RECENZIE Vaporul de noapte spre Tanger, Kevin Barry

Evaluare: 4 din 5.

Ficțiune, gangsteri, tragicomedie

Romanul irlandezului Kevin Barry, Vaporul de noapte spre Tanger, este bestseller al momentului în colecția Anansi World Fiction de la Pandora M. Cartea ne invită la o poveste cu gangsteri la apus de carieră, drame de familie disfuncțională, dar și momente comice într-o narațiune cu personaje vibrante care par să te însoțească în aceeași încăpere în care citești romanul.

Kevin Barry ne ațâță cu o intrigă cu gangsteri și aventuri, dar romanul e doar la suprafață o carte polițistă. Pe măsură ce intrăm în profunzime, povestea aceasta este despre remușcări și regrete, despre viața ajunsă la fundul sacului, despre o (posibilă) nevroză de a fi un irlandez cu pumnii tari și prea puțină minte pentru ziua de mâine..

libris.ro

Maurice și Charlie, ca băieții

E noapte și, într-un port spaniol obscur, Maurice și Charlie așteaptă un vapor, ca doi pirați bătrâni care deapănă amintiri.  Sunt doi golani în pragul pensionării și viața nu a fost prea blândă cu ei. Sunt adevărați virtuozi ai înjurăturilor și întorsăturilor de limbaj, experți în violență și droguri, șmecheri din vremurile bune cu o istorie lungă împreună. Dar, ca doi motani de pripas din mahala, au ieșit șifonați din toate peripețiile lor de infractori: Maurice și-a distrus un ochi iar Charlie e șchiop. Drogurile, luptele, banii, femeile, pericolul, aventura, se perindă toate pe dinaintea lor, ca niște fantome ce capătă proporții la adăpostul întunericului.

Au vrut să scape de lumea asta murdară și coruptă a fărădelegii, au vrut să fie “investitori”, dar nu le-a ieșit. Blestemele victimelor lor, ghinionul proverbial al irlandezului care vrea doar să-și câștige pâinea dar sfârșește mereu sărac, ori păcatele strămoșilor  – toate se abat asupra unei existențe care se destramă în droguri, sex și alcool.

Maurice și Charlie au fost ca frații, apoi s-au trădat și s-au înstrăinat unul de altul. O neverosimilă internare simultană la un spital de boli nervoase i-a reîmprietenit, iar acum stau unul alături de celălalt, sub cerul înstelat al Spaniei, tovarăși ai unui destin implacabil.

farmec.ro

Regrete și o improbabilă izbăvire

Cei doi prieteni au aflat “pe surse” că în noaptea ce vine, în portul Algeciras, pe unul dintre feriboturile care vin și pleacă spre Maroc, se află Dilly, fiica pierdută a lui Maurice. Căutarea și apoi așteptarea înfrigurată a lui Dilly e pretextul pentru un val de amintiri ale celor doi tovarăși. Iubirea pierdută, eșecul de a fi tată, prietenia bazată pe loialitate aparent indestructibilă și tot ce au avut vreodată împreună – au fost sacrificate pe altarul dependențelor și deciziilor proaste.

Merită oare cei doi golani izbăvirea sau măcar o “pauză” în drumul la vale al vieților lor? Fata aceea de pe feribot poartă răspunsul, iar doi vagabonzi bătrâni îl așteaptă.

Vaporul de noapte spre Tanger se remarcă prin limbajul desăvârșit și personajele cizelate până la perfecțiune. Povestea lui Kevin Barry a fost finalistă la Booker Prize 2019, fiind apreciată pentru nivelurile narative multiple (în povestea cu gangsteri e istoria unei prietenii, în prietenie – o poveste de dragoste, în povestea de dragoste e o dramă de familie și totodată o frescă socială).

Kevin Barry – Vaporul de noapte spre Tanger

Romanul a apărut la editura Pandora M în 2021, în traducerea Mihaelei Buruiană. Vaporul de noapte spre Tanger face parte din colecția Anansi World Fiction, coordonată de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu.  

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: