PREMIERĂ 15 februarie, Ziua lecturii – Maraton de citit și intrare liberă la Muzeul Național al Literaturii Române și casele memoriale ale scriitorilor

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc.

Prima ediție a zilei lecturii invită cititorii la un maraton de citit și oferă vizite gratuite în muzeele de profil literar

Muzeul Național al Literaturii Române propune publicului vizitator o serie de evenimente, printre care și un Maraton, care vizează lectura în multiplele sale înțelesuri:

 • lectura cu voce tare, în fața unui public,
 • lectura în singurătate,
 • lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual,
 • lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice,
 • lectura unei ilustrații de carte pentru copii,
 • lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic),
 • lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție),
 • lectura unei partituri,
 • semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).

Maratonul de lectură va avea loc la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, în intervalul 10.00 – 21.30. Evenimentul va oferi bibliofililor răspunsuri la întrebări legate de istoria lecturii și de practicile specifice:

 • ce a însemnat trecerea de la scrierea continuă și lectura cu voce tare sau lectura imaginilor de pe zidurile bisericilor la lectura în tăcere (legată și de apariția punctuației și a paragrafului);
 • care a fost parcursul textului de la tăblițele de argilă la pergament, papirus și hârtie la tabletă;
 • ce elemente influențează lectura? timpul (în zori de zi sau la apusul soarelui), locul (lectura la biroul personal sau pe malul mării), suport (hârtie, ecran), evenimentele sociale pe timp de pace sau război etc;
 • există o „ucenicie a lecturii”, cum o numea Alberto Manguel?
 • există un ceremonial al ascultării unui text citit?

Academicieni, cercetători, scriitori și artiști de renume vor participa la evenimentele dedicate elevilor din colegii și licee bucureștene – Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Irinel Popescu, Mircia Dumitrescu, Mircea Dumitru, Ioan Cristescu, Mircea Dinescu, Dan Mircea Cipariu, Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Horia Gârbea, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Marius Bodochi, Lari Georgescu, Nicu Alifantis, Ion Bogdan Ștefănescu, Ovidiu Mihăilescu, Adriana Trandafir, Cătălina Mustață, Simona Măicănescu, Sandu Pop, Anghel Damian.

De asemenea, va fi lansat întregul poștal Ziua Națională a Lecturii, realizat de Romfilatelia și care poartă sigla MNLR – 65, marcând 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția de bază și Casele Memoriale ale MNLR pot fi vizitate gratuit, în baza unei rezervări. Persoanele care doresc să participe la evenimentele care au loc la sediul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8) sau să viziteze expoziția sunt invitate să facă o rezervare la programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp, la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde. În funcție de evoluția situației pandemice, MNLR își rezervă dreptul de a opera modificări în cadrul programului, existând posibilitatea ca anumite evenimente să fie reprogramate sau difuzate on-line.

libris.ro

Programul evenimentelor

■ Ora 10.00 – Deschiderea oficială
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88

În deschidere, vor lua cuvântul reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Educației, ai Academiei Române, ai Primăriei Municipiului București și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

■ Ora 10.00 – 22.00
Dragoste la prima lectură | expoziție MNLR în București Mall Vitan
Calea Vitan 55 – 59
14 – 28 februarie 2022

Expoziția aduce în atenția publicului un alt fel de sens acordat lecturii: o citire a realității celuilalt, a universului personal și unic, în care pătrundem curioși, uimiți și captivați. Expoziția este, totodată, o invitație la lectura scrisorilor ce relevă întâlnirile răscolitoare, iubirile tulburătoare și afinitățile scriitorilor și scriitoarelor din literatura română, ale căror povești sunt împărtășite publicului vizitator de către muzeografii MNLR, care semnează textele de prezentare.

■ Ora 10.00 – 12.00
Universul lui Dem Demetrescu (lectura ilustrației de carte)
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Invitat: Adrian Buga

■ Ora 12.00 – 13.00
Maraton de lectură (I)
Leapșa între personaje
Ceainărie, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Invitați: scriitori de cărți pentru copii – Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Simona Epure, Florin Bican și Cristina Beatrice Preda

Printre cărțile prezentate, va fi și volumul Nananta, semnat de Florin Bică, volum care se înscrie în cadrul proiectului „Noii Povestitori”, destinat creatorilor de literatură pentru copii care își propun să dea glas personajelor de etnie romă.

Voluntari înscriși în cadrul maratonului pentru cei mici: Cristina Rădulescu va citi „Povestea celor cinci pâini” de Ion Creangă, iar fiul său, „D-l Goe” de I. L. Caragiale.

farmec.ro

■ Ora 13.00 – 16.00
Maraton de lectură (II)
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

13.00 – 14.15: Selecție din scrieri în proză de Marin Preda, „Hristoitie” de Anton Pann, „Proze scurte” („Pâinișoară, abacul și robotul”, „Umorul la domiciliu”, „Tristețea vânzătorului de sticle goale”) și „Dresoarea de fantome” de Ion Băieșu, „Teatru descompus” de Matei Vișniec și o selecție din poeziile semnate de Cristian Popescu, Leonid Dimov, George Topîrceanu, Marin Sorescu și alți autori români!

Participă: Mihaela Măcelaru și Simona Stoicescu (actrițe ale Teatrului de Comedie), Radu Băieșu (regizor), precum și Ioana Diaconescu (poetă).

14.15 – 14.45:  Lectură – actrița Simona Măicănescu

14.45 – 15.00: lectură în limbaj mimico-gestual realizată de Monica Cătuțoiu, interpret specializat, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual

15.00 – 16.00: Spectacol-lectură „Ce știa satul” de Ion Valjan.

Interpretează: Gabriela Enescu și Viorel Păunescu.

■ Ora 16.00 – 17.00
Maraton de lectură (III)
Trei ceasuri bune

Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Lectură din creațiile actorilor poeți Emil Botta, Adrian Pintea, Mircea Albulescu, Flavia Buref, Dorel Vișan, Cristina Tacoi, Mihai Codreanu, Ștefan Radof.

Invitate: actrițele Emilia Popescu, Manuela Ciucur și Simona Mihăescu, însoțite de Loreta Popa.

■ Ora 17.00 – 18.00
Maraton de lectură (IV)

Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Recitalul a zece poeți care vor avea la dispoziție câte cinci minute pentru a citi din cărțile proprii, precum și din opera poeților generației ’80 – ’90 cu care aceștia rezonează.

Radu Sergiu Ruba, Andra Rotaru (Zoom), Eugen Suciu, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu (Zoom), Bogdan Ghiu, Ruxandra Cesereanu (video), Ion Mureșan (Zoom), Miruna Vlada (Zoom), Tudor Voicu.

■ Ora 18.00 – 19.00
Atelier de lecturi la microscop. Lecturi interdisciplinare
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Ce au în comun un text, un oraș, o partitură și un tablou? Vom afla de la invitații noștri: Florin Iaru (zoom), Adrian Majuru, Ion Bogdan Ștefănescu și Pavel Șușară.

Fiecare ne va însoți în descifrarea fie a textelor literare (paliere de lectură, gesturi și atitudini), fie a orașului sau a unei comunități (elemente de care trebuie să ținem cont atunci când încercăm să definim o comunitate), lectura unei partituri (de la adnotarea la prima vista la algoritmul de descifrare), lectura unui tablou (compoziția piramidală, compoziția deschisă versus cea închisă, compoziția circulară etc). Vom afla cum unele elemente din muzică se regăsesc în literatură (spre exemplu, contrapunctul) sau cum unele structuri din literatură au fost inspirate din compozițiile din pictură.

■ Ora 18.00 – 19.00
Observator Universitas, ediție specială la Facultatea de Litere a Universității din București, Strada Edgar Quinet 5
Invitată: Adela Greceanu
Moderatoare: Carmen Mușat

■ Ora 19.30 – 20.30
Atelier de caligrafie
Ceainărie, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Lectura unei scrieri frumoase este o desfătare pentru ochi și pentru suflet. Încercați diferite tipuri de scriere după o prezentare susținută de Carmen Nistor, de la Academia de Caligrafie.

■ Ora 20.30 – 21.30
Lectură din romanul Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Participă actorii: Rodica Mandache și Marius Manole

libris.ro

Programul evenimentelor la Casele Memoriale ale MNLR

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” cu Dorothea Nicolescu
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26, sector 4, București

Vizitatorii vor fi întâmpinați de echipa Casei Memoriale „Mărțișor” cu o serie de lecturi speciale înregistrate ale lui Tudor Arghezi, aflate în arhiva casei memoriale, și vor citi o tabletă a marelui scriitor. Ulterior, vizitatorii vor fi introduși în atmosfera casei prin intermediul unui tur ghidat special realizat de Dorothea Nicolescu.

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” cu Lelia Spirescu
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63, sector 4, București

Vizitatorii sunt invitați la un tur ghidat dedicat, „Poezie sau destin”, și vor citi împreună cu echipa casei din marile mici poeme dedicate iubirii.

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” cu Adrian David
Casa Memorială „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu”, Bulevardul Prof. Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11, sector 5, București

Vizitatorii vor putea parcurge câteva dintre cele mai emoționante texte de iubire pe care Liviu și Fanny Rebreanu și le-au dedicat unul altuia și vor pătrunde în atmosfera scrierilor de dragoste de altădată.

■ Ora 16.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” cu Adrian David
Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Bulevardul Prof. Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12, sector 5, București

Vizitatorii vor avea acces la câteva dintre cele mai frumoase texte de dragoste pe care Ion Minulescu și Claudia Millian și le-au scris unul altuia și vor pătrunde în atmosfera uneia dintre cele mai boeme iubiri din istoria literaturii române.

■ Ora 15.00
Ziua lecturii la Casa Memorială „Anton Pann” cu Mădălina Șchiopu
Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20, sector 3, București

Povestea lecturii începe cu povestea scrierii și a folosirii tiparniței cu secole în urmă. Ce rol a avut tipografia în scriere și lectură și ce cuvinte poartă în ea „Hristoitia”, una dintre cărțile reper ale eruditului Anton Pann, vizitatorii vor afla de la echipa casei memoriale cu ocazia acestei zile speciale.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: