LANSARE GLOBALĂ Rezervă – Spare, memoriile prințului Harry

Rezervă, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost lansat simultan la nivel internațional în 10 ianuarie 2023. În România, memoriile prințului Harry au apărut la Editura Nemira. Cartea a fost publicată la o lună după apariția pe platforma Netflix a documentarului Harry și Meghan, în care cuplul face publice detaliile primelor întâlniri și din intimitate, inclusiv privind relația cu familia regală britanică.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Cartea de memorii a prințului – rezervă

Rezervă îi duce pe cititori într-o călătorie în timp, către una dintre cele mai triste zile trăite de lumea întreagă, 6 septembrie 1997. Laolală cu imaginea munților de coroane cu flori care străjuiau gardurile palatului Buckingham și a miilor de lumânări arzând, o altă imagine, cea a inocenței pierdute devreme, a rămas în memoria colectivă. Întreaga planetă urmărea cu stupoare și durere doi băieți care pășeau în urma afetului de tun care-o purta pe ultimul drum pe mama lor, Lady Diana, prințesa de Wales. Nu le era permis să plângă. Plânsul în public este pentru neputincioși, nu pentru prinți.

Volumul de memorii spune povestea așa cum a trăit-o prințul Harry, cel destinat tronului doar în cazul unui eveniment improbabil sau al unei tragedii, care îl va fi împiedicat pe William sau pe urmașii săi să acceadă la tron.

„Moștenitorul și Rezerva – nu era nicio judecată implicită, și totodată nicio ambiguitate. Eu eram umbra, sprijinul, Planul B. […] Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă. […] Toate acestea mi‑au fost prezentate în mod explicit încă de la începutul vieții și, de‑atunci, reamintite cu regularitate.”

farmec.ro

Înainte de moartea mamei sale, prințul Harry fusese un puști lipsit de griji și vesel, predestinat de protocolul succesoral drept rezerva fratelui său, prințul – moștenitor William. Durerea doliului a lăsat urme greu de șters. Harry a început să neglijeze școala, își stăpânea cu dificultate furia și, deoarece blama presa pentru pierderea mamei sale, respingea ideea unei vieți publice, expusă continuu blițurilor fotografilor, anchetelor și interpelărilor jurnaliștilor.

Disciplina dobândită după ce s‑a înrolat în Armata Britanică l‑a ajutat, pentru un timp, să‑și facă ordine în viață și i-a oferit o imagine bună în fața publicului, datorită implicării sale în două misiuni de luptă. Însă odată întors în țară, s-a confruntat cu stresul posttraumatic și puternice atacuri de panică.  

Apoi, într-un schimb de mesaje pe Instagram, a cunoscut-o pe Meghan, iar câteva luni mai târziu s-au întâlnit aievea pentru prima oară. Lumea a fost cucerită de această poveste ca de basm și a început să le urmărescă viețile cu aceeași curiozitate cu care odinioară aștepta să citească veștile despre Prințul Charles și Lady Di. Pentru Harry, atenția nesolicitată și excesivă din partea presei era o nouă reamintire a tragediei trăite în copilărie. Considerând că siguranța și sănătatea familiei sale sunt în pericol, Harry a decis să părăsească familia regală și țara natală. De‑a lungul secolelor, puțini avuseseră curajul să plece din sânul familiei regale britanice. Ultima dintre aceștia a fost chiar mama lui Harry, prințesa Diana.

Prințul Harry își propune să sprijine fundații caritabile din vânzările volumului său de memorii și va dona 300.000 de lire sterline ONG-ului WellChild, care se ocupă de îngrijirea la domiciliu a copiilor și tinerilor cu probleme de sănătate complexe.

top-shop.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: