Actualizare martie 2021 – Romanul Abandon (Desertion) este în curs de apariție în limba română.
Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat, astăzi, 7 octombrie 2021, scriitorului Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar. Cele mai cunoscute romane ale sale, Paradise, By the sea si Desertion au fost traduse în limba engleză, dar nu și în română.
În timp ce anunțul a fost făcut online, ca și anul trecut, prin Youtube, trofeul va fi înmânat autorului în țara sa de reședință, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Motivația Academiei Suedeze, instituția care acordă Premiul Nobel pentru Literatură, a evidențiat că meritele autorului se leagă de:
„viziunea fără compromisuri și empatică asupra efectelor colonialismului și a soartei refugiaților captivi între culturi și continente”.
Romanul Paradise, care l-a făcut pe Abdulrazak Gurnah cunoscut publicului cu o nominalizare la Booker Prize, urmărește povestea lui Yusuf, un băiat sărac pe care tatăl său îl amanetează unui negustor, pentru a-și plăti datoriile. Yusuf se alătură caravanei acestuia, într-o călătorie care traversează Africa Centrală și Bazinul Congo și, în timpul căreia, se va confrunta cu ostilitatea triburilor locale, a animalelor sălbatice și a terenurilor dificile.
Despre Abdulrazak Gurnah, laureat Premiul Nobel pentru Literatură 2021
Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948 și a crescut pe insula Zanzibar din Oceanul Indian, dar a ajuns în Anglia ca refugiat la sfârșitul anilor ’60.
După eliberarea pașnică de stăpânirea colonială britanică, în decembrie 1963, Zanzibar a trecut printr-o revoluție care, sub regimul președintelui Abeid Karume, a dus la asuprirea și persecuția cetățenilor de origine arabă.
Gurnah aparținea grupului etnic persecutat și, după terminarea școlii, a fost forțat să-și părăsească familia și să fugă din țară, noua Republică Tanzania. Avea optsprezece ani. Abia în 1984 s-a putut întoarce în Zanzibar și să-și vadă tatăl, cu puțin înainte de moartea acestuia.
Gurnah a fost profesor de literatură engleză și postcolonială la Universitatea Kent din Canterbury, concentrându-se în principal pe scriitori precum Wole Soyinka, Ngũgĩ wa Thiong’o și Salman Rushdie.
Scriitorul a publicat zece romane și o serie de nuvele. Viața refugiatului este tema centrală a operei sale. A început să scrie la 21 de ani în exil și, chiar dacă swahili a fost prima sa limbă, engleza a devenit instrumentul său literar.
Poezia arabă și persană, în special „Nopțile arabe”, au fost un izvor timpuriu și semnificativ pentru el, la fel Coranul. Dar tradiția în limba engleză, de la Shakespeare la V. S. Naipaul, i-au marcat în mod deosebit opera.
Scrierile din timpul exilului se referă la relația sa cu locul natal, iar memoria are o importanță vitală pentru opera sa. Romanul de debut, „Memory of Departure”, din 1987, este despre o răscoală eșuată și se petrece pe continentul african. Tânărul protagonist încearcă să se desprindă de locul de baștină, sperând să fie luat sub aripa unui unchi prosper în Nairobi. În schimb, este umilit și se întoarce la familia sa destrămată, la tatăl alcoolic și violent și sora forțată să se prostitueze.
Narațiunile sale construite cu grijă conduc adesea la o noi perspective, dobândite după îndelungi greutăți. Un bun exemplu este al treilea roman, „Dottie” (1990), portret al unei imigrante care crește în condiții dure în Anglia rasistă a anilor 1950 și care, din cauza tăcerii mamei sale, este lipsită de legătura cu propria istorie familială. În același timp, se simte fără rădăcini în Anglia, țara în care s-a născut și a crescut. Protagonista romanului încearcă să-și creeze propriul spațiu și identitatea prin cărți și povești; lectura îi oferă șansa de a se reconstrui.
În relatarea experienței refugiaților scriitorul pune accentul pe identitate și imaginea de sine, lucru evident și în „Admiring Silence” (1996) și „By the Sea” (2001). În ambele romane scrise la persoana întâi tăcerea este prezentată ca strategie a refugiatului de a-și proteja identitatea de rasism și prejudecăți, dar și ca un mijloc de a evita coliziunea între trecut și prezent. Efectele sunt dezamăgirea și o auto-iluzionare dezastruoasă.
Loialitatea lui Abdulrazak Gurnah față de adevăr și aversiunea față de simplificare sunt izbitoare. Aceste trăsături îl pot face sumbru și necruțător, însă totodată el urmărește destinele indivizilor cu o mare compasiune și un angajament nestăvilit. Romanele sale se retrag din descrierile stereotipe și ne deschid privirea către o Africă de Est diversificată cultural, necunoscută multora din alte părți ale lumii.
Curiozități despre câștigătorii Nobel pentru Literatură
Prima femeie afro-americană distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură a fost prozatoarea Toni Morrison. Scrierile sale se remarcă prin explorarea “părții întunecate a umanității”, reușind totuși să transmită sentimente de integritate și speranță.
În urmă cu doi ani, premiul nu a fost acordat deloc, din cauza unor acuzații de hărțuire aduse unuia dintre membrii Academiei.
În ultimii ani de viață, Alfred Nobel, un mare pasionat al literaturii, a scris ficțiune. Și-a publicat piesa de teatru Nemesis pe propria cheltuială, în Paris. Cele o sută de exemplare au fost distruse după moartea sa de familia lui Nobel care a considerat că nu îi onorează memoria.
Dintre membrii Academiei Suedeze, șase scriitori au primit Premiul Nobel pentru Literatură. Cea mai cunoscută este Selma Lagerlof. Creatoarea lui Nils Holgersson a fost prima femeie câștigătoare a prestigiosului Nobel.
Jean Paul Sartre a refuzat premiul, cum dealtfel a refuzat mereu orice distincție onorifică.
Din cei 117 laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, doar 16 au fost femei.
Doris Lessing avea 88 de ani când a primit Nobelul pentru Literatură, în 2007. Făcea piața, atunci când a fost anunțată că a devenit laureată, și a exclamat: Oh, Cristoase!
În 1958, scriitorul rus Boris Pasternak a fost silit de autoritățile din țara sa să returneze premiul.
Despre Premiul Nobel pentru Literatură
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual scriitorului sau scriitoarei care a creat, de-a lungul carierei, “cea mai remarcabilă operă într-o tendință idealistică”. Medalia Nobel ajunge la câștigător împreună cu un premiu în bani a cărui valoare este în prezent de 980.000 de euro.
În ultimii câțiva ani, alegerile controversate ale comisiei Nobel au stârnit numeroase polemici și chiar proteste. Cei mai recenți laureați Nobel pentru Literatură sunt poeta Louise Glück, prozatorul austriac Peter Handke și scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk.
Laureații Nobel 2021 pentru Chimie, Fizică și Medicină sunt:
- Premiul Nobel pentru Chimie 2021 Benjamin List și David MacMillan – pentru descoperirea organocatalizei asimetrice, instrument care are un impact important în industria farmaceutică și face chimia mai ecologică.
- Premiul Nobel pentru Fizică în 2021 „pentru contribuții revoluționare la înțelegerea sistemelor fizice complexe” lui Syukuro Manabe și lui Klaus Hasselmann „pentru modelarea fizică a climatului Pământului, care cuantifică variabilitatea și prezice în mod fiabil încălzirea globală”, iar cealaltă jumătate lui Giorgio Parisi „pentru descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scară atomică la scară planetară”.
- Premiul Nobel pentru Medicină în 2021 – David Julius şi Ardem Patapoutian – “pentru descoperirea receptorilor pentru atingere și temperatură”.
În zilele următoare vor mai fi acordate premiul Nobel pentru pace, în 8 octombrie, și Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, în 11 octombrie 2021.
Academia Regală de Științe din Suedia a fost fondată în 1739 cu obiectivul de a promova științele și de a le consolida influența în societate.
Un gând despre „Abdulrazak Gurnah a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2021”