GRATUIT Muzeul București deschide Școala de vară cu ateliere pentru copii și adulți. Ecologia, creația artistică, explorarea urbană și istoria sunt printre teme.

„Cu trotineta la muzeu”, „Iute ca Suveica”, ateliere de modă, scriere creativă, haiku sau ecologice sunt câteva dintre propunerile Şcolii de vară a Muzeului Municipiului Bucureşti. Sesiunile vor fi organizate de muzee aflate în subordinea instituției, până în luna august.

lensa.ro

Ateliere pentru toate vârstele la opt muzee din București

Şcoala de Vară a Muzeului Municipiului Bucureşti este dedicată copiilor, adolescenţilor şi adulţilor, activităţile de vacanţă desfăşurându-se din iunie, până în august. Atelierele vor fi găzduite de Palatul Suţu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei şi Muzeul Victor Babeş.

Pentru înscrieri și detalii legate de fiecare program din Școala de Vară la MMB, participanții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program. Cu o excepția atelierului “Cu trotineta la muzeu”, participarea etste gratuită. este gratuită.

Program ateliere organizate de MMB în vara 2022

Joc și joacă în Bucureștii secolelor trecute la Casa Filipescu-Cesianu

Programul cuprinde o serie de ateliere dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani (în zilele de sâmbătă), iar o a doua serie este dedicată copiilor de 10-14 ani (în zilele de duminică). În cadrul atelierelor vor fi abordate subiecte precum jocul și istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei.

Secolul XIX

11 iunie 2022, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XIX (6-9 ani);

12 iunie 2022, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XIX (10-14 ani);

Secolul XX

18 iunie 2022, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XX (6-9 ani);

19 iunie 2022, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XX (10-14 ani);

Secolul XXI

25 iunie 2022, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XXI (6-9 ani);

26 iunie 2022, 10.00-12.00 – Dedicat secolului XXI (10-14 ani).

Număr de participanți: 15 copii/ atelier

Participarea este gratuită, cu înscriere prin email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro și confirmare, cu minim 3 zile lucrătoare înainte de desfășurarea atelierului.

Ateliere susținute de Andreea Mâniceanu, Muzeograf MMB și Lorena Caldeș, Referent MMB

libris.ro

Cu trotineta la muzeu -> pe traseele Casa Filipescu-Cesianu – Muzeul George Severeanu; Palatul Suțu – Muzeul Theodor Aman

Prima călătorie cu trotineta va începe de la Muzeul Vârstelor (Casa Filipescu – Cesianu) unde vom descoperi cum erau înțelese eleganța și rafinamentul în secolele XIX și XX. Vom porni apoi, pe trotinetă, pe Calea Victoriei pentru a descoperi casa medicului și colecționarului George Severeanu, dar și o serie de alte detalii care ne dezvăluie armonia și frumosul din antichitate.

În cea de-a doua călătorie, invităm copiii la Palatul Suțu pentru a descoperii biodiversitatea din tablourile Ceciliei Cuțescu Storck și grădinile dobrogene din secolul trecut, așa cum sunt ele etalate în Pinacotecă. Pornim apoi, pe trotinete, pe Calea Victoriei, către casa lui Theodor Aman unde vom poposi sub cireș, iar apoi vom descoperi grădina artistului, așa cum a așternut-o el pe pânză.

În fiecare zi copiii vor completa carnetul de călătorie cu imagini minunate și informații inedite despre autorii operelor și cei care au locuit de-a lungul timpului în Muzeul Vârstelor, Muzeul George Severeanu, Palatul Suțu și Muzeul Theodor Aman.

22 iunie 2022, 10.00-12.00, Cu trotineta la muzeu – întâlnirea începe la Casa Filipescu-Cesianu și continuă la Muzeul George Severeanu;

23 iunie 2022, 10.00-12.00, Cu trotineta la muzeu – întâlnirea începe cu Palatul Suțu și continuă la Muzeul Theodor Aman.

Categoria de vârstă: 9-12 ani

Număr de participanți: 15 copii/atelier

Copiii vor avea nevoie de trotinete, pălărie/șapcă, o sticlă cu apă și voie bună.

Atelier susținut de Andreia Petcu, educator cultural, Asociația Learning by Teaching.

farmec.ro

Amintiri din copilărie la Muzeul Nicolae Minovici

Asociația Artelier D propune a doua ediție a programului educativ-creativ „Amintiri din copilărie”, sub forma unei tabere urbane în aer liber, în parcul Muzeului Nicolae Minovici. Programul se va desfășura ca o serie de ateliere de artă dramatică și jocuri de păpuși, lectură și dezbatere, exerciții de scriere creativă, arte aplicate și meșteșug. Obiecte din colecția muzeului vor ilustra pagini din scrierea lui Creangă, despre viața rurală, tradițională, din secolul al XIX-lea și vor fi puse în contrast cu tipologia similară din seria de cărți Harry Potter a lui J.K. Rowling, despre Anglia semi-rurală și universul magicului.

Atelierele vor avea loc astfel:

24, 25 iunie 2022, 10.00-13.00;

1, 2, 8, 9 iulie 2022, 10.00-13.00.

Categoria de vârstă: 6-12 ani. Număr de participanți: 15 copii/ atelier

Taxa pentru o zi este de 60 lei, iar pentru vineri și sâmbătă 120 lei. Detalii pentru înscriere aici.

Atelier susținut de Daniela Mișcov, educator cultural, Asociația Artelier D

Iute ca suveica -> Ateliere de ţesut pentru copii și adulți la Muzeul Nicolae Minovici

Obiectele de artă textilă tradițională din colecția doctorului Nicolae Minovici fac parte atât din patrimoniul material cât și din cel imaterial, prin cunoașterea cuprinsă în gestul tehnologic. Prin aceste ateliere dorim să aducem publicul de toate vârstele mai aproape de înțelegerea artei tradiționale, printr-un contact direct cu tehnologiile și tehnicile creatoare, sporind totodată vizibilitatea patrimoniului textil al Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Atelierele de țesut vor avea loc astfel:

În zilele de sâmbătă, 16 iulie, 6 august, 20 august 2022, 10.00-14.00 pentru categoria de vârstă: 14-18 ani

În zilele de duminică, 10 iulie, 24 iulie, 14 august, 28 august 2022, 10.00-14.00 pentru categoria de vârstă: 7-13 ani

Număr de participanți: 10 copii sau adulți/atelier

Ateliere susținute de Silvia Zamfir, coordonator secție Antropologie Urbană MMB și Alexandra Rusu, muzeograf MMB

lensa.ro

Muzeul Animat -> Caravana Muzeelor în Benzi Desenate la MMB

În cadrul atelierelor copiii vor învăța, alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduiește atelierul. Prin joacă și desen, cei mici își vor dezvolta imaginația, iar, la finalul atelierelor, vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate.

Caravana Muzeelor în Benzi Desenate va avea următoarele opriri:

3 iulie 2022, 11.00-12.30, Casa Filipescu-Cesianu;

17 iulie 2022, 11.00-12.30, Muzeul Theodor Aman;

7 august 2022, 11.00-12.30, Casa Filipescu-Cesianu;

21 august 2022, 11.00-12.30, Muzeul Nicolae Minovici.

Categoria de vârstă: 7+. Număr de participanți: 15 copii/ atelier

Atelier susținut de Mihai Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate

Orașul creativ. Modă, costum și identitate -> Atelier de introspecție urbană și realizare de zine dedicate adolescenților

În cadrul acestui curs, adolescenții participanți vor putea explora maniera în care înțelegem și ne exprimăm identitățile prin hainele pe care le purtăm, spațiile pe care le ocupăm și comunitățile de care aparținem. În cadrul fiecărei întâlniri, se va porni de la unul sau mai multe obiecte din una dintre colecțiile MMB pentru a discuta despre maniera în care hainele au evoluat de-a lungul timpului mai departe de rolul lor utilitar, pentru a exprima atât statutul, interesele și valorile celui care le poartă, dar și apartenența la o anumită comunitate. Analizând moda altor epoci și maniera în care oamenii își decorau interioarele, vom încerca să înțelegem cum și de ce ne îmbrăcăm, comportăm și reprezentăm pe noi înșine, dar și ce influență are orașul în care trăim asupra acestor alegeri.

Atelierele vor avea loc astfel:

6 iulie 2022, 10.30 – 12.30 – Orașul creativ. Modă, costum și identitate, Palatul Suțu;

7 iulie 2022, 10.30 – 12.30 – Orașul creativ. Modă, costum și identitate, Muzeul Theodor Aman;

8 iulie 2022, 10.30 – 12.30 – Orașul creativ. Modă, costum și identitate, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei.

Categoria de vârstă: 15+. Număr de participanți: 15 adolescenți/ atelier

Atelier susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural.

Orașul deschis, Ateliere interactive de explorare urbană dedicate adolescenților

Această serie de 4 întâlniri își propune să dezbată întrebări cu liceenii interesați de istorie, de antropologie urbană și de dezvoltarea de comunități deschise, pornind de la patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează și îi preocupă pe tineri și istoria orașului. Întâlnirile vor fi structurate într-o abordare concentrică, pornind de la individ, ajungând la familie și grupuri de apartenentă, până la comunități, în relație cu ele însele și cu orașul. Întâlnirile se bazează pe o combinație de metode de educație nonformală – dezbatere, fish bowl, world cafe, vânătoare de comori, care le va da posibilitatea adolescenților să descopere obiecte din patrimoniul MMB, să privească orașul dintr-o perspectivă nouă, să înțeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor și să dezvolte o atitudine civică implicată.

3 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Palatul Suțu;

10 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Casa Filipescu-Cesianu;

17 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Muzeul Victor Babeș;

24 august 2022, 10.30-12.00, Orașul deschis, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck.

Categoria de vârstă: 15+. Număr de participanți: 15 adolescenți/ atelier

Atelier susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural

top-shop.ro

„Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune”. Ateliere de scriere creativă în expoziția „Orient versus Occident” la Palatul Suțu

În primul atelier copiii vor face cunoștință cu pictorii români călători și vor avea ocazia să completeze un traseu interactiv dedicat expoziției tematice „Orient versus Occident” intitulat „Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune”. La final, își vor imagina o nouă călătorie a lui Puf pe care o vor așterne pe foaie, în scris și în culoare.

În cel de-al doilea atelier, participanții vor derula în câteva minute istoria scrisului și își vor închipui că sunt o literă din propriul alfabet imaginar. Vor scormoni apoi după cuvinte care le plac și cuvinte pe care le detestă, vor desena o poezie în stilul caligramelor avangardiste și vor face să plouă cu metafore. După o „degustare” de lectură, vom discuta pe marginea emoțiilor pe care le poate stârni cititul. Vor face un haiku despre un peisaj din expoziția tematică „Orient versus Occident” și își vom imagina o insulă pustie pe care o vor umple cu cărțile preferate, apoi vor fi fi salvați în mod miraculos de la naufragiu de-un mesaj în sticlă.

11 august 2022, ora 11.00-12.30, „Noile aventuri ale lui Puf” – primul atelier de scriere creativă;

18 august 2022, ora 11.00-12.30, „Mesajul salvator” – al doilea atelier de scriere creativă.

Categoria de vârstă: 7+. Număr de participanți: 15 copii/ atelier

Atelier susținut de Veronica Leca, educator muzeal MMB

Fotografie principală via ARCUB

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: