ÎN PREGĂTIRE Prima biografie în română a lui Volodimir Zelenski poate fi precomandată la editura Curtea Veche

Prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean – „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan, se află în pregătire la editura Curtea Veche Publishing. Cartea scrisă de doi jurnaliști care au urmărit „fenomenul Zelenski” din interior, corespondenți în Ucraina de peste 10 ani, redă fidel și pe înțelesul tuturor parcursul unui personaj atipic pe scena politică ucraineană și în egală măsură cea mondială. Cartea este contractată deja în peste 15 limbi și poate fi precomandată în exclusivitate pe www.curteaveche.ro, între 11 iulie-22 august.

libris.ro

Portretul liderului care a mobilizat lumea occidentală să-i apere țara

Mai degrabă un portret decât o simplă biografie, volumul „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” nu urmează o ordine strict cronologică, ci mai degrabă își propune să-l introducă pe cititor în lumea unui lider desăvârșit. Cartea parcurge toate momentele importante din viața acestuia: de la nașterea sa într-o familie de evrei vorbitori de rusă, în sud-estul Ucrainei și până la momentul în care Rusia a atacat Ucraina și Volodimir Zelenski a condus pentru prima dată poporul ucrainean din poziția de comandant al forțelor armate.

Scrisă într-un stil narativ ușor de urmărit cartea se centrează pe destinul improbabil al unui actor care a jucat rolul unui președinte, pentru ca apoi să devină președinte în realitate. Mulți cunosc deja povestea președintelui ucrainean și cum a devenit foarte cunoscut în 2015, în urma rolului din serialul „Slujitorul poporului”. Un simplu profesor de istorie se lansează într-o tiradă despre corupția din politică, ajunge viral pe internet și se trezește ales noul președinte al țării. Mai apoi Zelenski a preluat multe dintre tacticile folosite de personajul său – Vasil Petrovici Holoborodko – în campania electorală reală și a transformat ficțiunea în realitate, ajungând să fie adevăratul președinte al Ucrainei, în urma alegerilor din mai 2019.

Ieșind în afara cadrului biografic, acest portret al lui Zelenski se leagă și de istoria recentă a Ucrainei, încercând să explice motivele din spatele războiului izbucnit în februarie 2022. Cei doi autori arată cum liderul ucrainean este departe de a fi prototipul eroului de război, ci mai degrabă întrupează spiritul rezilient și viteaz al majorității ucrainenilor. Ceea ce justifică alegerea sa de a rămâne în Kyiv ca să conducă lupta împotriva agresiunilor Rusiei. Mai mult decât o figură politică, Volodimir Zelenski este un reprezentant de prim rang al mixului cultural din Ucraina contemporană la nivel de moștenire etnică, lingvistică și religioasă. Așa cum le-a spus proaspăt alesul președinte în vârstă de 44 de ani conaționalilor săi, „Astăzi, fiecare dintre noi a fost ales președinte.”

„Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” este prima biografie a liderului ucrainean tradusă în limba română, fiind cea mai actuală relatare despre viața „președintelui-ecran”, cum l-a numit Radio France Internationale. Cartea urmează să apară în peste 15 limbi, româna fiind una dintre primele.

Despre autorii biografiei lui Volodimir Zelenski

RÉGIS GENTÉ este jurnalist și corespondent specializat în Uniunea Sovietică pentru RFI, France 24 și Le Figaro. Locuiește de peste 20 de ani în Georgia.

STÉPHANE SIOHAN este din 2013 corespondent la Kyiv pentru Liberation, Le Temps și RFI. A urmărit și scris despre ascensiunea lui Volodimir Zelenski și este unul dintre cei mai activi jurnaliști care relatează actualul război dintre Rusia și Ucraina. A locuit și în România, între 2003-2005, unde a fondat revista franco-română Regard.

farmec.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: