Cum să convingi un copil să citească? Care sunt acele cărți pentru copiii de 7 ani, care tocmai au deprins tainele alfabetului? Ce te faci dacă ești un părinte care nu prea se omoară cu cititul dar care înțelege că o cărticică e mai bună pentru copilul lui decât telefonul mobil?
Când aveam 7 ani, părinții mei, oameni simpli, nu citeau decât rareori. Dar s-au preocupat să-mi construiască o mini bibliotecă și niciodată nu trecea ziua de naștere sau vreo sărbătoare fără să-mi mai cumpere două-trei cărți. Au fost cărțile pe care m-au încurajat să le deschid și de care nu m-am mai despărțit niciodată. Iar recomandarea mea este să faci la fel cu copilul tău: înființează-i propria bibliotecă și caută cât mai multe momente pe care să le petreceți împreună cu o carte în mână.
Am ales o listă de cărți de citit pentru copii de 7 ani cu care poți să începi sau să completezi prima lor bibliotecă. Am pus alături povești distractive, aventuri, lecții morale și educative pentru explorat lumea și istorisirile magice ale copilăriei, titluri clasice și noi apariții de la noi și de peste mări și țări.
Înainte de a alege cărțile pentru copilul tău, îți recomand o lectură musai pentru orice părinte care știe că lectura înseamnă nu numai formarea abilităților de limbaj și de vorbire sau divertisment. Lectura este primul instrument care-l ajută pe copilul tău să obțină rezultate mai bune la școală și să înțeleagă mai ușor lumea.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Cartea Oanei Moraru, pedagog și fondator de școală, te învață micile “secrete” care formează marii cititori. “Copilul tău citește” este ghidul perfect pentru introducerea timpurie, treptată și inteligentă a cititului în viața copiilor. Pe lângă sfaturile esențiale, include poveștile ilustrate ale Olinei Ortiz – deci o poți citi în tandem cu copilul tău.
Pentru copii, jocul și povestea sunt spațiul ideal în care pot exersa emoțional ancorarea sigură și optimistă în lume.
Valeria Docampo, Lacul lebedelor

În cartea Lacul lebedelor a Valeriei Docampo se găsesc două bucurii. Prima este bucuria poveștii pentru cei mici: o prințesă ținută captivă de un blestem, un tânăr prinț care se îndrăgostește de ea și un vrăjitor malefic care face totul pentru a-i ține departe unul de altul – toate acestea sunt ingrediente ale unei istorisiri palpitante, care-l va încânta pe copilul tău.
A doua este bucuria părintelui care găsește o lucrare educativă bine camuflată într-o poveste distractivă. Valeria Ocampo explică pe înțelesul tuturor reperele importante din istoria baletului și a balerinilor celebri, ne inițiază în lumea reprezentațiilor de balet și creează legături folositoare între literatură, muzică și dans. Și dacă noua pasiune a copilului tău se va regăsi tocmai în paginile frumos ilustrate ale acestei povești?
Sheryl Eberly & Caroline Eberly, Bunele maniere pentru copii în 365 de zile

Buna creștere se observă din fragedă pruncie, e cu atât mai remarcabilă cu cât copilul e mai mic și face întotdeauna cinste părinților. Sheryl și Caroline Eberly îți propun să îți înveți în fiecare zi copiii, într-un mod distractiv și jucăuș, câte un bun obicei care îi va ajuta din prima zi, întreaga viață.
Cum spunem mulțumesc, cum primim un cadou, cum facem un compliment, cum ne comportăm în vizită și trei sute șaizeci și unu de alte mici trucuri de bune maniere pentru cei mici, fac din acest volum un excelent asistent în educația de bază a celor mici. Un asistent la fel de util și adulților care înțeleg că fiecare zi poate fi o bună ocazie să mai învățăm ceva nou despre politețe și bune maniere.
Milena Lukesova, Fetița și ploaia

Cum să te bucuri de lucrurile simple, cum să găsești încrederea de a merge mai departe într-o zi banală – aceste idei pot părea prea abstracte pentru a le explica celor mici. Dar cărticica Milenei Lukesova, cu ilustrații de Jan Kudlacek, ne spune o poveste înduioșătoare care vindecă singurătatea și ne aduce aminte că ploaia nu-i motiv de tristețe și că după un nor negru se ascunde întotdeauna soarele.
Celebri în Cehia pentru poveștile lor cu tâlc, cei doi autori s-au remarcat prin talentul de a spune povești simple pentru cei mici, dar cu înțelesuri adânci pentru cei mari. Fetița și ploaia ne amintește de copilărie și ne ajută să petrecem clipe de neuitat alături de copiii noștri. Și-un ultim pont: fiindcă e o carte cu tâlc, nu te va lua somnul citindu-i din ea copilului tău.
Florin Bican, Hai pe Lună împreună

Am ales cartea lui Florin Bican în această listă de recomandări pentru picii de 7 ani pentru că îi va bucura pe cei mici așa cum te-a bucurat pe tine cea mai bună carte de științe pe care ai citit-o în ultimii ani. Omul e explorator și înfometat de cunoaștere încă de mic, iar volumul Hai pe Lună împreună e tocmai o invitație la explorat în compania unor personaje adorabile: un pinguin, un pisoi și o maimuțică.
Ilustrațiile, planșele cu informații și jocurile ne lămuresc ce e acela un satelit, care-i treaba cu Luna, meteoriții și asteroizii care-o vizitează, de ce are Luna “fețe” și “faze”, cum și când poți zări o cometă, și multe alte lucruri distractive și educative. Dacă piticul tău te-a tras de mânecă vreodată și a întins degețelul întrebător spre luna de pe cer, acum ai volumul cu toate răspunsurile.
Cezar Petrescu, Fram, ursul polar

A trecut aproape un secol de când a apărut prima ediție a cărții lui Cezar Petrescu. Ea dăinuie cu fiecare generație și reprezintă una dintre cele mai cuprinzătoare povești pentru copiii de 7 ani și nu numai. Cartea urmărește destinul ursului polar Fram care s-a născut în sălbăticia arctică, apoi a ajuns la circ, de unde a fost salvat de un fost vânător și eliberat înapoi la Cercul Polar. Aici are parte de o mulțime de aventuri pentru ca la final să își dea seama că locul lui este alături de cei cu care a trăit toată viața, oamenii, și astfel se reîntoarce în mijlocul lor.
Selma Lagerlöf, Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia

Tot din categoria mari clasici este și volumul Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, istoria unui băiețaș ale cărui pățanii și aventuri au făcut înconjurul lumii. Autoarea a primit premiul Nobel pentru această operă care e plină de învățăminte, fantezie bogată și o mulțime de animăluțe care bucură fiecare generație de copii.
Phyllis Reynolds Naylor, Shiloh

O poveste plină de suspans pentru copiii iubitori de câini, Shiloh îl are ca erou pe micul Marty Preston. El își dorește foarte mult un cățeluș iar într-o bună zi întâlnește un pui de beagle. Dar ce va face oare Marty când va descoperi că puiul de beagle are deja un stăpân și acesta nu se poartă prea frumos cu el?
Shiloh este foarte apreciată pentru modul inspirat în care transmite celor mici empatie și generozitate față de necuvântătoare. Pentru această carte, autoarea a primim medalia Newbery, cea mai înaltă distincție pentru autori de cărți pentru copii oferită de asociația bibliotecilor din Marea Britanie.
Antoine de Saint Exupery, Micul prinț

Micul prinț este cea mai tradusă carte din lume după Biblie, votată cea mai bună carte a secolului XX în Franța și vândută anual în peste două milioane de exemplare în toată lumea.
Volumul – cu ilustrațiile originale ale autorului – relatează întâlnirea unui pilot rătăcit în deșert cu un mic prinț ajuns pe Pământ de pe un asteroid. Succesul fulminant al poveștii vine din faptul că aceasta se adresează în egală măsură celor mici și celor mari. Sub aparența unei istorii pentru copii regăsim o fabulă și o critică foarte fină a lumii adulților și a lumii care și-a pierdut inocența.
Adina Rosetti, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură

Una dintre cele mai năstrușnice și distractive cărți pentru copii în ultimii ani în România este De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?…și alte 10 întrebări fantastice a Adinei Rosetti. Personaje magice, năzdrăvănii și întrebări distractive cu răspunsuri pe care nu ți le-ai fi imaginat, umplu paginile ilustrate ale acestui volum perfect pentru firea curioasă a celor mici.
Cartea copiilor scriitori

Ce volum mai bun pentru un copil decât o carte de povești scrise de …alți copii? Cartea copiilor scriitori cuprinde texte scrise de 16 mici autori autori, cu vârste între 5 și 12 ani. Poveștile lor vorbesc despre experiențe, provocări și evenimente specifice celor mici, în limbajul și universul creativ propriu lor. Acest volum colectiv ce cuprinde textele celor mai tineri autori români poate fi și o sursă de inspirație pentru copilul tău și povestea pe care el sau ea o are de spus.
Un gând despre „CĂRȚILE COPILĂRIEI 10 cărți pentru copii de 7 ani”