RECENZIE Născuți pentru a alerga, Cristopher McDougall

Non-ficțiune, sport, alergare, inspirație

Evaluare: 5 din 5.

Născuți pentru a alerga, de Cristopher McDougall, iată o carte vândută în milioane de exemplare care a ridicat de pe canapea oameni din toată lumea și i-a redat singurei comunități împărtășite de la naștere. Națiunea pe care am uitat-o sau o renegăm inconștient. Frăția de care ne-am înstrăinat și la care nu mai găsim calea de întoarcere. Poporul Care Aleargă.

Am primit deseori semnale din comunitatea Răsfoiala că recenziile și recomandările noastre îi ajută pe oameni să găsească lecturi plăcute, incitante, inspiraționale. Dar ce ziceți de puterea de a schimba destine a unei lecturi? Ei bine, Născuți pentru a alerga e genul acela de carte. Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, citiți mai departe ca să aflați ce mi-a dat mie și ce vă poate oferi vouă.

answear.ro

Acum șapte ani

La 34 de ani aveam deja un deceniu și jumătate de fumat, zero sport și sedentarism cât cuprinde. Gâfâiam după ce urcam trei etaje, mâncam numai tâmpenii și doar hazardul genetic mă ferise de una dintre problemele pe care tot mai mulți oameni tineri le au în zilele noastre: obezitate, hipertensiune arterială, depresie, cancere etc.

După ce am citit cartea lui McDougall, m-am înscris la prima mea competiție de alergare, am lăsat țigările și (cred) mi-am rezolvat o mulțime de probleme în turele lungi de alergare, când în parc sunt doar păsările, eu și gândurile mele. Am încheiat până acum trei maratoane (alea “pe bune”, de 42 de kilometri), unsprezece semimaratoane, și vreo treizeci de curse mai scurte, de pe țărmul mării până în creierii munților.

Am învățat multe despre cine sunt și cine pot fi, m-am reconectat într-un fel greu de explicat cu organismul și cu mintea mea. Am convins prieteni și cunoscuți să mă sprijine și am strâns de mai multe ori bani pentru tot felul de cauze sociale, după ce am bătut toba că voi alerga în competiția cutare și am rugat oamenii să doneze. Nu sunt campion, nu am câștigat competiții, dar fiecare medalie de finisher e o victorie personală imensă și dovada că pot orice, dacă îmi pun voința și corpul la treabă.

“În fiecare dimineață, în Africa, se trezește o gazelă. Ea știe că trebuie să alerge mai repede decât cel mai rapid  leu, altfel va muri. În fiecare dimineață, în Africa, se trezește un leu. El știe că trebuie să alerge mai repede  decât cea mai înceată gazelă, altfel va muri de foame. Nu contează dacă ești leu sau gazelă, atunci când răsare soarele ai face bine să începi să alergi”.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

watchshop.ro

Legenda Calului Alb și cel mai misterios trib Mexic

Născuți pentru a alerga se poate citi ca o carte de știință, literatură sportivă, sau pur și simplu ca o relatare captivantă despre oameni și lucruri de care lumea nu auzise până nu le-a descris McDougall. Un ziarist de război și ulterior jurnalist sportiv care a colaborat cu publicații prestigioase, McDougall a auzit o legendă despre Caballo Blanco (Calul Alb), un proscris care rătăcea prin Canionul Cuprului, o zonă extrem de izolată din Mexic și despre tarahumara, un trib de indigeni timizi care aleargă o sută de kilometri (după o noapte de beție, dans și sex) și apoi o iau de la capăt.

Plecat în căutarea fantomei unui fost boxer devenit alergător de anduranță, McDougall a descoperit cultura tribului tarahumara și a început să documenteze o comunitate puțin cunoscută: ultra-alergătorii, oamenii care alergă regulat distanțe de o sută de kilometri, de mile (sau mai mult) dintr-un foc. El însuși alergător amator (cu o grămadă de accidentări și probleme de sănătate cărora le-a găsit rezolvare în cercetările sale pentru carte), McDougall oferă în acest volum nu doar o odă dedicată alergării, ci și o mulțime de referințe și dovezi științifice că alergarea este probabil secretul supraviețuirii Homo Sapiens și cea mai naturală calitate a ființelor umane.

“…atunci când lucrurile merg cel mai prost, alergăm cel mai mult. Statele Unite au înregistrat, de trei ori în istorie, o creștere fără precedent a numărului de alergători: în timpul celor trei crize majore. Primul boom a venit în perioada Marii Crize economice din anii 1929-1933, când puțin peste două sute de alergători au dat startul acestui trend alergând șaizeci și cinci de kilometri pe zi dintr-o parte în alta a țării, în cadrul Marelui Maraton American. Apoi alergarea a dormitat o vreme, pentru a reveni în forță la începutul anilor ’70, când ne luptam să ne revenim după Vietnam, Războiul Rece, revoltele sociale, un președinte infractor și uciderea a trei lideri carismatici. Și al treilea boom? La un an după atacurile de la 11 septembrie, alergarea de anduranță devine brusc sportul cu cea mai mare rată de creștere. Poate e doar o coincidență. Sau poate că există un declic în psihicul uman, un răspuns codat care activează prima și cea mai importantă abilitate de care depinde supraviețuirea noastră atunci când simțim prădătorul apropiindu-se. Când vorbim despre eliberare de stres și plăcere pură, alergatul este primul lucru pe care-l ai în viață înainte de a cunoaște sexul. Echipamentul și dorința le ai de la natură: tot ce trebuie să faci este să le dai frâu liber și să alergi.”

libris.ro

Personaje incredibile, aventură pură, inspirație

Cam așa poți descrie pe scurt cartea Născuți pentru a alerga. McDougall ne face cunoștință cu o galerie întreagă de personaje incredibile, ne povestește aventura primei curse de anduranță care i-a adus laolaltă pe ultramaratoniștii americani și campionii tribului tarahumara și demonstrează că tot ce credea comunitatea științifică despre anatomia și fiziologia omului e dat peste cap de ultimele descoperiri care vin din cercetarea alergării și alergătorilor.

Doar câteva indicii, fără să vă stric surprizele din carte:

  • Portretele câtorva dintre cei mai cunoscuți atleți de anduranță din ultima sută de ani și poveștile celor mai nebune competiții de alergare (precum Ultramaratonul Badwater, cursa de 160 de kilometri din celebrul deșert Death Valley);
  • O călătorie antropologică în istoria umanității, până în savana africană unde mai există încă vânători care își aleargă prada și explică supraviețuirea omului și dominația noastră ca specie;
  • Zeci de conversații cu oameni de știință și cercetători care explică de ce suntem mamiferul echipat perfect cu abilitatea de a alerga și care sunt beneficiile alergării pentru sănătate și longevitate;
  • Dieta secretă a oamenilor tarahumara, informații suprinzătoare și mituri demontate despre tot ceea ce credeam că știm când vine vorba de alergare.

Nu-i nevoie să devii maratonist pentru că ai citit Născuți pentru a alerga. Minimul cu care te vei alege e o poveste captivantă, spusă cu talent și zvâc, care îți va oferi ore de divertisment de calitate. Dar cartea asta îți va da și indicii valoroase despre cine ești și cine poți fi, în străfundul ființei tale. Îți va oferi exemple vii și destine care pot fi surse de inspirație. Îți va deschide o cale pe care nu ești obligat(ă) să mergi, dar de care ar fi păcat să nu afli.

Cele două ediții în română sunt epuizate, dar volumul se poate comanda în original.

answear.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: