OSCAR Ecranizarea romanului “În ghearele câinilor” pierde cursa în favoarea lui CODA, o poveste emoționantă despre viața surzilor

Filmul Power of the Dog/ În ghearele câinilor, în regia lui Jane Campion, cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst în rolurile principale, favorit la Premiile Oscar în acest an cu 12 nominalizări, a pierdut cursa câștigând doar premiul pentru regie. Trofeul Oscar pentru cel mai bun film i-a revenit peliculei CODA, de Siân Heder, care a învins concurența și la categoria “cel mai bun scenariu adaptat”.

Pelicula câștigătoare este o adaptare a filmului franțuzesc La Familie Bellier din 2014 și spune povestea unei tinere, fiica unei familii de surzi – CODA este acronimul care desemnează copilul adulților surzi. Ea se luptă să găsească echilibrul între dorința de a-și ajuta familia cu afacerea de pescuit aflată în dificultate și propriile aspirații de viață.

Câștigător Oscar 2022, Coda

Deși “În ghearele câinilor” nu și-a adjudecat cel mai râvnit trofeu, regizoarea Jane Campion intră în istoria Oscar ca prima regizoare cu două selecții. Ea a mai fost nominalizată în 1994 pentru „The Piano”, iar atunci a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original.

Bazat pe romanul lui Thomas Savage, În ghearele câinilor urmărește viața unei femei (Kirsten Dunst) care-și crește singură fiul adolescent. După ce se căsătorește cu un tip galant și bogat (Jesse Plemons, soțul actriței în viața reală), pare că lucrurile încep să meargă mai bine pentru toată lumea, însă noul cuplu are o piază rea. Este sabotat de cumnatul morocănos (Benedict Cumberbatch), care este convins că proaspăta soție este o oportunistă.

libris.ro

Premiile Oscar 2022, ediția 94

Între celelalte filme bazate pe cărți nominalizate anul acesta de membrii Academiei de Film Americane a existat încă un câștigător. “Drive my car”, adaptarea pentru marele ecran a unei povestiri de Haruki Murakami, și-a adjudecat trofeul pentru cel mai bun film internațional.

Ceremonia premiilor Oscar a avut loc, duminică seară, la Dolby Theater. Vedetele au purtat panglici albastre sau galbene, în semn de susţinere pentru refugiaţii din Ucraina şi din lume.

Wanda Sykes, Amy Schumer şi Regina Hall au fost gazdele ceremoniei de la Dolby Theater de la Hollywood. Premiile onorifice ale Academiei Americane de Film au fost decernate lui Samuel L. Jackson, Elaine May şi Liv Ullmann, iar Danny Glover va primi Jean Hersholt Humanitarian Award.

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost Jessica Chastain. Anthony Hopkins a fost cel care i-a înmânat statueta actriţei, premiată pentru rolul din „The Eyes of Tammy Fey„.

Will Smith a fost premiat pentru „cel mai bun actor într-un rol principal” pentru interpretarea excepțională din „King Richard”, film în care îl impersonează pe tatăl Serenei și a lui Venus Williams, dezvăluind munca neobosită începută din copilărie și eforturile de neînchipuit din spatele succesului tenismenelor de top.

La categoriile dedicate celor mai buni actori în roluri secundare câștigătorii au fost Ariana DeBose şi Troy Kodsur.

DeBose este prima femeie de culoare declarată queer şi a doua de origine latină care a câştigat un Oscar pentru actorie. Troy Kodsur, premiat pentru rolul din „CODA„, a făcut și el istorie ca primul actor bărbat cu dizabilităţi de auz care a câştigat un Oscar. Troy Kotsur şi-a dedicat victoria „comunităţii surzilor şi celor cu dizabilităţi” și a fost aplaudat în limbajul semnelor de vedetele din sală.

lensa.ro

Lista completă a câştigătorilor Oscar 2022

Cel mai bun film: “CODA”

Cel mai bun regizor: Jane Campion („The Power of the Dog”)

Cea mai bună actriţă: Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”)

Cel mai bun actor: Will Smith (“King Richard”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ariana DeBose (“West Side Story”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur (“CODA”)

Cel mai bun scenariu original: Kenneth Branagh – “Belfast”

Cel mai bun scenariu adaptat: Siân Heder – „CODA”

Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Drive My Car” (Japonia)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Encanto”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)”

Cea mai bună imagine: Greig Fraser (“Dune”)

Cel mai bun montaj: „Dune”

Cel mai bun sunet: „Dune”

Cele mai bune efecte vizuale: „Dune”

Machiaj şi coafură: „The Eyes of Tammy Faye”

Cele mai bune costume: Jenny Beavan – „Cruella”

Cântec original: “No Time to Die” (“No Time to Die”)

Cea mai bună coloană sonoră: Hans Zimmer – „Dune”

Design de producţie: „Dune”

Cel mai bun scurtmetraj live-action: „The Long Goodbye”,

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „The Windshield Wiper”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Queen of Basketball”

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: