HOȚUL DE CĂRȚI Bărbatul care a furat manuscrisele unor scriitori ca Margaret Atwood, Sally Rooney și Ian McEwan voia doar să fie primul lor cititor

Filippo Bernardini, fost angajat al editurii Simon & Schuster, și-a asumat identitatea unor profesioniști din industria editorială pentru a avea acces la manuscrisele în lucru ale unor scriitori ca Margaret Atwood, Sally Rooney și Ian McEwan. Când a fost descoperită frauda, bărbatul a spus că nu a intenționat niciodată să facă publice romanele.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Voia doar să facă parte din lumea lor

„Hoțul de cărți” a pledat vinovat, zilele trecute, în procesul în care este acuzat de fraudă electronică și de furtul a peste 1.000 de manuscrise. Fostul angajat al editurii și-a însușit cărțile unor autori de renume, pretextând că avea o „dorință arzătoare” de a se simți ca un profesionist al industriei de carte, dar nicio intenție să înstrăineze documentele furate.

Bernardini a fost coordonator al drepturilor la Londra pentru compania Simon & Schuster, care a negat implicarea în vreuna dintre infracțiuni. Bărbatul a creat o serie de conturi de email false care sugerau identitatea unor agenți și editori, pentru a obține romane și alte lucrări de la scriitori și reprezentanții acestora.

În actele de judecată publicate recent de Bookseller, Bernardini susține că nu a înstrăinat niciodată manuscrisele obținute și că singurul său scop a fost

„să le țin aproape de pieptul meu și să fiu unul dintre cei puțini care le prețuiesc înaintea oricui, înainte de a ajunge în librării. .

epantofi.ro

Începând din august 2016 și până la arestarea sa la New York în ianuarie 2022, Bernardini și-a falsificat identitatea online de sute de ori, trimițând e-mailuri de pe conturi false către agenți literari și scriitori, pentru a obține cărți încă nepublicate.

„Într-o zi, am creat o adresă de e-mail falsă pentru cineva pe care îl cunoșteam din industria editorială și am trimis un e-mail unei alte persoane despre care știam că a cerut un manuscris aflat în pre-publicare. Am scris în stilul și folosind limbajul pe care foștii mei colegi îl foloseau. Când acea cerere a avut succes, din acel moment, această tehnică a devenit o obsesie, un comportament compulsiv.”

Sentința va fi dată în luna aprilie și poate ajunge la 21 de luni de închisoare.

Hoț de dragul literaturii

Asemeni talentatului domn Ripley – jucat de Matt Damon în filmul inspirat de cartea Patriciei Highsmith – hoțul de manuscrise și-a stupefiat victimele prin lipsa totală de acțiune care succeda furturile. Autorul fraudei nu dădea vreun semn că intenționează să vândă sau să publice în nume propriu cărțile furate.

“Dacă jocul este psihologic, iar scopul e un fel de măiestrie sau sentiment de superioritate, este mai ușor de explicat. Aceasta este o industrie plină de resentimente și, în acest sens, (n.r. furtul) devine o poveste bună,” declara anul trecut presei reprezentantul uneia dintre editurile implicate.

Personalitățile din industria editorială și autoritățile s-au întrebat ani de zile ce îl motiva pe făptaș. Nu au fost primite vreodată cereri de răscumpărare. Niciuna dintre cărțile furate nu a apărut online, în ciuda faptului că au fost vizate tot felul de manuscrise – de la memoriile unor celebrități până la romane de debut ale scriitorilor necunoscuți.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: