INEDIT Primul “Festival de Cărți Gratis” a avut loc la Londra zilele trecute

De Paștele Catolic, britanicii au avut parte de carte la prima ediție Free Books Fest, organizat în beneficiul celor vulnerabili pentru a le da șansa unei prime întâlniri cu lectura. Evenimentul a avut loc sâmbătă și duminică la Galeria Copeland din Peckham, Londra.

cartepedia.ro

Free Books Fest, o campanie de educație pentru populația britanică de culoare care a ajuns festival de carte

Festivalul a fost organizat de inițiatoarea proiectului Free Books Campaign, Sofia Akel, istoric și cercetătoare. În luna iulie 2020, ea a lansat o strângere de fonduri cu obiectivul inițial de 1.000 de lire sterline, bani care aveau să fie folosiți ca să cumpere cărți ale autorilor de culoare și să le doneze celor care nu și le permit. Răspunsul publicului britanic i-a depășit complet așteptările.

Vizitatori la Free Books Fest

Donațiile care continuau să vină de la susținători au determinat-o să ridice ștacheta la 4.000 de lire sterline, apoi la 7.000, la 10.000 ș.a.m.d. În curând, au început să se implice și editurile care au contribuit cu o mulțime de volume noi. Cărțile strânse prin campanie sunt dăruite persoanelor vulnerabile, familiilor, cluburilor de tineret, centrelor comunitare, organizațiilor caritabile și școlilor.

„Au fost oameni care ne-au contactat pentru a ne spune că este prima dată când au deținut o carte – lucrul acesta poate să producă o schimbare reală. Ești într-o primă călătorie cu acea carte, iar cartea cu tine,”

a declarat Sophia Akel, pentru The Guardian

Ediția inaugurală Free Books Fest a avut loc la Londra, în 16 și 17 aprilie, și a fost realizată în parteneriat cu o companie britanică de podcasturi. Festivalul a oferit vizitatorilor o librărie gratuită și un spațiu de lectură, unde cititorii au petrecut timp răsfoind și citind.

Am vrut să ne asigurăm că festivalul nostru se adresează persoanelor din diferite medii. Că oricine poate avea acces la carte, în mod egal. Că nimeni nu va trebui să se îngrijoreze „Oare îmi pot permite să iau parte la orice parte a acestui eveniment?”,

a spus organizatoarea festivalului.

Free Books Fest nu este singurul festival din Marea Britanie care oferă cărți gratuite pentru cei nevoiași. Festivalul Internațional de Carte de la Edinburgh are și el un program pentru școli, care va fi relansat în 2022, după o pauză de doi ani cauzată de pandemie.

Fotografiile din articol sunt preluate de pe contul de Instagram al Free Books Campaign.

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: