CĂRŢILE COPILĂRIEI 10 cărţi pentru copii de 8 ani

Cu lista de cărţi pentru copii de 8 ani continuăm periplul prin lecturile copilăriei și construim o minibibliotecă pentru fiecare vârstă. Nu vreau să se înţeleagă că micii cititori ar trebui să citească numai ce recomand eu aici – în cazul acesta cărţi pentru copii de 8 ani – și nici că există o limită de vârstă pentru o anumită carte. Dar cu atâtea opţiuni, pe care s-o alegi?

Am cercetat și propun acele titluri care întrunesc câteva beneficii: sunt izvor de imaginaţie și distracţie pentru cei mici; sunt educative fără să pară prea didactice; alimentează cultura generală și cunoștinţele utile în dezvoltarea copilului; în sfârșit, sunt cărţi numai bune de citit împreună în familie, cu părinţii, fraţii sau bunicii, pentru că îi atrag deopotrivă și pe cei mici și pe cei mari.

libris.ro

Înainte de a alege cărțile pentru copilul tău, îți recomand o lectură musai pentru orice părinte care știe că lectura înseamnă nu numai formarea abilităților de limbaj și de vorbire sau divertisment. Lectura este primul instrument care-l ajută pe copilul tău să obțină rezultate mai bune la școală și să înțeleagă mai ușor lumea.

Este vorba de cartea Oanei Moraru, pedagog și fondator de școală, care te învață micile “secrete” ce formează marii cititori. “Copilul tău citește” este ghidul perfect pentru introducerea timpurie, treptată și inteligentă a cititului în viața copiilor.Pe lângă sfaturile esențiale, include poveștile ilustrate ale Olinei Ortiz – deci o poți citi în tandem cu copilul tău.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

noriel.ro

Acestea fiind zise, trecem la lista de cărţi de citit pentru copii de 8 ani (ca de obicei, am legat la butonul “cumpără” librăria cu cel mai bun preţ la data publicării acestui articol):

Brad Florescu, Ce a făcut marchizul când a aflat

Brad Florescu este un jurnalist, fotograf și călător pasionat care povestește pe blog aventurile sale, iar mai nou început să-și transpună călătoriile în seria Poveștile lumii, o plimbare pentru cei mici în toate colțurile Globului.

Brad Florescu – Ce a făcut marchizul când a aflat

Ce a făcut marchizul când a aflat ne poartă din Africa până în Asia în optsprezece povești cu ilustrații. Fiecare povestioară propune nu doar cunoașterea popoarelor și locurilor exotice, ci și câte un tâlc: fricile imaginare, adevărul și minciuna, rolurile în familie, incompetența sau credulitatea sunt toate metafore explicate captivant și educativ în paginile acestui volum.

Mircea Cărtărescu, Enciclopedia zmeilor

Mircea Cărtărescu – Enciclopedia zmeilor

Faimosul scriitor Mircea Cărtărescu continuă să aibă succes cu cartea sa (pare-mi-se scrisă pentru fiul său) de acum aproape două decenii. Enciclopedia Zmeilor este o frumoasă istorie a zmeilor, acești “dragoni” românești care vieţuiesc în basmele și folclorul autohton.

Autorul imaginează nu mai puţin de douăsprezece specii de zmei despre care ne povestește totul: cum arată, unde trăiesc, istoria, limba și obiceiurile lor. În plus, volumul conţine o serie de zece povești fantastice și o mulţime de ilustraţii realizate de graficianul Tudor Bănuș, astfel încât vei parcurge nu doar o carte de povești, ci și o mică operă de artă vizuală.

Roald Dahl, Danny, campionul lumii

“O carte atât de captivantă încât parcă întoarce singură paginile pentru tine” – așa spune un cititor despre povestea a lui Roald Dahl. Cartea asta e pentru toţi tăticii din lume și pentru băieţii lor.

Roald Dahl – Danny, campionul lumii

Danny își admiră tatăl de când se știe. Deși are doar 8 ani, îl ajută pe acesta în fiecare zi în garajul în care lucrează, doar ca să-i fie aproape. Însă într-o noapte, Danny află un secret teribil, care i-ar înspăimânta pe toţi puștii. Însă Danny hotărăște să-și ajute tatăl cu orice preţ, deși sinistrul domn Victor Hazell e cu ochii pe ei și își va folosi toată puterea și bogăţia pentru a-i face să renunţe.

farmec.ro

Ruxandra Orga-Dumitriu, O călătorie în Lumea Calităților și Defectelor

Această colecție de 20 de povestiri ilustrate este larg apreciată de părinți drept un instrument educativ deosebit pentru copii. Cartea imaginează personaje și evenimente prezentate în opoziție (“Adevărul și Minciuna”, “Generozitatea și Zgârcenia”, “Prietenia și Dușmănia”, “Recunoștința și Nemulțumirea”, etc.) care îi ajută pe copii să afle înțelesul unor manifestări des întâlnite în relațiile interumane.

Ruxandra Orga-Dumitriu – O călătorie în Lumea Calităților și Defectelor

Volumul O călătorie în Lumea Calităților și Defectelor este astfel și un mic manual de inteligență emoțională. Copilul învață să identifice diverse comportamente ale sale și ale celorlalți, dar și să se adapteze la oamenii și personalitățile diferite cu care se întâlnește la școală, în parc, în familia extinsă ori la joacă.

Mihail Drumeș, Povestea neamului românesc

Mărturisesc ceva: în clasa a doua am împrumutat manualul de istorie al vecinei mele  – care era în clasa a cincea –  și m-au fascinat imaginile și informațiile despre daci și romani, despre tezaure, comori, arme, războaie, obiceiuri și oameni din trecut. Am dezvoltat atunci o dragoste atât de mare pentru istorie, încât mai târziu era cât pe-aci să dau la facultatea de istorie.

Mihail Drumeș, Povestea neamului românesc

Cam asta fac volumele lui Mihail Drumeș pentru cei mici. Seria Povestea neamului românesc (reeditată) conține șapte cărți care îmbină ficțiunea cu datele istorice pentru a crea portretele marilor figuri din istoria noastră de la Decebal încoace și a explica evenimentele ce compun trecutul neamului românesc. Cărțile vor stimula nu doar curiozitatea copiilor, ci le vor fixa de asemenea în memorie într-un mod plăcut o mulțime de cunoștințe -utile mai târziu – despre personaje și evenimente istorice. Găsiți toate cele șapte cărți (individual sau în pachet pentru unele volume) în link-ul de mai jos.

Bill Bryson, Despre toate, chiar că pe scurt

Bill Bryson – Despre toate, chiar că pe scurt

Bill Bryson este un eseist american cunoscut pentru bestseller-urile sale de popularizare a științei și volumele de călătorie. Despre toate, chiar că pe scurt este o adaptare pentru micii cititori a volumului Despre toate, pe scurt care invită cititorii la o poveste despre lume și univers, de la Big Bang la ADN.

În mai puțin de două sute de pagini autorul adresează întrebările năstrușnice ale copilăriei (despre dinozauri, sarea din oceane, meteoriți, mărimea și greutatea Pământului, teorii științifice și savanți ciudați, etc.) cărora le oferă răspunsuri pe înțelesul copiilor. În volumul apărut la Polirom se regăsesc și numeroase ilustrații realizate de cei patru graficieni care au contribuit la ediția originală.

chilipirul-zilei.ro/

Felicia Law, Steve Way, Matemagia – Forme. Cum să le construiești și poveștile din spatele lor

Felicia Law, Steve Way, Matemagia

Cei doi autori care au scris Matemagia, au creat o serie de cărți menite să atragă copiii în lumea interesantă a matematicii. Dacă multora dintre noi această materie nu ne-a lăsat prea multe amintiri plăcute și dacă ești un părinte speriat de ideea de a-ți ajuta copilul la temele de mate, Matemagia este o abordare jucăușă și deloc complicată pentru a înțelege universul numerelor și formelor.

Volumul de față ne introduce în conceptele de bază ale geometriei plecând de la forme naturale, istorisiri ale unor construcții faimoase și o mulțime de jocuri distractive care stimulează inteligența și memoria. Aflăm bunăoară despre formele geometrice ale naturii, secretele piramidelor, căutăm cuvinte ascunse în pătrate sau numărăm din câte triunghiuri este format corpul unei…pisici.

Dorothee Raab, Circulăm în siguranță cu Robin

Dorothee Raab – Circulăm în siguranță cu Robin

E de la sine înțeles cât de important e ca fiecare copil să aibă cărticica asta în biblioteca sa. În cazul meu, baza pentru toate cunoștințele care m-au ajutat să devin pieton, biciclist și mai apoi șofer a fost o săptămână de cursuri și patrula de circulație din care am făcut parte în școala primară. Nu știu câte astfel de lecții se fac în școli astăzi, dar lumea e mai plină de mașini ca oricând, iar copiilor le folosește să deprindă regulile și semnele de circulație de la o vârstă cât mai frageda.

Circulăm în siguranță cu Robin nu explică doar “teoria”, ci conține o mulțime de activități practice în care cei mici operează cu concepte, indicatoare, exerciții logice alături de personajul principal al cărții, corbul Robin.

Mircea Petean, Lumea lui Fa și Pi

Mircea Petean – Lumea lui Fa și Pi

Am pus cartea lui Mircea Petean pe această listă de recomandări pentru că printre copiii de 8 ani sunt sigur că avem viitori literați și scriitori. Cartea are peste douăzeci și cinci de povestiri grupate în mai multe secțiuni, cu subtitlul “Povești, povestiri, prevestiri”. Multe dintre ele vorbesc despre cuvinte, despre înțelesuri, sensuri sau sunete, despre metaforele și calambururile pe care le poți construi folosind toate resursele limbajului. O carte pentru copiii care sunt amuzați și uimiți de cuvinte și își dezvoltă intelectul vorbind și scriind.

epantofi.ro

Mario Vargas Llosa, Corabia copiilor

Mario Vargas Llosa – Corabia copiilor

Cine spune că un copil de 8 ani nu poate citi un autor de Nobel? Faimosul scriitor peruan a creat în Corabia copiilor o poveste specială pentru cei mici. Într-un orășel de pe țărmul mării, un puști se împrietenește cu un bătrânel care privește marea așteptând pe o bancă. Prin vicleșug sau prin magie, bătrânelul a păcălit timpul și aflăm că a făcut parte cândva demult din echipajul unei corăbii de copii-cruciați, porniți spre Ierusalim.

Mario Vargas Llosa așterne în acest volum ilustrat o poveste plină de aventuri, miracole, taine de necrezut în acest volum despre o prietenie improbabilă și un tâlc dulce-amar. E o carte de care se vor bucura în egală măsură copiii și adulții.

Recomandare

Un gând despre „CĂRŢILE COPILĂRIEI 10 cărţi pentru copii de 8 ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: