Între 18 – 31 iulie 2022, Muzeul Național al Literaturii Române și Plaza România Mall invită cititorii la expoziția dedicată prieteniilor care i-au legat pe scriitorii români. Evenimentul este organizat cu prilejul Ziua Prieteniei, instituită de ONU pentru data de 30 iulie.
Despre scriitorii români – afinități, corespondențele și împărtășiri
Proiectul expozițional aduce în prim-plan poveștile prieteniei scriitorilor români, spuse de muzeografii și redactorii muzeului. În vreme de pace sau de război, prieteniile între scriitori s-au legat prin afinitățil, preferințe literare sau culturale sau, dimpotrivă, prin modul complementar de a fi și de a gândi.
Atunci când erau împreună, scriitorii poartă discuții prelungite despre literatură, viață și cele mai profunde subiecte, iar când sunt departe, citesc și își împărtășesc gândurile prin intermediul scrisorilor sau al cărților poștale („Am isprăvit tot ce aveam de cetit și cu apă de mare nu mă pot adăpa”). Uneori, foloseau o altă limbă pentru a-și feri confesiunile de cenzură.
Unii au semnat sub același pseudonim și s-au îndrăgostit de aceeași femeie (Dimitrie Anghel și St. O. Iosif), alții au pariat pe scris (debutul lui Ion Barbu se datorează unui pariu cu criticul Tudor Vianu). Pe scriitorii Panait Istrati și Nikos Kazantzakis i-au apropiat aceleași idealuri, i-au despărțit apoi ideile divergente și diferențe de temperament, dar prietenia a rezistat dincolo de timp.
Nonconformiști, idealizând prietenia adevărată, sinceră și fără fățărnicie, „având un caracter aparte, ca legământul fraților de cruce” (Demostene Botez), scriitorii au petrecut timp împreună fie în redacțiile ziarelor și revistelor literare, fie la Mogoșoaia sau la Capșca. Locurile întâlnirilor erau pretexte pentru discuții elaborate, care-i inspirau în proiectele literare.