Colecţia „Top 10+”, unul dintre cele mai de succes proiecte editoriale ale editurii Polirom a ajuns la 600 de titluri publicate în peste 11 ani de existenţă. Aproximativ 4 milioane de cărţi au fost vândute în acest interval.
Romanul „Toate bufniţele” de Filip Florian este titlul cu numărul 600, apărut recent în colecție, disponibil în librării.

O carte despre consolare și disperare în totalitarismul românesc, care combină perfect empatia, umorul, poezia și tragicul. Cu mult haz, cu comic de situație, Filip Florian prezintă într-o serie de întâmplări constrângerile și neputința omului de rând, caracteristice epocii în care libertatea și oportunitatea erau rezervate elitei comuniste.
Dedicată capodoperelor literaturii de pretutindeni şi bestsellerurilor, în format poche, colecţia „Top 10+” cuprinde titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale, precum şi ale literaturii autohtone, laureaţi ai Premiilor Nobel, Pulitzer, Booker și autori traduşi în întreaga lume.
Top cele mai vândute cărți Polirom Top 10+ de la lansarea colecției
1. „Pădurea norvegiană”, Haruki Murakami
Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formatiei Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare. Povestea lui Toru Watanabe urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, cu afișe si discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, lecturi din clasicii literaturii universale.
2. „O mie nouă sute optzeci şi patru”, George Orwell
Winston Smith este un personaj obișnuit: el urăște, iubește si muncește ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca trăiește într-o lume infernală, în care a urî, a iubi sau a munci sunt gânduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecărei clipe. Romanul O mie nouă sute optzeci și patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naștere al unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuțiile fără rost, disparițiile peste noapte au devenit firești. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „neolimbă”, o limbă robotizată, ce completeaza imaginea de lume ordonată „științific” dupa voința Fratelui cel Mare, care spune că „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere”.
3. „Lolita”, Vladimir Nabokov
Din cauza subiectului său extrem de șocant – pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia dupa apariția sa în Franța. Construit pe schema mitologică a povestirilor cu fauni și nimfe, Lolita este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive.
Povestea iubirii obsesive și blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un clasic al secolului XX.
4. „Cele patruzeci de legi ale iubirii”, Elif Shafak
5. „Să ucizi o pasăre cîntătoare”, Harper Lee
6. „Idiotul„, F.M. Dostoievski
7. „Cel care mă aşteaptă”, Parinoush Saniee
8. „Minunata lume nouă”, Aldous Huxley
9. „Portretul lui Dorian Gray”, Oscar Wilde
10. „Fraţii Karamazov”, F.M. Dostoievski
Cele mai recente apariţii
1. „Femei fără bărbaţi”, Shahrnush Parsipur
2. „Durere”, Zeruya Shalev
3. „Ochii tuaregului”, Alberto Vázquez-Figueroa
4. „Uimire şi cutremur”, Amélie Nothomb
5. „Cântec de leagăn”, Chuck Palahniuk
6. „Sfârşit de sezon. + 5 povestiri noi”, Marius Chivu
7. „Fiica Estului„ Clara Usón
8. „Olga„ Bernhard Schlink
9. „Dans grotesc”, Aldous Huxley
10. „Întâlnirea”, Gabriela Adameşteanu
Titluri în pregătire
- „Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană”, Marina Lewycka
- „Confesiunile unui opioman englez”, Thomas De Quincey
- „Castelul de nisip”, Iris Murdoch
- „Bàrnabo, omul munţilor • Secretul Pădurii Bătrâne”, Dino Buzzati