IAȘI Scriitorul Nichita Danilov se va întâlni cu cititorii la Librăria Cărtureşti Palas

Scriitorul Nichita Danilov va dialoga, miercuri, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Palas din Iaşi, cu Toni Hriţac şi Şerban Axinte pornind de la volumul „Simfonia mută”, publicat în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Discuţia va fi moderată de Violeta Cincu, iar evenimentul va include o sesiune de autografe.

libris.ro

Despre Simfonia mută

Realismul magic al nuvelelor şi povestirilor din „Simfonia mută”, potopit câteodată de note de fantastic şi absurd, nu se desfăşoară nici o clipă în gol: el are întotdeauna o acoperire psihologică şi, de ce nu, mitologică. Importante nu sunt atât întâmplările, cât atmosfera şi, mai cu seamă, personajele ce bântuie paginile cărţii. Ele vor rămâne mult timp în memoria cititorului fiindcă o parte din acestea sunt, de fapt, arhetipuri. De aici şi nota de fantastic, precum şi grotescul sau umorul absurd.

Cadrul e cât se poate de real sau chiar hiperreal pe alocuri, recognoscibil în multe pagini, personajele însă, în ciuda conturului lor realizat cu precizie aproape chirurgicală, par scăpate de la balamuc, având aerul unor năluci proaspăt ieşite pe poarta propriului infern existenţial. Ironică uneori, neaşteptat de tragică alteori, „Simfonia mută” este tocmai cea care, paradoxal, dă glas celor mai ascunse gânduri şi sentimente ale fiecăruia dintre noi, iar glasurile care răzbat dinăuntrul ei nu sunt altceva decât expresii vii ale tumultului nostru interior ce ne bulversează, adesea, conştiinţa. În acest sens, fiecare povestire este, mai mult decât orice altceva, o oglindă când limpede, când dureros de contorsionată a existenţei noastre în lume.

Despre Nichita Danilov

Nichita Danilov (n. 1952) este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al PEN Club European şi colaborator permanent al cotidianului Ziarul de Iaşi. În 2004 a fost decorat cu Ordinul „Cavaler al Artelor” Clasa A, acordat de Preşedinţia României.

Prezent în antologii de poezie din ţară şi în reviste şi publicaţii din străinătate. Dintre volumele publicate: „Fântâni carteziene” (1980, Premiul USR); „Arlechini la marginea câmpului” (1984); „Mirele orb” (1995, Premiul pentru poezie al USR, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); „Centura de castitate” (2007, Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stănescu”, Premiul de excelenţă al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi, Premiul USR); Imagini de pe strada Kanta (2011, Premiul revistei Observator cultural); „Portrete fără ramă” (2012, Premiul pentru cea mai bună carte a anului dat de ARIEL); „Recviem pentru ţara pierdută” (2016, Premiul USR – Filiala Iaşi); „De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă” (2020).

De acelaşi autor, au apărut la Editura Polirom: „Nouă variaţiuni pentru orgă” (1999, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); „Tălpi. Şotronul” (2004, Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi); „Locomotiva Noimann” (2008, Marele premiu al revistei Poesis, Premiul pentru Proză al revistei Argeş, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi); Ambasadorul invizibil (2010, 2018); „Omul din eprubetă” (2021, Premiul pentru proză al Revistei Ateneu, Premiul Scriitorul lunii aprilie 2020, acordat de USR cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi).

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: