ȘTIRI Premiul Păcii pentru scriitorul Serhii Jadan, care luptă în războiul din Ucraina

Celebrul Premiu al Păcii, acordat de Uniunea Editorilor și Librarilor din Germania, se acordă în acest an lui Serhii Zhadan, cunoscutul scriitor ucrainian, care se află de la începutul războiului în orașul natal, Harkov, unde sprjină ca voluntar armata ucrainiană.

libris.ro

Motivația comisiei

„Aducem un omagiu scriitorului și muzicianului Serhii Jadan, care, prin opera sa impresionantă, precum și prin atitudinea sa civic umanitară se dedică semenilor aflați în război, ajutându-i cu prețul vieții sale.

În romanele, eseurile și poeziile sale, Jadan ne conduce într-o lume care a trecut prin schimbări zguduitoare, dar care, în același timp, trăiește din tradiție. Textele sale spun cum războiul și distrugerea devastează lumea și cutremură oamenii. Scriitorul descoperă un limbaj propriu care ne dezvăluie fiecăruia în parte imaginea halucinantă a ceea ce mulți dintre noi am refuzat să vedem.

Atent și plin de empatie, pe un ton poetic și radical, Serhii Jadan explorează modul în care poporul ucrainean, în ciuda tuturor violențelor, încearcă să ducă o existență independentă, în care să domine pacea și libertatea.”

Primul Premiu al Păcii a fost decernat din 1950. Valoarea financiară a premiului e de 25.000 de euro. Laureați ai Premiului Păcii au fost scriitorii: Vaclav Havel, Peter Esterhazy, Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Octavio Paz, Hermann Hesse, Max Frisch, Margret Atwood, David Kermani, Svetlana Aleksievici, Orhan Pamuk, Susan Sontag ș.a..

„Premiul promovează toleranța în plan internațional prin premiază acele personaități care au contribuit la idealurile de pace și umanitate prin operele și activitățile lor excepționale, mai ales în câmpul literaturii, științei și artelor. Nu există criterii naționale, rasiale sau religioase în selecția laureaților.”

bestvalue.eu

În 2022 Sehii Jadan a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură de către Academia Poloneză și a obținut și Premiul pentru libertate al Fundației Frank Schirrmacher. Cel mai recent volum pentru care a fost premiat este Internat, distins cu Premiul pentru literatură BERD (împreună cu traducătorii Reilly Costigan-Humes și Isaac Stackhouse Wheeler). Cartea spune poveste crudă și înduioșătoare a unui învățător care călătorește prin Donbasul ucrainean devastat de război pentru a-și lua nepotul de la internat. Cei doi călătoresc apoi împreună înapoi acasă. În spatele simplității acestei povești se află un romanul extraordinar, exploziv, tandru, furios și poetic despre o țară sfâșiată de conflict și despre absurditățile, banalitățile, ororile și momentele de legătură umană care apar în vreme de război.

Despre Serhii Jadan

Serhii JADAN s-a născut în 1974, la Starobilsk, Ucraina, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Harkiv. În anul 1995 debutează cu volumul de poezie Generalul Iuda, urmat de Pepsi (1998). Publică apoi mai multe antologii de poezii, poeme și povestiri: Balade de război şi reconstrucţie(2001), Maradona (2007), Etiopia (2009) și altele. Big Mac este primul volum de proză scurtă, apărut în 2003, urmat de romanele Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005) și Voroșilovgrad (2010). În 2014 a publicat antologia de nouă povestiri și treizeci de poeme Mesopotamia. Romanul Internat apare în 2017, la Editura Meridian din Cernăuți. Serhii Jadan a primit peste 20 de premii și distincţii, atât în Ucraina, cât și în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina.

litera.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: