ȘTIRI Éric-Emmanuel Schmitt inclus pe Aleea Celebrităților la Sibiu, împreună cu Ion Caramitru și alte personalități ale scenei de teatru internaționale

Șase artişti excepţionali au fost adăugați anul acesta numelor aflate pe Aleea Celebrităţilor. Aceștia sunt Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann şi Ion Caramitru, a anunţat recent echipa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

libris.ro

Despre Aleea Celebrităților

Aflat la cea de a 29-a ediţie, FITS are loc în acest an între 24 iunie şi 3 iulie și propune 575 de evenimente, cu 3300 de invitaţi care vor bucura publicul în 70 de spaţii de joc. Tema din acest an este „Frumuseţe„, iar programul şi biletele se găsesc pe www.sibfest.ro.

Aleea Celebrităţilor este un proiect special prin care numele şi memoria unora dintre cei mai importanţi creatori ai lumii se alătură permanent oraşului Sibiu, într-un valoros ”Walk of Fame”.

Aleea Celebrităților Sibiu

„Este un semn de mare preţuire pentru comunitate că aceşti artişti excepţionali, respectaţi la nivel mondial, uriaşi creatori, au o amprentă, concretă, palpabilă, în oraşul nostru. Festivalul are loc doar zece zile în fiecare an, însă ecourile acestui miracol continuă în amintiri de neuitat şi pe Aleea Celebrităţilor, unde milioane de paşi sunt însoţiţi de nesfârşita Frumuseţe pe care aceşti oameni au adus-o în lume”, a spus Constantin Chiriac, preşedinte FITS şi director general TNRS.

top-shop.ro

Schmitt este faimos ca autor de romane, dar și ca dramaturg

Éric-Emmanuel Schmitt (n. 1960, Lyon) este dramaturg, prozator, romancier, scenarist şi regizor franco–belgian. Cărţile sale sunt traduse în 48 de limbi, iar piesele sale de teatru sunt montate în peste 50 de ţări.

Are un doctorat în filosofie la Sorbona, semnează traducerea în franceză a libretelor de operă, cochetează cu arta benzii desenate şi, câteodată, urcă pe scenă pentru a-şi interpreta propriile texte sau pentru a acompania un pianist sau o soprană.

Prima sa piesă de teatru, La Nuit de Valognes, apare în 1991 şi se bucură de un succes enorm. Acelaşi destin îl au şi următoarele sale piese care sunt interpretate de actori celebri precum Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Francis Huster, Jacques Weber şi Charlotte Rampling. Primeşte în 2001 Marele Premiu al Academiei Franceze pentru opera sa teatrală.

În 2012, se alătură Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, iar în 2016 este ales în unanimitate de colegii săi membru al juriului Goncourt.

În România i-au fost montate adeseori textele, cel mai popular dintre ele fiind romanul, devenit apoi spectacol la Teatrul Nottara, “Oscar și Tanti Roz”. Marius Manole și Oana Pellea au jucat rolurile principale în piesă.

Anul trecut, la Festivalul de Teatru Independent de Orice Undercloud, în spectacolul-lectură Doamna Pylinska și secretul lui Chopin de Éric-Emmanuel Schmitt, în regia Chris Simion-Mercurian, personajele romanului au prins viață prin Rodica Mandache și Marian Râlea.

libris.ro

Despre personalitățile incluse anul acesta pe Aleea Celebrităților

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai importanţi şi apreciaţi actori de teatru şi film din România. S-a născut la Bucureşti, în 1942, iar în 1964 a obţinut licenţa în Actorie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi, în 1975, un Master în Regie de teatru în cadrul aceleiaşi instituţii.

A colaborat cu cele mai importante nume ale filmului şi teatrului românesc, fiind recunoscut, în special, pentru rolurile sale de excepţie în montări după piesele lui Shakespeare. Între 1976 şi 1980, a fost Profesor de arta actorului în cadrul Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. Între 1990 şi 1993 a fost Directorul general al Teatrului Bulandra din Bucureşti. Tot în 1990 a fost ales Preşedintele UNITER, iar din 2005 până în 2021 a activat ca Director general al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Între 1996 şi 2000, Ion Caramitru a fost numit Ministru al Culturii. Ion Caramitru s-a stins din viaţă în data de 5 septembrie 2021.

Krzysztof Warlikowski s-a născut în Polonia şi a studiat la Sorbona unde l-a avut profesor şi pe Krystian Lupa, un alt mare artist al cărui nume se regăseşte pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu.
Este cunoscut pentru stilul său nonconformist cu care pune în scenă atât piese din repertoriul clasic, cât şi din cel contemporan, şi, din 2008, este directorul artistic al Nowy Teatr din Varşovia, unde a regizat numeroase spectacole.

lensa.ro

Sasha Waltz Una dintre cele mai respectate coregrafe ale momentului, dansatoare, regizoare şi conducătoare a unor prestigioase instituţii culturale a studiat la Amsterdam şi New York. Pentru meritele sale deosebite, ea a primit Crucea Federală Germană de Merit, fiind aleasă, în 2013, membră a Academiei de Arte din Berlin.

Götz Teutsch este un celebru violoncelist care s-a născut la Sibiu, în 1941, şi a învăţat la Conservatorul din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Dinicu şi Radu Aldulescu, iar mai apoi a studiat cu Enrico Mainardi şi Karl Richter.

Principal violoncelist la Orchestra Simfonică Radio Bucureşti şi, din 1976, la Berliner Philharmoniker, unde interpretează înclusiv ca solist sub bagheta unor dirijori precum: Herbert von Karajan, Claudio Abbado şi Sir Simon Rattle.
Este unul dintre membrii fondatori ai ansamblului The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic, alături de care susţine concerte în întreaga lume.

Claus Peymann (n. 1937, Bremen) este regizor de teatru.
Între 1966 şi 1969 conduce Theater am Turm (TAT) din Frankfurt, iar în 1970, împreună cu Peter Stein şi alţii, fondează Schaubühne am Halleschen Ufer la Berlin.

top-shop.ro

Un gând despre „ȘTIRI Éric-Emmanuel Schmitt inclus pe Aleea Celebrităților la Sibiu, împreună cu Ion Caramitru și alte personalități ale scenei de teatru internaționale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: