Scriitor & cititor este o serie de interviuri care-și propune să întoarcă autorii români pe fața lor nevăzută, cea de cititor. Descoperim împreună ce resorturi intime îi fac să citească, ce amintiri de cititori poartă în bagaj, pe cine și de ce citesc și orice alte lucruri faine ne vor lăsa să aflăm.
Tudor Ganea a debutat cu romanul Cazemata (2016) și a fost imediat remarcat (premiul de debut “Tânărul prozator al anului 2016” – Gala Tinerilor Scriitori; premiul de debut – Observator Cultural; premiul de debut – “Nepotu’ lui Thoreau”, nominalizare pentru debut – Premiile Uniunii Scriitorilor).
În 2017 a publicat romanul Miere (premiul “Tânărul prozator al anului 2017”), iar în 2018 – volumul Porci (nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2019). În 2019 a apărut romanul 8 iar în 2021 – Cântecul păsării de plajă (nominalizat la categoria proză a Premiilor Radio România Cultural și Premiile Observator Cultural).
Ultimul roman al lui Tudor Ganea, o lectură entuziasmantă despre care am scris pe larg aici, este și pretextul acestui interviu. Am aflat de la Tudor Ganea despre bucuria lecturii și scrisului, cum e (și cum nu e) să fii scriitor în România, dar și câteva planuri de viitor ale scriitorului care a publicat deja cinci romane în șase ani.
Care e prima carte pe care îți amintești să o fi citit?
Prima carte “serioasă” a fost un roman de Hanna Ozogowska – Streche într-o ureche. Mi-aduc aminte cât de contrariat eram de mobilarea bucătăriilor poloneze. În toate bucătăriile din roman existau paturi în care dormeau bunici și copii.
Cum ai ajuns să iubești cărțile? Ce te-a determinat ca pe lângă cititor să devii și scriitor?
De citit m-am apucat târzior, prin clasa a opta. Am preferat să golănesc prin cartier și pe digurile din Faleză Nord până atunci. Cât despre scris…nu cred că m-a determinat ceva anume. Pur și simplu s-a întîmplat. În clasa a zecea am scris o povestire și m-am simțit așa de bine după ce am terminat-o încât am continuat să scriu altele și apoi altele și nu m-am mai oprit timp de douăzeci de ani. Mă simt bine când scriu și sunt mega-fericit, atât de simplu e răspunsul.
Toate cărțile lui Tudor Ganea, inclusiv titluri cu autograf și în format ebook disponibile aici:
De ce citești? (Răspunde în maxim o frază 😊)
Pentru a mă elibera de propria perspectiva atât de plictisitoare și limitată asupra vieții. Am citat din memorie din Philip Roth, el a zis-o cel mai bine așa că n-am de ce să încerc un răspuns original.
Dă-ne trei autori importanți pentru tine.
În mod normal fentez cu talent topurile, nu-mi miros a bine, dar de dragul jocului am să înșir aici trei autori la a căror proză scurtă mă reîntorc cu regularitate: Salinger, Hemingway și Cehov.
Cum alegi ce citești?
Am 3-4 cronicari tineri pe care-i urmăresc cu regularitate și ale căror recomandări mă trimit imediat în cea mai apropiată librărie.
Ce citești zilele acestea sau care e următorul titlu de pe lista de lecturi?
De ceva vreme mă fascinează cărțile despre cinema, fie că sunt colecții de interviuri sau cărți de teorie. Am terminat recent Lynch on Lynch (interviuri) și Ce este Cinematograful a lui Andre Bazin, ambele excelente.
Cum e să fii scriitor în România?
Eu sunt printre cei care s-au parașutat de niciunde în lumea literară românească. Sper să nu sune că-mi fac un titlu de glorie din asta, pentru că nu-i așa. N-am fost atârnachele niciunui grup/cenaclu/gașcă de scriitori, cum nu sunt nici acum. Până la debut, în afară de Florin Iaru și Marius Chivu nu știam efectiv pe nimeni din bula literară. Iar pe Marius și Florin i-am cunoscut la un curs de creative writing cu jumătate de an înainte să debutez. Apoi am început să cunosc scriitori pe la festivaluri, lansări, târguri, etc. Cu vreo doi-trei chiar ies la bere din an în paști. Și ca să răspund concret la întrebare: nu e în niciun fel 😊
Oferă-ne câteva nume de scriitori români pe care n-avem voie să îi ratăm.
Vă zic câțiva prozatori contemporani sub 40, ca să promovăm și literatura tânără: Diana Bădica, Iulian Bocai, Lavinia Braniște, Bogdan Răileanu, etc.
Ce vor găsi în “Cântecul păsării de plajă” cei care nu au deschis până acum o carte de Tudor Ganea?
Un roman aproape realist, cu o voce stranie, care povestește despre faptele oribile ale unor tineri peste care se abate în cele din urmă pedeapsa divină. Plus multe alte lucruri.
Spune-ne ceva despre următorul tău proiect literar
Fac scheme și îmi pun lucruri în ordine pentru un roman în care să prezint corupția din administrația publică românească, dar încă nu sunt 100% convins că vreau să duc până la capăt proiectul ăsta. Are ceva neatrăgător în el însuși. Îl mai las la fezandat o vreme. În rest, casă-job-casă.
Credit fotografie principală articol: Andrei Vornicu