„Eram în sala de meditaţie, când directorul intră urmat de un elev nou, îmbrăcat orăşeneşte, şi de un băiat de serviciu, care aducea un pupitru din cele mari”.
(Gustave Flaubert, Doamna Bovary)
„Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”.
(Lev Tolstoi, Anna Karenina)
„La începutul lunii iulie, pe o vreme extraordinar de călduroasă, un tânăr ieşi pe înserate din cămăruţa lui închiriată de pe ulicioara S… și o porni agale pe stradă, oarecum nehotărât, spre podul K… ”
(F.M. Dostoievski, Crimă şi pedeapsă).
Este un adevăr universal recunoscut că unui bărbat singur, care a reușit să agonisească o avere considerabilă, nu-i mai lipsește decât o nevastă.
(Jane Austen, Mândrie și prejudecată)
Lolita, lumina vieții mele, focul trupului meu. Păcatul meu, sufletul meu.
(Vladimir Nabokov, Lolita)
Era o zi frumoasă, dar friguroasă, de aprilie, iar orologiul bătea orele treisprezece.
(George Orwell, 1984)
A fost cea mai bună dintre vremuri, a fost cea mai rea dintre vremuri, a fost epoca înțelepciunii, a fost epoca prostiei, a fost epoca credinței, a fost epoca incredulității, a fost anotimpul Luminii, a fost anotimpul Întunericului, a fost primăvara speranței, a fost iarna deznădejdii.
(Charles Dickens, Poveste din două orașe)
Mama a murit astăzi. Sau poate ieri, nu știu. Am primit o telegramă de la azil. „Mama decedată. Înmormântarea mâine. Sincere condoleanțe.” Asta nu înseamnă nimic. Poate că a fost ieri.
(Albert Camus, Străinul)
Pe vremea când eram mai tânăr și mai vulnerabil, tata mi-a dat un sfat care de atunci mi-a rămas mereu prezent în minte.
(F. Scott Fitzgerald, Marele Gatsby)
„Când Gregor Samsa s-a trezit într-o dimineață din vise neliniștitoare, s-a găsit în patul său transformat într-o insectă gigantică.”
(Metamorfoza, de Franz Kafka)
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Un gând despre „TOP 13 începuturi de romane clasice ale literaturii universale”