PRIMELE IMPRESII Paradis, Abdulrazak Gurnah

O lume a inocenței de o autenticitate emoționantă, veți găsi în Paradis, de Abdulrazah Gurnah. Scriitorul, laureat Nobel pentru Literatură, redă ireproșabil acea candoare a copilăriei datorită căreia aveam capacitatea să îndurăm cu ușurință și ușurătate tot ce arunca viața spre noi. Aceeași candoare care ne schimbă definitiv perspectiva asupra lumii atunci când pleacă pentru totdeauna și ne lasă în conștiința goală.

Oh… și poveștile magice, basmele și snoavele care ne făceau să căscăm ochii mari de fascinație (nu există așa ceva! dar dacă totuși există?!) și să murim de frică noaptea, să fabulăm ființe din umbrele mișcătoare din colțurile camerei și să simți cum ni se topesc sfincterele. Povești cum a scris Marquez despre Columbia sa, dar aici cu aroma, cuvintele împiedicate de consoane și demonii continentului african.

Singurul paradis pe care l-am găsit în prima sută de pagini este o grădină luxuriantă, pe care mi-o imaginez ca pe o oază în care doar păsările se aud și care te amețește cu parfumurile florilor. Și atunci… paradisul din titlu nu poate însemna decât – unde ești, copilărie?

libris.ro

Articolul conține bannere publicitare, butoane și linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, ne ajutați să scriem zilnic despre carte și lectură și să vă aducem cele mai noi vești din lumea culturală și literatura universală. Plasarea comenzii via Răsfoiala nu modifică prețul produselor comandate.

Abdulrazak Gurnah creează în Paradis o frescă a sărăciei care te face să vrei să te duci la frigider și înfuleci cu lăcomie tot ce găsești – așa, pentru orice eventualitate (dacă ajunge și la tine ca o molimă penuria din poveste?!). Sărăcia este echivalată cu foamea cronică – mațe fripte și un freamăt neîncetat care îl face pe Yusuf să se poarte, să scâncească animalic, îl dezumanizează, îl reduce la voința mațelor. Mi-a amintit de Foamea lui Knut Hamsun, una dintre cele mai mari cărți scrise vreodată datorită forței extraordinare de sugestie. De acel antierou sărman a cărui viață se rezumă, zi după zi, la căutarea potolirii foamei. Aproape îți dorești să moară, ca să nu mai asiști neputincios la suferința lui.

Micul Yusuf a lui Gurnah e o Cenușăreasă masculină, un Cenușar. Despărțit, poate pe vecie, de familia lui să zicem iubitoare (dar veți vedea voi singure / -i despre asta), trimis să slugărească, poate pe vecie, pentru un om pe care îl crede (a fost păcălit să îl creadă) unchi. Acum e Sahib – adică stăpân, dar mititelul nu vrea deloc să renunțe la falsa rudenie. Refuză să și-l înstrăineze.

Până mâine, 31 august, găsiți cartea pe Libris la un preț excelent, reducere 40%.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: