ȘTIRI USR propune o lege pentru redirecționarea 3,5% din impozitul pe venit pentru bibliotecile publice

Context

În ultimii 10 ani, au fost închise aproximativ 3.000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice, arată comunicatul transmis presei de USR. Acest lucru s-a întâmplat deși legea spune că bibliotecile se pot închide doar dacă se desfiinţează unitatea administrativ-teritorială respectivă. Deci ca să dispară o bibliotecă ar trebui să dispară și primăria și comunitatea în care ea există.

Rolul bibliotecii publice este esențial în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informaţie şi la cărţile necesare educării, fără deosebire de statutul social sau economic, vârsta, sexul, apartenenţa politică, religia ori naţionalitatea utilizatorilor.

USR a depus în parlament un proiect de lege pentru finanțarea bibliotecilor prin impozitul pe venit

Acest proiect de lege creează premisele necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a bibliotecilor, prin crearea posibilităţii de colectare a 3,5% din impozitul pe venit. Totodată, are în vedere introducerea din oficiu a bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

În prezent, românii pot alege să distribuie 3,5% din impozitul pe venit către ONP (organizații non profit), instituţii de cult şi către bursele private acordate pentru susţinerea studiilor.

Introducerea bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în rândul beneficiarilor este un demers natural, având în vedere că acestea pot beneficia deja, conform legii, de donaţii şi sponsorizări. Considerăm, aşadar, că absenţa bibliotecilor din rândul entităţilor care pot beneficia de această facilitate fiscală reprezintă, mai degrabă o omisiune, intenţia legiuitorului fiind aceea de a permite donaţiile către biblioteci din partea persoanelor fizice, mai transmite USR.

Sumele obţinute prin colectarea formularelor de 3,5% pot reprezenta o plasă de siguranţă importantă prin scăderea vulnerabilității financiare a bibliotecilor şi crearea unei oferte mai bune şi mai bogate de servicii pentru comunitate. Măsura ar putea stimula bibliotecile să depună mai mult efort înspre organizarea unor activităţi proprii de strângere de fonduri.

Impactul pentru primul an de colectare a 3,5% este estimat la 1.500.000 lei, însă continuarea cu succes a programului de atragere a susţinătorilor persoane fizice de către bibliotecile publice poate duce această sumă la 4.556.250 lei în 2027.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: