ȘTIRI Brașovul vrea să schimbe sistemul de educație cu cel finlandez. Educatori și dascăli instruiți să predea de profesori din țara care “exportă” educație

Săptămâna aceasta la Brașov se derulează un program de dezvoltare profesională adresat educatorilor din oraș. Experți în educație din Finlanda instruiesc 40 de cadre didactice și 10 directori de creșe, grădinițe, școli și licee brașovene să lucreze în sistemul de predare finlandez, modelul de educație cu cele mai bune rezultate din lume, scrie Biz Brașov.

epantofi.ro

Accentul pus pe competențe și aptitudini actuale

În modelul finlandez, educația este centrată deopotrivă pe pregătirea școlară a copiilor și tinerilor și pe dezvoltarea unor competențe practice și aptitudini de care este nevoie în prezent, care să le ușureze trecerea la viața adultă.

Acest curs este ținut de o echipă de experți în educație de la Universitatea de Științe Aplicate din Hame, condusă de domnul profesor Ari Pokka, unul dintre cei mai buni experți în domeniul educației din Finlanda. Când vorbim de învățământul din Finlanda, vorbim de cel mai bine cotat model de educație din toată lumea, de o abordare centrată pe elevi, pe nevoile și capacitatea de dezvoltare a acestora.

Vorbim de un sistem fără teme și teste, un sistem în care 93% dintre absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat, iar peste 65% dintre liceeni ajung la facultate. Obiectivul nostru este de a le oferi copiilor și tinerilor din Brașov posibilitatea de a testa și un alt sistem de educație, în care memorarea să fie înlocuită cu experimentarea ca metodă de învățare. Mă bucur că testăm acest sistem la toate nivelele, de la creșă la liceu și colegiu. Sper ca, după perioada de testare din unitățile de învățământ, să putem extinde acest sistem la nivelul întregului oraș”

a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Pe parcursul cursurilor de formare și mentorat educatorii vor aprofunda teme precum:

  • Abordare centrată pe copil și pe elev;
  • Starea de bine la școală;
  • Digitalizarea și educația media în școală;
  • Dezvoltare profesională și instituțională.

farmec.ro

Unitățile de învățământ care participă la proiecr sunt: Creșa nr. 4 Brașov, Creșa nr. 5 Brașov, Grădinița cu program prelungit nr. 2 Brașov, Grădinița cu program prelungit nr. 9 Brașov, Grădinița cu program prelungit Junior nr. 26 Brașov, Școala Gimnaziala nr. 2 Diaconu Coresi Brașov, Școala Gimnazială nr. 5 Brașov, Școala Gimnazială nr. 6 Iacob Mureșianu Brașov, Liceul Vocațional de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch Brașov, Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil Brașov.

Programul pilot este derulat de Primăria Brașov, Inspectoratul Școlar Brașov și Universitatea din Hame, Finlanda.

Despre Ari Pokka, coordonatorul finlandez la proiectului

Ari Pokka a fost președinte al Confederației Internaționale a Directorilor de Școală, precum și al Asociației Directorilor de Școală din Finlanda, după o lungă carieră în calitate de director de liceu și de creator de politici educaționale. Actualmente este CEO al Finnish Education Institute și colaborează la implementarea sistemului de educație finlandez în România, Ucraina și China.

Cartea sa, Top Class, a fost tradusă anul acesta în limba română de profesorul gălăţean Doru Căstăian. Volumul oferă, într-un limbaj simplu şi accesibil, idei valoroase despre management şi leadership şcolar, create în ţara unde educaţia are un statut de top, Finlanda.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

noriel.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: