NOUTATE Jurnalul pandemiei, de Gonçalo M. Tavares

Editura Cartier a lansat zilele acestea, în cadrul unui eveniment online, volumul Jurnalul pandemiei, de Gonçalo M. Tavares, tradus din portugheză de Simina Popa. Narată în propoziții scurte, expresive, asemeni unui veritabil jurnal de bord, cartea lui Tavares cuprinde momente, întâmplări, clișee și emoții pe care fiecare dintre noi le-a remarcat și resimțit în anul pandemiei.

perfect-tour.eu

Despre Jurnalul pandemiei, de Goncalo M. Tavares

„Tavares a scris cel mai autentic jurnal al pandemiei, reușind să surprindă exemplar absurdul, comedia și lirismul omenirii față cu amenințarea planetară. Literar vorbind, acesta este Vaccinul!”

(Marius Chivu)

„Goncalo M. Tavares a dat buzna pe scena literară portugheză înarmat cu o imaginaţie cu totul originală, care a depăşit toate graniţele tradiţionale ale imaginarului. Acest lucru, combinat cu un limbaj întru totul aparte, în care se amestecă invenţia îndrăzneaţă cu o stăpânire desăvârşită a colocvialului, înseamnă că nu exagerăm când afirmăm că există un înainte şi un după Goncalo M. Tavares.”

(Jose Saramago)

„Goncalo M. Tavares este un scriitor care nu seamănă cu niciunul pe care l-aţi citit până acum. Are un dar – la fel Flann O’Brien, Kafka sau Beckett – de a dezvălui căile prin care logica poate sluji la fel de loial atât nebunia, cât şi raţiunea. Poate cărţile lui par sumbre şi supărătoare, dar, tocmai din acest motiv, sunt captivante aşa cum numai opera unui artist cu forţa originalităţii poate fi.”

 (Mark O′ Conell, The New Yorker)

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Despre Gonçalo M. Tavares

Gonçalo M. TAVARES s-a născut în Luanda în 1970. A copilărit în Aveiro, în nordul Portugaliei, și în prezent predă epistemologie la o universitate din Lisabona. Laureatul Nobel portughez José Saramago a declarat:

„În treizeci de ani, dacă nu mai puțin, Tavares va câștiga Premiul Nobel, și sunt sigur că prevestirea mea se va adeveri… Tavares nu are niciun drept să scrie atât de bine la vârsta de 35 de ani. Îți vine să-i tragi o chelfăneală!”

În 2001, Gonçalo M. Tavares a publicat primul său volum de poezie, Livro da dança (Cartea dansului). Acestuia i-au urmat o serie de scrieri mai puțin convenționale ca încadrare, Cadernos (Caietele), pe care autorul le-a numerotat pe măsura publicării lor. De la editarea primei cărți, Tavares a fost distins cu multe premii și este considerat una dintre marile surprize ale literaturii portugheze recente. În 2005 a câștigat Premiul Saramago, decernat scriitorilor tineri sub 35 de ani, pentru romanul Ierusalim.

Romanul Să înveți să te rogi în era tehnologiei a primit prestigiosul Premiu pentru cea mai bună carte străină în Franța în anul 2010. Același premiu a fost acordat anterior unor nume precum Gabriel García Márquez, Elias Canetti, John Updike, Mario Vargas Llosa sau António Lobo Antunes.

Volumele sale ulterioare au fost nominalizate de-a lungul anilor la Prix Médicis Étranger 2012 și Best Translated Book Award Fiction 2013 (Călătorie în India), Premiul Jean Monnet pentru Literatură Europeană 2015 (Un om: Klaus Klump, Mașinăria lui Joseph Walser) și Prix Femina 2016 (Matteo perdeu o emprego).

Opera lui Gonçalo M. Tavares a fost tradusă și publicată în 50 de țări.

epantofi.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: