NETFLIX 10 filme bazate pe cărți. Selecția lunii septembrie

Câteva clasice foarte bune sunt între filmele și serialele bazate pe cărți lansate în septembrie pe Netflix. La fel ca în august, avem o listă care va mulțumi toată familia, inclusiv ciudații – povești adorabile pentru copii, Blonda pentru nostalgici, filme neo – noir, povești adevărate care-și dau fiori pentru fanii fapte reale și cum să lipsească? – dragostea.

  • Vedeta lunii septembrie la Netflix e chiar o vedetă. Blonda, biografia fictivă a iconului secolului 20, controversata Marilyn Monroe
  • Fight Club, un clasic care a cucerit generații, ecranizarea romanului omonim de Chuck Palahniuk, considerat unul dintre cele mai tulburătoare romane ale vremii sale
  • Jack Nicholson și Benicio del Toro în Promisiunea – neo-noir regizat de Sean Penn, cu crime și detectivi

top-shop.ro

Blonda (2022)

16+ Biografie fictivă, Dramă
Cu: Ana de Armas, Adrien Brody
Regia: Andrew Dominik

Blonda trailer

Filmul bazat pe romanul omonim al lui Joyce Carol Oates, Blonde, cu Ana de Armas în rolul lui Marilyn Monroe și Adrien Brody, Bobby Cannavale, Xavier Samuel și Julianne Nicholson în distribuție, imaginează lumea lăuntrică a artistei care a însuflețit milioane de oameni cu aparițiile sale carismatice pe scenă și la cinema.

Joyce Carol Oates explorează cu îndrăzneală viața interioară a Normei Jeane Baker – copilul, femeia, vedeta și blonda idolatrizată pe care lumea a ajuns să o cunoască drept Marilyn Monroe. Cu o voce intimă și sofisticată, Norma Jeane spune istoria unei artiste americane emblematice care și-a pierdut calea. Un portret puternic al mitului hollywoodian și al realității sfâșietoare, Blonde este o narațiune de anvergură care aduce un omagiu magiei evazive și devastării din spatele marelui star american al secolului XX.

Fight Club (1999)

16+ Noir, Dramă
Cu: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter
Regia David Fincher

Fight club trailer

Am inclus pe lista de filme inspirate de cărți de luna aceasta adaptarea romanului omonim al lui Chuck Palahniuk, pentru că mai este pe platformă doar până vineri, 30 septembrie. Publicat în 1996 și devenit un clasic al literaturii americane, Fight Club este considerat unul dintre cele mai originale si mai provocatoare romane scrise al anilor 90.

Fight Club este povestea unui tânăr abrutizat, sătul de slujba sa mediocră. El cade sub influența unui bărbat enigmatic, pe nume Tyler Durden, care organizează bătăi clandestine în subsolurile barurilor, după ora închiderii. Fight Club reprezintă un mod de evadare din viața măruntă într-un microunivers în care nu există reguli, limite, obstacole.

Adulți iubitori (2022)

18+ Noir, Suspans
Cu: Dar Salim, Sonja Richter
Regia: Barbara Rottenborg

Bazat pe romanul Till death do us apart de Anne Eckberg, filmul spune povestea unui cuplu care mai rezistă doar de dragul copilului bolnav. După ce băiatul se însănătoșește, cei doi sunt nevoiți să confrunte realitatea și recurg la măsuri extreme pentru a obține ce-și doresc.

L-am văzut imediat ce a apărut și ne-a ținut, vorba aia, cu sufletul la gură – actori foarte buni în rolurile principale, intrigă clasică (adulterul descoperit), dar cu ingredinte de suspans originale, lipsit de clișeele jenante din thrillerele hollywoodiene. Nota 9!

Festivalul trubadurilor (2017)

13+ Dramă
Cu: Kivanc Tatlitug, Settar Tanriögen
Regia: Özcan Alper

Trailer Trei Hristoși

Reîntâlnirea neașteptată între un trubadur bătrân și fiul lui deschide răni vechi de familie, atunci când cei doi pornesc într-o călătorie lungă către un festival de muzică de stradă. Cartea care a inspirat filmul este romanul cu același nume, de Kemal Valor – scriitorul s-a ocupat și de adaptarea scenariului, împreună cu regizorul.

apiland.ro

Avanpostul (2020)

16+ Militar, Bazat pe fapte reale
Cu: Scott Eastwood, Orlando Bloom
Regia: Rod Lurie

Trailer Outpost / Avanpostul 2022

Această adaptare a cărții de non-ficțiune scrise de jurnalistul CNN Jake Tapper spune povestea reală și eroică a soldaților americani care, în 2009, au reușit miraculos să reziste atacului comis de 400 de talibani asupra unității militare COP Keating, din provincia Nuristan.

Școala catolică (2022)

16+ Dramă, Social
Cu: Benedetta Porcarolli, Emanuele Maria di Stefano
Regia: Stefano Mordini

Trailer Școala catolică 2022

La sfârșitul lunii septembrie, o renumită școală catolică din Roma, destinată băieților din clasa mijlocie superioară, este gazda evenimentelor care mai târziu au devenit cunoscute sub numele de Masacrul Circeo. Filmul analizează cauzele care au declanșat violența și se bazează pe cartea lui Edoardo Albinati, inspirată de evenimentele reale, petrecute la Roma, în 1975.

Îți trebuie nervi buni și stomac pentru filmul acesta, foarte dur, similar violențelor pe care este bazat. Dacă suferi de astenie de toamnă, lasă-l pe zile mai senine. E un pumn în stomac. Dar este un film necesar, cu rol de avertizare (cautionary tale), despre patriarhatul plecat razna, despre masculinitatea echivalată cu cruzimea și convingerea că poziția socială te face invulnerabil. Poate da. Poate nu. Te-ai prins. E un film despre un viol în grup. Real.

Mesajul din subtext: Nu vă jucați cu puterea de a dispune de o femeie care nu se poate apăra!

MINISERIE Diavolul în Ohio

18+ Drame, Senzual
Cu: Anna – Maria Sieklucka, Michele Morrone
Regizor: Barbara Bialowas, Tomasz Mandes

Trailer Următoarele 365 zile

Când adolescenta Jules Mathis se întoarce de la școală și găsește o fată ciudată în bucătăria ei, mama ei, medic psihiatru, îi spune doar că Mae este o pacientă fără familie și că va sta câteva zile împreună cu ele. Dar, în curând, Mae poartă hainele lui Jules, îi ia dormitorul și flirtează cu tipul pe care Jules și-l dorea drept iubit. Iar Mae nu are nicio intenție de a pleca curând.

Miniseria este inspirată de thrillerul omonim al Dariei Polatin. Am văzut-o deja și te prinde, poveste originală, suspans și actori buni. Povestea clasică cu protagonist ambiguu, pendulând la granița dintre inocență și malefic, te tot răzgândești în funcție de cum se desfășoară acțiunea.

perfect-tour.eu

Animale nocturne (2016)

16+ Dragoste, Dramă
Cu: Amy Adams, Jake Gyllenhall
Regia: Tom Ford

Trailer Animale nocturne

Ecranizarea romanului lui Austin Wright, Tony and Susan, regizată cu numele Animale nocturne de Tom Ford, după scenariul adaptat tot de el, este un neo-noir tulburător, aproape la granița cu genul horror. Susan, o bogată proprietară a unei galerii de artă, primește de la bărbatul de care a divorțat cu mulți ani în urmă romanul recent publicat de acesta, care îi e dedicat. Citind thrillerul violent care îi reamintește de trecut, ea îl interpretează ca pe o poveste de răzbunare simbolică.

Am văzut Animale nocturne la scurtă vreme după apariție, e un film care-ți rămâne pe retina memoriei datorită regiei axate mult pe imagine, pe încadraturi perfecte, în care fiecare detaliu despre actori este armonizat cu decorul, contextul, povestea. Poezie! Când mă uit la filmele lui recente (A single man este preferatul meu) nu mă mai interesează ce vorbesc personajele, intrigă, nimic. Sunt f e r m e c a t ă de talentul acestui om de a sincroniza frumusețea, de a o scoate din orice (a inventa frumusețe), inclusiv din urât, de a arăta lăuntricul omenesc prin tăceri, culori, gesturi furișe, jocuri de lumini și umbre.

Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie (2022)

13+ Comedie romantică
Cu: Maya Noelle Prediger, Teodor Corban, Micutzu
Regia: Vsevolod Shilovsky

Hopa! Avem un intrus. O carte inspirată de un film, de data asta. Romanul Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie este bazat pe scenariul filmului omonim regizat de Andrei Huțuleac, cu Maya Noelle Prediger, Teodor Corban, Matei Dima, Grigore Silișteanu și Micutzu (Cosmin Nedelcu).

La prima vedere, Mara e o fată ca oricare: are 12 ani, e inteligentă, introspectivă și ironica. Îi plac literatura, filmele și ciocolata albă cu alune. Încercările prin care trece îi dau o perspectivă asupra lucrurilor care-i depășește numărul anilor și o putere de a lupta pe care o au doar învingătorii. Într-un moment de cumpănă, Mara ajunge într-un centru de specialitate, unde descoperă un portal care o transporta în universul Amintirilor din copilărie ale lui Ion Creangă, cartea ei preferată.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Promisiunea (2001) – apare sâmbătă

16+ Mister, Polițist
Cu: Jack Nicholson, Benicio del Toro
Regia: Sean Penn

Promisiunea 2001 trailer

Promisiunea, adaptarea nuvelei lui Friedrich Dürrenmatt din 1958, The Pledge: Requiem for the Detective Novel, spune povestea bătrânului polițist criminalist Jerry Black din Reno, Nevada. La petrecerea de pensionare organizată de colegi, distracția este întreruptă brusc de vestea descoperirii unui copil ucis, Ginny Larsen. Jerry decide să meargă împreună cu un alt detectiv, Stan Krolak, la locul crimei, iar mai apoi e nevoit să dea vestea teribilă părinților. Mama copilului îi cere să jure că va găsi criminalul.

SERIAL Parfumierul (2022)

18+ Polițist, Mister
Cu: Emilia Schule, Ludwig Simon
Creator: Nils Willbrandt

Trailer Parfumierul 2022

Romanul lui Patrick Süskind, a avut parte în ultimele decenii de trei ecranizări. Toate vor fi pe Netflix, începând de săptămâna aceasta. Despre serialul german am scris în primul articolul Răsfoiala din seria cu filme bazate pe cărți. Parfumierul, în regia lui Nils Willbrandt, este cea mai nouă adaptare, iar cea mai faimoasă, cea din 2006, cu Ben Whishaw și Dustin Hoffman în rolurile principale, va apărea pe platformă sâmbătă, 1 octombrie.

Ben Whishaw

Cartea lui Süskind este povestea unui bărbat cu o pasiune bizară, care alătură două experiențe extreme – parfumul și crima. Convins că parfumul perfect poate fi obținut doar folosind ca ingredient bazal sudoarea unei fete frumoase, el vânează tinere pentru a identifica aroma desăvârșită. Singurătatea și izolarea în care trăiește îl fac invizibil pentru cei care caută ucigașul.

Nota bene, dacă nu găsiți în articol butonul de cumpărare pentru vreuna dintre cărțile pe care sunt bazate filmele, înseamnă că la data publicării articolului cartea nu era disponibilă în România, nici în engleză, nici în română.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: