Cea de-a doua ediție a proiectului „SuperPovești din București”, campania de promovare a lecturii și a scrisului creativ lansată în 2021 de Compania de Librării București (CLB) și Headsome Communication, și-a desemnat câștigătorii. Este vorba despre zece elevi din capitală, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, ale căror povești vor fi reunite într-un volum care va fi lansat în decembrie, fiind apoi distribuit cu acces gratuit în toate librăriile din rețeaua CLB.
Poveștile Capitalei scrise de copii
Cei zece sunt elevi la școli și colegii din capitală pasionați de scris, aleși drept câștigători în urma unei evaluări realizate de organizatori, alături de autori români de literatură pentru copii și tineret. Jumătate dintre elevii selectați sunt câștigători la categoria 8-10 ani, iar cealaltă jumătate, la categoria 11-14 ani:
1. Matei Alexandru Neacșu, în vârstă de 9 ani, elev la Școala Generală nr. 280
2. Tiniche Antonia-Teodora, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala Generală nr. 117
3. Tiniche Petra-Alessia, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala Generală nr. 117
4. Thea Ilinca Jianu, în vârstă de 10 ani, elevă la Liceul Teoretic Național
5. Mara Miloș, în vârstă de 10 ani, elevă la Liceul Teoretic Național
6. Anastasia Nica, în vârstă de 11 ani, elevă la Liceul Teoretic Național
7. Maria Cioflec, în vârstă de 12 ani, elevă la Școala Internațională HLA
8. Matei-Andrei Petrescu, în vârstă de 12 ani, elev la Colegiul Național „Cantemir-Vodă”
9. Teodora Mateescu, în vârstă de 13 ani, elevă la Școala Generală nr. 178
10. Andreea Rotaru, în vârstă de 14 ani, elevă la Școala Generală nr. 280
Biserica Stavropoleos, Ateneul Român, Strada Mântuleasa, Calea Victoriei, Palatul Elena Kretzulescu, Palatul C.E.C, Teatrul Național București „I.L. Caragiale”, Muzeului de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”, Casa Poporului, Hanul lui Manuc, Delta Văcărești, Hanul Gabroveni, Bănca Naţională a Românieisau Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” sunt personajele prezente în cele 10 povești câștigătoare.
În perioada următoare, 10 autori români de literatură pentru copii și tineret vor „adopta” câte una dintre povești, urmând să lucreze la stilizarea textelor celor 10 elevi desemnați câștigătorii celei de a doua ediții a concursului „SuperPovești din București”.
Primul volum poate fi răsfoit aici.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Despre SuperPovești din București
Lansat în ianuarie 2021, de Compania de Librării București, și Headsome Communication, „SuperPovești din București” este un proiect care își propune să contribuie la educația pentru lectură, punând în valoare poveștile. Mai exact, este vorba despre legendele și poveștile despre București, orașul de care CLB este legat identitar.
Cu ajutorul campaniei „SuperPovești din București”, tinerii cititori din capitală sunt invitați să se transforme în „detectivi”, să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității, la școală, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, apoi să le readucă la viață în compoziții proprii. Să se conecteze la istoria și poveștile orașului în care trăiesc și să ajute la păstrarea memoriei colective, să readucă în actualitate aceste legende în povești proprii.
„«Superpovești din București» s-a născut, pe de o parte, din dorința de a stârni curiozitatea copiilor și tinerilor în legătură cu poveștile despre București – ivite de-a lungul istoriei sale zbuciumate – și, pe de altă parte, cu gândul de a veni în ajutorul profesorilor și al părinților care vor să îi învețe pe elevi să privească dincolo de «marginea farfuriei». Creativitatea și curiozitatea celor mici se manifestă mai ales în afara programei școlare și a temelor de acasă, atunci când li se oferă șansa de a fi independenți, de a începe și a duce la capăt un proiect din proprie inițiativă”
Oana Boca Stănescu (Headsome Communication), inițiatoarea campaniei.