INEDIT Un robot a citit 3,5 milioane de cărți ca să arate cum sunt portretizate femeile în literatură, dar și în cărți de non-ficțiune

O inteligență artificială a citit și a analizat trei milioane și jumătate de volume ca să afle cum sunt descrise femeile, comparativ cu bărbații, în literatură, dar și în texte de non-ficțiune. Rezultatele cercetării realizate de World Economic Forum au impact negativ la nivel global în viața fetelor și femeilor și implicații mai serioase decât faptul că portretele feminine prezintă o imagine superficială și neconformă cu realitatea.

top-shop.ro

“Era frumoasă, cu părul bălai”

După finalizarea analizei statistice, robotul a raportat că autorii descriu cel mai adesea femeile folosind cuvintele:

frumoasă, sexy, splendidă

În general, adjectivele utilizate pentru a face portretul unei femei se leagă mai degrabă pe felul în care acestea arată. Celălalt sex are parte de etichete care nu se referă predominant la aspectul fizic, ci la trăsături de caracter sau spirituale.

Curajos, rațional, pur

sunt cele trei caracteristici care însoțesc personajele masculine din literatură – și dincolo de poveștile cu Feți Frumoși.

Verbele cu conotație negativă care fac referire la corpul feminin apar de cinci ori mai des decât în cazul personajelor masculine.

În vreme ce, pentru bărbați, comportamentul este adesea cel remarcat și pus în valoare, în cazul femeilor este ignorat… în favoarea frumuseții răpitoare.

Miliarde de cuvinte cu care s-a construit o imagine distorsionată, care continuă să schimbe viitorul

Imaginea femeii ca simbol al frumuseții – și rareori al curajului, al inteligenței etc – se bazează pe milioane de adjective care repetă iar și iar aceleași lucruri superficiale despre sexul feminin: e frumos. Mai precis două miliarde de cuvinte a scanat robotul – cercetător, în volume publicate în ultima sută de ani – de la 1900 până în prezent.

Prejudecățile față de imaginea femeii se regăsesc nu doar în romane și basme, ci chiar și în volume de non-ficțiune.

Descoperirea are implicații mai serioase decât ar părea la o judecată rapidă, influențând inclusiv tehnologia algoritmilor. Deoarece aceștia funcționează prin analiza și recunoașterea tiparelor comportamentale, rezultatele obținute atunci când analizează limbajul vor fi compromise de reprezentările sexiste și nerealiste (biasuri cognitive) pe baza cărora sunt luate apoi deciziile.

Femeile au mai puține șanse să obțină un job, dacă recrutarea se face folosind un astfel de algoritm.

Doar 22% dintre IT-iștii care lucrează în domeniul IA din întreaga lume sunt femei, iar dacă această realitate nu se ca schimba curând, discriminarea este inevitabilă. Asemeni literaturii care înalță ode sexului masculin și programele de IA vot fi concepute pentru a servi mai degrabă interesele majorității sale de creatori.

Sursa: World Economic Forum, The Global Gender Gap Report 2018

Imaginea articolului prezintă pictura lui Aaron Shikler Woman reading (The artists wife), 1962

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: