurtă” a potențialilor premianți. La fel și îndrăgita autoare a “Poveștii slujitoarei”, Margaret Atwood și rusoaica Ludmila Ulițkaia, al cărui roman bazat pe epidemia din Rusia “A fost doar ciumă” este acum foarte popular.

O comunitate de cititori de pe platforma Reddit a publicat recent o listă despre care se spune că ar dezvălui numărul de împrumuturi de carte recente de la Biblioteca Nobel, pentru autori cu șanse de câștig. Probabil va fi ales cel care este cel mai citit în ultima vreme, spun bibliofilii.

Dacă va fi așa, iată cine se bate pentru premiul Nobel pentru Literatură 2021:

  1. Charles Simic, poet american – 14 cărți
  2. Jon Fosse, romancier și dramaturg norvegian – 11 cărți
  3. Mia Couto, romancieră mozambicană – 11 cărți
  4. Michel Houellebecq, romancier francez – 8 cărți
  5. Ivan Vladislavic, autor sud-african, 8 cărți

Sunt două probleme cu lista asta. Prima – nu știm dacă e reală (probabil nu este). Chiar dacă este, ea nu reflectă o preferință, ci mai degrabă o documentare în vederea formării unei preferințe. Dacă toată lumea îl citește pe Simic, înseamnă că anterior nu fusese citit mai deloc, nu că va lua Nobelul pentru literatură.

În ce privește “rețeta câștigătoare”, lista din anii anteriori ne dă câteva indicii. De obicei, scriitorii aleși de comitetul Nobel:

  • fac declarații politice publice (chiar și doar prin literatură)
  • sunt autori care abordează genuri multiple
  • opera lor semnalează adesea grave disfuncții politice și sociale pe plan local sau internațional
  • sunt voci distincte, inconfundabile, iar scrierile lor ies din tiparele narațiunii și esteticii convenționale
  • sunt purtători de cuvânt ai unor comunități persecutate, marginalizate
  • nu scriu pentru public

Cine face nominalizările și care este valoarea actuală a premiului Nobel pentru Literatură

În fiecare an, Academia Suedeză trimite cereri de nominalizare a candidaților pentru Premiul Nobel în Literatură. Cei care fac nominalizările sunt membrii Academiei, membri ai academiilor și societăților literare, profesori de literatură și limbă, foști laureați ai Premiului și președinți de organizații ale scriitorilor. Pot nominaliza un singur candidat. Nu sunt posibile auto-nominalizările.

Mii de cereri sunt trimise anual, însă doar cincizeci dintre propuneri sunt admise, până la data de 1 februarie. Acestea sunt examinate pe parcursul anului de către Comitetul Nobel care, până la începutul verii, reduce lista la la cinci nume. În luna octombrie, membrii Academiei votează, iar candidatul care primește mai mult de jumătate din numărul voturilor devine Laureatul Nobel pentru Literatură. Procesul se desfășoară similar și pentru celelalte premii Nobel.

Recompensa financiară a fluctuat de la inaugurare. În prezent câștigătorul Nobelului pentru Literatură încasează un premiu de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 eur). Laureatul primește și o medalie de aur și o diplomă.

3 gânduri despre „10 zile până la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură. Cine va câștiga?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: