PREMIERĂ Scriitoarea și activista Maya Angelou – prima femeie de culoare portretizată pe o monedă în SUA

O nouă monedă a intrat zilele trecute în circulație în Statele Unite. În premieră pentru o femeie din rasa ei, scriitoarea și activista Maya Angelou apare pe moneda de 25 de cenți, fiind prima din seria celor 5 personalități feminine din istoria Americii, care vor fi reprezentate pe moneda cunoscută drept quarter.

American Women Quarters Program se va desfășura timp de 5 ani, iar următoarele personalități care vor fi reprezentate sunt:

  • Anna May Wong, actriță, prima celebritate asiatică de la Hollywood
  • Sally Ride, prima femeie americană în spațiu
  • Wilma Mankiller, activistă pentru drepturile nativ-americanilor și prima femeie aleasă lider al comunității de indieni Cherokee
  • Nina Otero-Warren, politician și luptătoare pentru educație

“De fiecare dată când redesenăm o bancnotă sau o monedă, avem șansa de a spune ceva despre țara noastră, despre valorile noastre și cum am progresat ca societate”, a declarat secretara Trezoreriei Americane, Janet Yellen.

Maya Angelou apare pe o față a monedă, evocând una dintre cel mai cunoscut roman al său, “I Know Why the Caged Bird Sings.” Pe cealaltă parte este reprezentat portretul lui George Washington, președinte al SUA între 1789-1799, perioadă în care negrii erau slavii albilor americani. Ca proprietar de plantație în Virginia, Washington a deținut sute de sclavi pe care i-a eliberat doar după moartea sa, prin testament.

libris.ro

Despre Maya Angelou

Maya Angelou s-a născut ca Marguerite Annie Johnson în Saint Louis, Missouri, pe 4 aprilie 1928. Pe când avea opt ani, a fost violată de bărbatul care avea o relație cu mama sa. Maya s-a confesat fratelui ei mai mare, iar el a povestit cele petrecute familiei.

Violatorul a fost arestat imediat, dar eliberat după doar o noapte în detenție. Câteva zile mai târziu a fost găsit mort, probabil omorât în bătaie de către unchii Mayei. Împovărată de traumă și de sentimentul de vinovăție, până la 12 ani, Maya nu a mai scos un sunet. A venit mută, pentru a “preveni alte tragedii”.

„Am crezut că vocea mea îl omorâse. Eu îl omorâsem pe acel bărbat pentru că îi spusesem numele. Așa că m-am gândit că nu ar trebui să mai vorbesc niciodată, pentru că vocea mea putea să omoare pe oricine.”

Privată de comunicarea verbală cu lumea, Maya s-a refugiat în cărți și lectură. Printre autorii săi favoriți au fost Charles Dickens, William Shakespeare, Edgar Allen Poe, Honoré de Balzac, Guy de Maupassant, Frances Harper, Anne Spencer și alții. Astfel și-a cultivat dragostea pentru literatură. Înainte de a descoperi că îi place scrisul la fel de mult ca cititul a fost prima femeie – vatman de culoare din San Francisco și a lucrat ca ospătăriță, bucătăreasă, lucrătoare sexuală, dansatoare și cântăreață.

O influență importantă în cariera sa au avut-o primul său soț, romancierul John Oliver Killens și scriitorul și militantul afro-american James Baldwin. Maya s-a dedicat scrisului și, la sfârșitul anilor ‘60, a debutat cu romanul autobiografic „I know Why the Caged Bird Sings”. Cartea a fost interzisă în anumite școli, subiectul abuzurilor sexuale fiind considerat tabu.

Volumul nominalizat la National Book Award a devenit primul bestseller al unei scriitoare de culoare la categoria nonficțiune. Cartea s-a menținut timp de doi ani în topul celor mai bine vândute cărți New York Times.

După succesul romanului de debut a continuat să publice volume de memorii care abordează conflictele rasiale, opresiunea și problemele economice. Întreaga viață s-a implicat intens în lupta pentru drepturile civile și a colaborat cu celebrii lideri ai comunității activiste afro-americane Martin Luther King și Malcom X.

Angelou se considera mai degrabă poetă decât prozatoare, iar activitatea ei în domeniul media a fost la fel de bogată ca restul vieții sale. A colaborat la piese de teatru, filme, emisiuni TV și seriale și a primit 4 premii Grammy pentru “Best Spoken Word”.

La sfârșitul anului 2010, scriitoarea și-a donat efectele personale și suvenirurile de carieră Centrului Schomburg pentru Cercetare a Culturii Neagre din Harlem. Cele peste 340 de cutii cu documente conțineau notițele scrise de mână pentru I Know Why the Caged Bird Sings, o telegramă din 1982 de la Coretta Scott King, corespondența cu fanilor și cu colegii.

În iunie 2014, la o săptămână după moartea cauzată de problemele de sănătate, volumul de debut al scriitoarei a ajuns pe locul 1 în lista celor mai bine vândute titluri Amazon. Deși avea dureri constante și probleme respiratorii, în ultimele perioadă a vieții, Maya Angelou a continuat să scrie la o carte de memorii în care împărtășea experiențele trăite alături de importanți lideri ai lumii.

Regretabil, până în prezent, cărțile sale nu au fost traduse în limba română.

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: