Datele colectate la testarea PISA de literație arată că elevii care dețin cărți tipărite acasă și citesc mai des cărți pe hârtie au obținut rezultate cu 50 de puncte mai bune la citire decât cei care au declarat că citesc rar sau niciodată, scrie Scena9.
Și elevii care citesc cărți pe dispozitive digitale au obținut rezultate cu 15 de puncte mai bune la lectură decât cei care citesc rar sau deloc. Numărul de cărți la care copiii au acces acasă influențează rezultatele lor școlare, mai arată studiul.
Cartea face pe om
„Rezultatele PISA confirmă faptul că accesul la capitalul cultural, cum ar fi cărțile, este un predictor puternic al performanțelor elevilor”
se arată în raportul pisa
Rezultatele raportului despre testarea PISA 2018 – publicate în vara lui 2022 – arată că 99% dintre elevii cu resurse financiare și 94% dintre cei dezavantajați au acces la internet acasă. Elevii din familiile modeste au recuperat așadar decalajul în ceea ce privește accesul la resursele digitale, dar puțini dintre ei au acces și la cărți tipărite acasă.
În 2000, elevii din familii dezavantajate au declarat că acasă au avut acces, în medie, la 133 de cărți, respectiv la jumătate din numărul de cărți deținute de familiile cu resurse financiare bune. În 2018 numărul a scăzut, elevii dezavantajați au raportat că au acces la 107 cărți.
Elevii care citesc mai mult cărți tipărite au obținut un punctaj cu 49 de puncte mai mare la testul de lectură PISA 2018 decât cei care citesc rar sau niciodată. Un avantaj de performanță au și elevii care citesc pe dispozitive digitale, dar doar de 15 puncte.
Elevii care au participat la studiul PISA realizat în 2018 și au declarat că citesc cărți „mai des în format de hârtie” au și cele mai multe cărți în biblioteca de acasă – în medie, 195 de volume. Elevii care au raportat că citesc „la fel de des în format hârtie și pe suport digital” au la domiciliu 179 de cărți în medie. Cei care citesc cărți „mai des pe dispozitive digitale” au 131 de cărți la domiciliu și cei care nu prea citesc – 113 cărți.
În medie, în țările care fac parte Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (România nu este printre ele, dar are depusă candidatura), elevii care au declarat că au avut acces la peste 100 de cărți acasă au obținut rezultate cu 44 de puncte mai bune la lectură decât cei care au raportat că au avut acces la 100 sau mai puține cărți acasă, indiferent de nivelul de educație și ocupația părinților.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Lectura pe hârtie este preferată de cititori
Un studiu realizat recent în Marea Britanie de compania Oxfam a sondat obiceiurile de lectură clasică vs. digitală a 2.000 de respondenți britanici adulți. Aproape jumătate dintre cei chestionați (46%) au declarat că le face plăcere să răsfoiască volumele și 42% preferă senzația unei cărți fizice în mâinile lor. Unul din patru spune că adoră mirosul cărților de hârtie.
3 gânduri despre „STUDIU PISA Elevii care citesc cărți pe hârtie au rezultate mai bune la testarea de literație”