ȘTIRI Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste va fi la Timișoara. Investiție de 20 de milioane de euro, împrumut de la Comisia Europeană.

Parlamentul a adoptat legea prin care este înfiinţat Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989. Iniţiativa legislativă a fost semnată de un număr record de parlamentari (peste 300) şi a primit în plenul Camerei Deputaţilor 275 de voturi „pentru”.

perfect-tour.eu

Parlamentarii timișoreni au venit cu propunerea încă din 2013

Ideea înfiinţării unui muzeu pe tema Revoluţiei anticomuniste aparţine mai multor parlamentari de Timiş care, în 2013, au transmis Ministerului Finanţelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru finanțare, anunţă Ministerul Culturii.

În acelaşi an, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării, integrând obiectivul de investiţii – care era, la data respectivă, o ipoteză, în lipsa unei clădiri care să aibă rolul de sediu, precum şi în lipsa instituţiei propriu-zise.

Proiectarea clădirii muzeului este în curs, iar investiţia a crescut de la 3 milioane de euro la peste 20 milioane de euro datorită Acordului de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, încheiat la 9 iunie 2022. În curând se va constitui o echipă de specialişti care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului.

Instituţia va fi amenajată la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare care va fi restaurată, modernizată şi dotată în acest scop. Muzeul va prezenta evenimentele aşa cum au avut loc pe tot cuprinsul ţării şi va funcţiona sub autoritatea Ministerului Culturii. Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăriei Timişoara, în 2015, şi a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Culturii.

Potrivit Ministerului Culturii, Unitatea de Management a Proiectului a atribuit contractul de elaborare a proiectării la toate fazele pentru viitorului muzeu la finele anului 2021, actualmente fiind în curs de avizare faza Plan Urbanistic Zonal. Unitatea de Management a Proiectului reprezintă entitatea din cadrul Ministerul Culturii abilitată să implementeze întregul proiect de realizare a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: