STUDIU Cititorii aleg în continuare cărțile tipărite, în defavoarea celor digitale, arată un sondaj recent

Cărțile digitale citite pe tablete, smartphone-uri și e-readers sunt cu siguranță mai ușor de transportat în vacanțe, dar așa cum arată un nou sondaj de opinie, majoritatea cititorilor aleg în continuare cartea tipărită, scrie publicația Studyfinds.

Cu siguranță există ceva ireplicabil în răsfoială și în ținerea unei cărți de hârtie în mâini, care îi face pe majoritatea adulților, la 24 de ani de la inventarea e-reader- ului, să opteze pentru o carte reală în defavoarea lecturii digitale.

Studiul despre lectură realizat în Marea Britanie în 2021 relevă că cititorii își folosesc aproape toate simțurile, atunci când citesc

Realizată de compania Oxfam, cercetarea a sondat obiceiurile de lectură clasică vs. digitală a 2.000 de respondenți britanici adulți.

Aproape jumătate dintre cei chestionați (46%) au declarat că le face plăcere să răsfoiască volumele și 42% preferă senzația unei cărți fizice în mâinile lor. Unul din patru spune că adoră mirosul cărților de hârtie.

Aproximativ o treime simt că devin mult mai implicați în poveste, atunci când citesc o carte fizică și 16% aleg cărțile tradiționale din nostalgie, deoarece le amintesc de “vremurile bune” petrecute în biblioteci.

libris.ro

Cărțile continuă să fie o marcă a statutului social

Unul din trei respondenți apreciază cărțile tipărite, deoarece acest lucru îi permite să le dețină și să le afișeze în biblioteca personală sau pe raftul de cărți, ca fundal în timpul întâlnirilor online.

Doar 16% dintre adulții participanți la sondaj preferă cărțile digitale și un mic procent – 8% pe cele audio. Sondajul a mai arătat că majoritatea adulților dețin, în medie, 49 de cărți și citesc trei ore pe săptămână.

„Oamenii preferă să citească cărți fizice, deoarece oferă ceva mai tangibil și mai real. Cărțile fizice dau o senzație mai puternică de ceva permanent, decât cele în format digital. Lectura ne oferă o formă de evadare. Ne oferă o pauză din viața noastră de zi cu zi și, adesea, și o oportunitate de a învăța ceva nou și de a ne îmbogăți mintea”, spune dr. Elena Touroni, psiholog

Pandemia a închis uși, dar a deschis cărți

Mai mult de jumătate dintre respondenți (58%) citesc pentru relaxare, iar 46% citesc de obicei ca să ia o pauză de la realitate. Trei din 10 citesc ca să învețe ceva nou și 39% pentru a se simți mai fericiți. Aproape jumătate (45%) au citit mai mult de când au început restricțiile cauzate de pandemie și 84% intenționează să ia câteva cărți cu ei în vacanțe.

Trei sferturi se gândesc să doneze cărțile pe care le-au terminat și 72% cumpără de obicei cărți uzate. Majoritatea (71%) spun că obișnuiesc să cumpăre cărți uzate pentru că sunt mai ieftine și 52% pentru că este mai bine pentru mediu.

Unul din cinci preferă cărțile vechi datorită mirosului caracteristic sau texturii, și 15% dintre cei care au participat la sondaj spun că sunt entuziasmați de ideea de a găsi notițele unui străin între pagini.

perfect-tour.eu

2 gânduri despre „STUDIU Cititorii aleg în continuare cărțile tipărite, în defavoarea celor digitale, arată un sondaj recent

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: