Sâmbătă, 14 mai 2022, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) și Rasfoiala.com invită cititorii la Noaptea Muzeelor, să petreacă, timp de șase ore, de la 18.30 la 00.30, experiențe senzoriale și literare într-un muzeu al cuvântului rostit, scris și imaginat! Participarea la Noaptea Muzeelor este gratuită!
Program Noaptea Muzeelor la MNLR
Noaptea Muzeelor va debuta la MNLR București (strada Nicolae Crețulescu nr. 8), la ora 18:30, cu un spectacol de ventrilocie al Crinei Svobodă. De la 19:00, vizitatorii pot participa la un concert bilingv – română și ucraineană, susținut de Tic Petroșel și Valery Main, iar de la 19:30, balconul MNLR devine spațiu pentru lecturi și performance la care vor participa Florin Dumitrescu, Cătălina Matei, Andrei Novac, Bogdan O. Popescu, Cosmin Perța, Doina Ruști, Miruna Vlada. Muzica revine în grădina muzeului cu Sarmalele Reci, de la 20:30, iar de la ora 21:30 cinefilii pot urmări proiecția filmului documentar Acasă, my home. Vreme de o oră, de la 22.30 – 23.30, vizitatorii sunt invitați la o instalație performativă pe texte de Nora Iuga, iar de la 23.00 la 23.30 la experiența imersivă Painting with light. Invitatul de la miezul nopții va fi Florin Piersic Jr.
Rasfoiala.com pregătește vizitatorilor de noapte trei spații de intimitate cu lectura și cartea, câte unul la fiecare nivel al clădirii. În grădina muzeului, cititorii sunt invitați la cabina foto decorată cu cărți, unde elfii de serviciu vor face pentru ei cele mai livrești fotografii. Spațiul de tihnă & lectură Răsfoiala, de la etajul întâi, îi va răsfăța cu noi apariții editoriale și povești captivante. La mansardă, îi așteaptă cadouri-surpriză și un loc de întâlnire cu un autor necunoscut – Blind Date with a Book. Alegi tu cartea sau te alege ea pe tine?
Iubitorii de carte vor putea explora în mod gratuit expoziția de bază, într-un tur pregătit de muzeografi, începând cu ora 18.30, iar de la ora 21.00, vor fi întâmpinați de actorii Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dan Codreanu.
Ca în fiecare an, va fi organizată o tombolă, iar la miezul nopții vor fi extrase numele a cinci câștigători. Înscrierea se face prin participarea la una dintre activitățile de la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, unde vizitatorii vor primi un număr pe baza căruia intră în competiție. Premiile vor consta în cești de cafea cu chipul pictat al Reginei Maria, veioze din lemn lucrate manual, cărți, ceai, cafea, produse de îngrijire și înfrumusețare și suvenire.
Program Noaptea muzeelor la Casele Memoriale din București
O altă propunere pentru cititori sunt tururile ghidate organizate de la ora 12.00 până la ora 22.00 la cele cinci case memoriale ale MNLR
- Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”
- Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”
- Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”
- Casa Memorială „Liviu și Fanny Rebreanu”
- Casa Memorială „Anton Pann”
De la ora 12.00 la 13.30, Casa Memorială George și Agatha Bacovia (Strada George Bacovia 63, sector 4, București) îi invită pe cei mici să descopere tainele din spatele obiectelor, în cadrul atelierului Obiecte sub lupă. Tot de la aceeași oră, copiii sunt așteptați și la Casa Memorială Anton Pann, să imagineze propriile povestiri, prin intermediul jocului, la atelierul Jocul de-a povestea.
Înscrieri la adresa case.memoriale@mnlr.ro sau la telefon 0723.154.052. Persoană de contact: Andreea Drăghicescu. Programul complet al evenimentelor poate fi accesat pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române.
Sponsori: Rasfoiala.com, Proud to be Romanian, Litera, Jidvei, Zaliari Olive Oil, Divine Sweets, Libris.ro, Solaris, Mobila Dalin, Wooden Gift
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.
Despre Noaptea Muzeelor
Organizatorii proiectului internațional Noaptea Muzeelor au ales să deruleze, o dată pe an, la nivelul fiecărei țări participante, o serie de evenimente pe parcursul unei seri de mai, prelungite în noapte, pentru că, așa cum bine știm, noaptea este un moment sacru al explorării senzațiilor intense și al jocurilor de perspective.
Povestea proiectului internațional Noaptea Muzeelor începe în Germania, în Berlinul anului 1977, printr-un eveniment care s-a dovedit de mare succes și care a fost replicat în 1999 sub denumirea Primăvara Muzeelor. Cu un potențialul cultural semnificativ, bazat pe interacțiune și divertisment, fenomenul a dobândit o dimensiune europeană și, mai târziu, internațională.
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este acum un eveniment desfășurat la nivel internațional și aflat, în 2022, la a 18-a ediție. Muzee si instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 14 mai.
În România, evenimentul este coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor. Anul acesta, Noaptea Muzeelor va fi găzduită de peste 170 de muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, institute şi centre culturale, rezidenţe, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, primării și case ale experimentelor din toată ţara.
Un gând despre „RASFOIALA.COM petrece Noaptea Muzeelor alături de cititori la Muzeul Național al Literaturii Române”