Anca Vasiliu, născută la Bucureşti, profesoară de filosofie greacă la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, a primit joi seară Marele Premiu pentru Filosofie 2022 pentru întreaga operă, distincție acordată de Academia Franceză.
Biografie Anca Vasiliu
Anca Vasiliu s-a născut în 1957 la Bucureşti. A fost cercetător la Institutul de Istoria Artei (Academia Română). După revoluția din 89’ s-a stabilit la Paris, iar în 1998 a fost recrutată de Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa (CNRS), instituție pe care o conduce, din 2007. Este cercetător principal şi coordonator de lucrări la Centrul de cercetare Léon Robin, afiliat Universităţii Sorbona.
Este director al revistei Chôra de filosofie antică şi medievală, editată de Polirom. De-a lungul carierei sale științifice a publicat:
- „La traversée de l’image” (Desclée de Brouwer, Paris, 1994);
- „Architectures de l’image. Monasteres de Moldavie, XIVe-XVIe siecles” (coeditor, Paris-Méditerranée şi Jaca Book, Paris, Milano, 1998), volum tradus în italiană şi germană;
- „Du diaphane. Image, milieu, lumiere dans la pensée antique et médiévale” (Vrin, Paris, 1997), volum tradus şi publicat de Polirom în 2010;
- „Dire et voir. La parole visible du Sophiste” (Vrin, Paris, 2008), volum distins cu premiul de filosofie al Societăţii de Studii Greceşti.
- „Eikôn. L’image dans le discours des trois Cappadociens” (Presses Universitaires de France, Paris, 2010), volum tradus şi publicat de Doxologia în 2017;
- „Image de soi dans l’Antiquité tardive” (Vrin, Paris, 2012), volum distins cu premiul Montyon şi medalia de argint a Academiei Franceze;
- „Divines techniques. Arts et langage homérique a la fin de l’Antiquité” (Classiques Garnier, Paris, 2016);
- „Penser Dieu. Noétique et métaphysique dans l’Antiquité tardive” (Vrin, Paris, 2018);
- „Montrer l’âme. Lecture du Phedre de Platon” (Sorbonne Université Presses, 2021);
- „Entre la gloire et la peau”, poeme (Corlevour, Paris, 2020).
Anca Vasiliu a realizat împreună cu Alexander Baumgarten traducerea în limba română a monumentalului volum „Vocabular european al filosofiilor” (Polirom), coordonat de Barbara Cassin.
Despre Premiile Academiei Franceze 2022
Săptămâna aceasta, Academia Franceză a decernat pentru prima dată Marea Medalie pentru Francofonie unei companii media – cotidianul libanez L’Orient-Le Jour. Marele Premiu al Francofoniei a revenit în acest an lui Trinh Xuan Thuan, scriitor şi astrofizician american de origine vietnameză.
Marele Premiu pentru Literatură Paul-Morand a fost atribuit jurnalistului francez Eric Neuhoff, iar Marele Premiu pentru Poezie dramaturgului francez Jean-Pierre Siméon.
Jacques Dutronc a primit Marea Medalie pentru cântec francez, iar regizorul Arnaud Desplechin a fost recompensat cu Premiul pentru Cinematografie René-Clair.
Cea mai prestigioasă distincție, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, va fi decernată la sfârşitul lunii octombrie, în aceeaşi perioadă cu alte mari premii literare din sezonul de toamnă.