LANSARE Mohamed Mbougar Sarr, laureat Goncourt, vine la București

Mohamed Mbougar Sarr, scriitorul senegalez distins în 2021 cu prestigiosul Premiu Goncourt pentru Cea mai tainică amintire a oamenilor, va fi prezent la București pentru lansarea ediției în limba română a romanului său, publicat în colecția Anansi. World Fiction, în traducerea scriitorului O. Nimigean. Lansarea, care va fi urmată de autografe, va avea loc miercuri, 15 martie, de la ora 18.00, în Sala Atrium a Institutului Francez. Evenimentul va fi un dialog între Mohamed Mbougar Sarr și poeta Svetlana Cârstean .

cartepedia.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Despre „Cea mai tainică amintire a oamenilor”

„O carte mare, o bijuterie de măiestrie literară care te încântă, te copleșește, te urmărește”

(L’ Express)

Cea mai tainică amintire a oamenilor spune povestea lui Diégane Latyr Faye, tânăr scriitor senegalez care, în 2018, descoperă la Paris o carte mitică, editată în 1938, Labirintul neomenescului. Autorul, numit în epocă „un Rimbaud negru”, dispăruse după scandalul declanșat de apariția romanului său. Diégane caută, fascinat, pe urmele misteriosului T.C. Elimane, confruntându-se cu marile tragedii ale anilor – colonialismul și Holocaustul. Diégane frecventează la Paris un grup de tineri scriitori care își dispută ideile, beau, fac dragoste și chestionează necesitatea de a scrie în exil. În vârtejul anchetei, Diégane cunoaște două femei fascinante: Siga, păstrătoarea unor secrete despre scriitorul dispărut și energica fotoreporteriță Aïda.

Povestea este un ecou al experienței reale a scriitorului malian Yambo Ouologuem, care a fost primul african câștigător al premiului literar Renaudot, dar care a fost ulterior acuzat de plagiat, a fugit din Franța și a dispărut din viața publică.

„Fac parte dintr-o mare tradiție de oameni care, atât în Occident, cât și pe continent, nu l-au abandonat niciodată pe scriitorul malian Yambo Ouologouem, nu au vrut să-l uite și care, de-a lungul deceniilor, i-au dedicat omagii sub diverse forme”,

declara Mohamed Mbougar Sarr imediat după publicarea romanului. 

epantofi.ro

Despre autor

Mohamed Mbougar Sarr, născut în 1990 în Senegal, a absolvit studiile militare la Prytanée Militaire de Saint-Louis din Senegal. După ce se mută în Franța, este admis la École des hautes études en sciences sociales (EHESS) și studiază literatură și filosofie. Remarcat după publicarea povestirii La Cale, pentru care a primit premiul Stéphane-Hessel pentru tineri scriitori francofoni, a ajuns în lumina reflectoarelor în 2015 prin Terre ceinte (Pământ împresurat), romanul de debut distins cu Premiul Ahmadou-Kourouma și Grand Prix du roman métis.

În 2018 devine cel mai tânăr scriitor recompensat vreodată cu Prix Littérature-Monde, pentru Silence du choeur (Tăcerea corului). De purs hommes (Despre oameni puri) este cel de-al treilea roman al său urmat, în 2021, de Cea mai tainică amintire a oamenilor, care îi va aduce Prix Goncourt și Prix Transfuge pentru cel mai bun roman de limbă franceză din 2021. 

noriel.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: