ȘTIRI Cine sunt scriitorii români invitați la Festivalul de Carte de la Paris

Sub motto-ul „România literară – în inima Europei”, 27 de scriitori din România și Republica Moldova și un stand cu cele mai recente titluri din producția editorială a celor două țări vor reprezenta literatura română la Festivalul de Carte de la Paris, în perioada 22-24 aprilie 2022.

libris.ro

Evenimentele organizate de ICR la Festivalul de Carte de la Paris 2022

Seria de evenimente de la standul României se va deschide în 22 aprilie cu matineul de poezie la care vor lua parte Radu Bata, Linda Maria Baros, Emilian Galaicu-Păun, Jean Poncet (traducător) și Cristina Hermeziu (moderatoare). Va urma, în aceeași zi, o masă rotundă despre traducere în viața unei opere literare, găzduită de scriitoarea Iulia Badea Gueritée, care îi va reuni pe traducătorii Jean-Louis Courriol, Laure Hinckel, Jean Poncet și Emilian Galaicu-Păun.

Pe 23 aprilie, standul României va găzdui o întâlnire cu dramaturgul Matei Vișniec, care li se va alătura apoi romancierilor Florina Iliș și Oleg Serebrian la masa rotundă cu tema Rolul scriitorului în cetate: adevăr și propagandă, moderată de Hubert Artus, la Café Raconter (Grand Palais Éphémère).

Ce mai rămâne din iubirile noastre? Vestigii arheologice ale sentimentului erotic este genericul sub care Cătălin Pavel, scriitor și arheolog, va discuta despre cartea sa cea mai recentă, Archéologie de l’amour. De Neandertal au Taj Mahal (l’Aube, 2022), cu Anca Dan, istoric și arheolog, și Jean-Louis Courriol, traducătorul lucrării. Întâlnirea va fi moderată de Aurélie Julia, jurnalistă la Revue de Deux Mondes.

farmec.ro

Pe 24 aprilie, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu și Laura Grünberg, coautoare, alături de Iulia Iordan și Cristina Andone, ale volumului Les Désobéissantes/ Nesupusele (trad. Sidonie Mézaize-Milon și Oana Calen, Belleville éditions 2021), vor discuta despre Libertatea interioară, un act de curaj. Moderatoarea întâlnirii va fi Florica Courriol. Următoarea întâlnire din program va fi polono-română: scriitoarele Martyna Bunda, Barbara Klicka, Florina Ilis și Alina Nelega vor vorbi despre Imagine și răsfrângerea ei în oglindă, într-un dialog moderat de Laura Grünberg.

Programul include două evenimente dedicate benzii desenate: un atelier de desene și de ilustrații pentru copii cu vârste începând de la 8 ani, propus de Ileana Surducan și România uimitoare. Prezentare a noii BD franco-române, o întâlnire cu Patrice Reytier, Romain Dutter, Julien Bouqué și Ileana Surducan, moderată de Mircea Arapu.

Dumitru Crudu și Alina Nelega, autori traduși în 2021 în Franța, vor fi protagoniștii dezbaterii A scrie istoria? Romancierii și întâlnirea lor cu realitatea, moderată de traducătoarea Florica Courriol.

Pentru această ediție a festivalului, ICR Paris a pregătit un catalog al “celei mai bune literaturi românești contemporane”, intitulat “Antidot pentru plictiseală” în care îi prezintă pe: Lavinia Braniște, Bogdan Coșa, Augustin Cupșa, Paula Erizanu, Florin Lăzărescu, Ștefan Manasia, Raluca Nagy, Alina Nelega, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Oleg Serebrian, Bogdan Alexandru Stănescu, Ema Stere și Elena Vlădăreanu.

Catalogul scriitorilor români contemporani la Festivalul de Carte Paris 2022

Participarea României la Festival du Livre este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei României și al Ambasadei Republicii Moldova de la Paris.

Evenimentele vor fi găzduite la standul 1132.

libris.ro

Despre Festivalul de Carte de la Paris

Inițiat de Sindicatul Național al Editorilor din Franța, Festival du Livre are loc în 2022 la Grand Palais Ephémère și își propune să reprezinte „o reconectare la energia vitală a primului salon al cărții, o regăsire a sentimentului de sărbătoare… și o celebrare a cărții – a tuturor cărților – și a lecturii, sub toate formele ei“. Țara invitată de onoare a acestei ediții este India.

Festival du Livre, Paris, 22-24 aprilie 2022, aflat la cea de a 40-a ediție, este un târg dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial, dar și publicului larg. În noul format, inaugurat anul acesta – organizator nou, spaţiu nou, concept nou – se așteaptă aproximativ 100 000 de vizitatori.

Fotografia reprezentativă a articolului este realizată în 2019 de Patrick Kovarik / AFP și preluată de pe Le Figaro.

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: