DE BASM Scriitoarele românce întâlnesc copii din zone defavorizate la ateliere despre prietenie, toleranță și diversitate

Scriitoarele din Asociația De basm vor vorbi despre prietenie, incluziune, diversitate și toleranţă copiilor de 6-10 ani din comunele Aninoasa și Morărești (județul Argeș) și Titu și Conțești (județul Dâmbovița). În luna mai, autoarele de literatură pentru copii vor petrece timp cu micii cititori pentru a le deschide noi perspective și a-i invita în lumea lecturii.

libris.ro

Atelierele de lectură vor avea loc în comunitățile dezavantaje, în care accesul copiilor la resurse de educație este limitat

Atelierele, la care iau parte scriitoarele Victoria Pătrașcu, Adina Rosetti, Luminița Corneanu, Iulia Iordan, Cristina Andone, Andreea Iatagan și Carmen Tiderle, sunt interactive și încurajează implicarea copiilor, dialogul, expunerea de idei, argumentația, gândirea critică. Pornind de la texte din literatura română și universală, cei mici vor explora prin dialog, joc, lectură, scriere și desen, noțiunile de prietenie și toleranță, analizând situații din viață în care au fost discriminați sau nu au fost acceptați într-un grup și construind împreună scenarii ale conviețuirii într-un spațiu multicultural.

Participarea la aceste întîlniri le va lărgi copiilor orizontul cultural și le va da șansa de a înțelege că fiecare este diferit, că o comunitate este puternică atunci când fiecare membru al său este prețuit și are încredere în sine, atunci când comunitatea ascultă fiecare opinie și ia decizii împreună. Copiii vor fi încurajați să împărtășească familiei, prietenilor informațiile și valorile asimilate, devenind ei înșiși factori de schimbare pe termen mediu și lung în comunitatea în care trăiesc. 

„Atelierele din cadrul proiectului «Joacă-ți cartea!» răspund unor nevoi acute în rândul copiilor din zone defavorizate, cu privire la accesul neîngrădit la educație și cultură, asigurarea unui climat de toleranță, incluziune și egalitate de șanse. Proiectul îşi propune să îi ajute pe copii să înţeleagă noţiunea de toleranţă şi să îi înveţe cum să respecte libertatea, modul de gândire şi de comportament, precum şi opiniile celorlalţi. Copiii vor reflecta asupra modului în care toleranţa îi apropie unii de ceilalţi şi îi ajută să lege prietenii. Într-un mediu în care copiii se acceptă unii pe alţii, nu se judecă şi sunt prieteni, aceştia cresc cu respect şi încredere de sine”, au declarat reprezentantele Asociației De Basm.

watchshop.ro

Întîlnirile fac parte din proiectul „Joacă-ți cartea!”, care a debutat în luna martie cu o amplă campanie de strângere de cărți. Grupul Editorial ART a donat cărți către bibliotecile din cele patru localități. Cărțile donate le vor oferi copiilor acces la povești care vorbesc despre incluziune și toleranță și care au în centru personaje de vârsta lor.

Joacă-ți cartea!” continuă până în luna noiembrie 2020, cu crearea unui kit pedagogic pregătit de scriitoare, care va oferi dascălilor și bibliotecarilor metode alternative, moderne de explorare a poveștilor din literatura pentru copii. Kitul pedagogic va fi distribuit cât mai multor bibliotecari, profesori, învățători și educatori culturali.

Programul atelierelor:

  • 2-5 mai 2022, Biblioteca Comunală Conțești, Dâmbovița | Participă scriitoarele Iulia Iordan și Victoria Pătrașcu
  • 9-12 mai 2022, Biblioteca Orășenească Titu, Dâmbovița | Participă scriitoarele Cristina Andone, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu
  • 23-26 mai 2022, Biblioteca Comunală Aninoasa, Argeș | Participă scriitoarele Adina Rosetti și Andreea Iatagan
  • 30 mai – 2 iunie 2022, Biblioteca Comunală Morărești, Argeș |Participă scriitoarele Carmen Tiderle și Luminița Corneanu

De Basm. Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.

Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional.

Una dintre prioritățile De Basm o reprezintă difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: