LITERATURĂ vs. URĂ Sute de scriitori vor citi în public din Salman Rushdie în semn de solidaritate

Sute de scriitori se vor reuni la New York săptămâna aceasta pentru a citi din opera lui Salman Rushdie. Evenimentul reia parcursul unei adunări similare care s-a desfăşurat, sub semnul solidarității de breaslă, după emiterea fatwei asupra autorului în 1989, scrie The Guardian.

libris.ro

Evenimentul va avea loc pe treptele bibliotecii publice din New York

Autori precum Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai, Amanda Foreman, AM Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru şi Gay Talese vor fi printre cei care vor lua parte la evenimentul „Stand with Salman”.

Scriitorii se vor aduna pe treptele Bibliotecii Publice din New York, vineri dimineaţă, la o săptămână după ce autorul “Versetelor satanice”, Salman Rushdie, a fost atacat violent cu cuțitul de un tânăr iranian. Atacul mortal, care l-a lăsat pe scriitor cu răni grave la un ochi, la brațul drept și ficat, a avut loc în timpul unui eveniment literar la Chautauqua, în nordul statului New York.

Evenimentul de vineri este organizat de PEN America, Biblioteca Publică din New York, editorul lui Rushdie, Penguin Random House, şi House of SpeakEasy. PEN America a anunțat că se vor citi texte selectate din opera lui Rushdie.

Autorul britanic se recuperează în prezent în spital. Fiul lui Rushdie, Zafar, a declarat presei că romancierul este capabil să vorbească şi că „simţul său obişnuit al umorului sfidător rămâne intact”.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Bărbatul care l-a atacat pe scriitor se numește Hadi Matar și este un american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani. Acuzat de tentativă de crimă a pledat nevinovat și nu a admis că faptele sale ar fi motivate de îndemnurile ayatolahilor care au cerut uciderea lui Rushdie. A declarat într-un interviu că a citit doar câteva pagini din “Versetele satanice” și că Salman Rushdie “nu e un om bun”.

Salman Rushdie Versetele Satanice

Evenimentul va fi transmis în direct, iar PEN America i-a îndemnat pe cei care nu pot participa să-şi arate sprijinul organizând o lectură publică din opera lui Rushdie în propria comunitate. Utilizatorii reţelelor sociale sunt încurajaţi să posteze videoclipuri citind pasaje din scrierile lui Rushdie folosind hashtag-ul #StandWithSalman.

Evenimentul este organizat după modelul unei lecturi publice a „Versetelor satanice”, la care au participat peste 3.000 de persoane și care a avut loc la câteva zile după emiterea fatwei împotriva lui Rushdie.

lensa.ro

Cine vrea moartea lui Rushdie?

În 14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revoluţiei iraniene, e emis o fatwa prin care îi îndemna pe toţi musulmanii din lume să îl asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului său „Versetele satanice”, considerat o insultă la adresa islamului. Edictul a fost difuzat la radioul iranian și citit de ayatolah:

„Îi informez pe toți musulmanii curajoși din lume că autorul Versetelor satanice, un text scris, editat și publicat împotriva islamului, Profetului Islamului și Coranului, împreună cu toți editorii și publiciștii care cunosc conținutul acestuia sunt condamnați la moarte. Fac apel la toți musulmanii curajoși, oriunde s-ar afla în lume, să îi ucidă fără întârziere, astfel încât nimeni să nu mai îndrăznească să insulte de acum înainte credința sacră a musulmanilor.”

De atunci, Salman Rushdie a trăit sub protecţia poliţiei britanice, însă autorităţile iraniene au anunţat că fatwa nu poate fi anulată. În 2005, urmând îndemnul lui Ali Khamenei, succesorul lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au îndemnat din nou pe musulmanii din lumea întreagă să îl ucidă pe Salman Rushdie.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: