CANNES Alexandru Belc câștigă premiul pentru cea mai bună regie Un certain regard cu filmul “Metronom”

Alexandru Belc a câștigat vineri seară, 27 mai 2022, premiul pentru cea mai bună regie cu filmul „Metronom”, în secțiunea ”Un Certain Regard” a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

„Un Certain Regard” este o competiție axată pe talentele tinere și pe filme de artă, care se desfășoară în paralel cu competiția principală, Palme d’Or.

„Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi”, a declarat Alexandru Belc.

farmec.ro

Despre filmul Metronom, de Alexandru Belc

Filmul a fost prezentat în premieră la Cannes, pe 24 mai, fiind foarte bine primit de public. Premiera națională va avea loc la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie în Piața Unirii Open Air.

Cineastul explorează povestea de iubire dintre doi liceeni, în România comunistă a anilor ’70, când Ion Țiriac și Ilie Năstase joacă finala Cupei Davis împotriva echipei Statelor Unite. Doi tineri îndrăgostiți ascultă emisiunea „Metronom” de la „Europa Liberă” și scriu împreună o scrisoare către realizatorul acestei, Cornel Chiriac, în care își exprimă admirația față de muzica occidentală și critică regimul comunist. În curând, băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară și cei doi sunt nevoiți să accepte inevitabila despărțire.

Filmul este produs de Cătălin Mitulescu şi Ruxandra Slotea (Strada Film International), co-produs de Midralgar (Franţa) şi Chainsaw Europe (România) şi îl are pe Tudor Panduru ca director de imagine. În distribuţie, figurează Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mara Vicol, Mihai Călin, Andreea Bibiri.

watchshop.ro

Filmul vorbește despre o perioadă din istoria României rareori portretizată de noul val al cinematografiei românești și reînvie atmosfera de libertate dată de muzica ascultată la Radio Europa Liberă.

Alexandru Belc a intenționat inițial să facă un documentar despre tinerii care ascultau în acei ani emisiunea „Metronom duminical”, realizată de Cornel Chiriac (1941-1975) la Radio Europa Liberă. Pentru că, în arhivele C.N.S.A.S., a găsit suficient material pentru un film artistic, și-a schimbat planurile.

În această seară, la Cannes vor fi acordate cele mai importante premii, cele din Competiția Festivalului la care participă și regizorul Cristian Mungiu cu „R.M.N.”, o dramă despre care se petrece într-un sat din Transilvania și urmărește povestea unui fost imigrant care se întoarce acasă și a fostului său iubit.

Detalii despre participarea românească susținută de ICR la Festivalul de la Cannes pe site-ul Institutului Cultural Român.

Despre Alexandru Belc

Alexandru Belc a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București în 2007. În timpul facultății a realizat mai multe scurtmetraje și filme documentare. Documentarul său The Sound of Mountains a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2007. De asemenea, documentarul Rebel Rebel a fost selectat la Festivalul Internațional de Film Vision Du Reel la Nyon, în 2010.

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: