Comisia Europeană a aprobat resurse suplimentare în valoare de 2 miliarde euro pentru redresare în România, Italia, Spania şi Luxemburg, în cadrul REACT – EU, planul de redresare economică post-pandemie.
În România se vor investi 56 milioane euro pentru a oferi sprijin material grupurilor defavorizate, cum ar fi mese calde, asistenţă acordată copiilor defavorizaţi sub formă de materiale şcolare și pachete esenţiale pentru nou-născuţi.
Comisia a acordat în total 2 miliarde euro Italiei, Spaniei, Luxemburgului şi României, ca urmare a modificării unor programe operaţionale de dezvoltare, pentru a susține investiții în sănătate, educație, administrație și infrastructură.
Sprijin suplimentar pentru patru țări europene, cu scopul redresării post – pandemie
În Italia, programul operaţional naţional „Guvernanţă şi capacitate instituţională” va primi un total de 1,2 miliarde euro. Cea mai mare parte din l sumă, 761 de milioane euro, va fi folosită la achiziţionarea de vaccinuri împotriva coronavirusului. În regiunile sudice, autorităţile vor utiliza 374 milioane euro pentru a angaja noi lucrători în domeniul sănătăţii publice şi pentru a acoperi costurile orelor suplimentare lucrate de angajaţii aflaţi în prezent în sistem. 108 milioane euro vor contribui la consolidarea capacităţii administrative a autorităţilor naţionale şi regionale, inclusiv a celor din sistemul de sănătate.
În Spania, „Comunidad Valenciana” va primi 690 milioane euro pentru a furniza, printre altele, capital circulant celor mai afectate întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru a consolida serviciile de sănătate, serviciile sociale şi investiţiile în infrastructura de bază pentru cetăţeni, inclusiv în sectoarele sănătăţii şi educaţiei.
Luxemburgul va primi 69 de milioane euro pentru a sprijini testarea la scară largă a coronavirusului şi achiziţionarea de vaccinuri, precum şi pentru a face investiţii în durabilitate, cum ar fi electrificarea reţelei naţionale de autobuze.
REACT-EU este o iniţiativă care continuă şi extinde măsurile de reacţie la criză şi de redresare în urma crizei provocate de coronavirus. Aceasta va contribui la o redresare verde, digitală şi rezilientă a economiei prin adăugarea de resurse suplimentare în valoare de 50,6 miliarde de euro (la preţuri curente) la programele existente ale politicii de coeziune.