ȘTIRI Scriitorul și medicul Florin Chirculescu a fost distins cu premiul Vasile Voiculescu la Gala Medic pentru România

Scriitorul și medicul chirurg Florin Chirculescu a primit Premiul „Vasile Voiculescu”, pentru realizări deosebite în domeniul cultural-artistic. Distincția i-a fost acordată în cadrul celei de-a doua ediții a Galei „Medic pentru România”, care a avut loc la 23 martie 2023, în București.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Medicilor

Colegiul Medicilor din România acordă anual profesioniștilor din domeniu trei premii pentru excelență. Două dintre ele se referă la reușitele în medicină – Premiul „George Emil Palade“ pentru cercetare științifică și Premiul „Carol Davila“ pentru merite deosebite în profesia medicală, iar unul recompensează activitățile culturale, premiul Vasile Voiculescu.

Printre personalitățile prezente la gala de anul acesta s-au numărat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, conf. dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, senatorii Nicoleta Pauliuc și prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

perfect-tour.ro

Despre Florin Chirculescu

Florin Chirculescu, de profesie chirurg toracic, s-a născut la București în 1960. A debutat în 1993, în revista SF JSF, cu proză scurtă. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, apoi Marele Premiu al Editurii Nemira, în 1997, pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine.

A colaborat cu ziare și reviste, publicând nuvele și povestiri și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Diasfera, 2006), câștigător al Premiului Vladimir Colin, Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017).

Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele real. Romanul a fost nominalizat la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași.

epantofi.ro

Un altfel de Eminescu, Solomonarul

În 2022 a publicat Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit. Două planuri temporale – secolul al XIX-lea și prezentul secolului al XXI-lea – se împletesc în circumstanțe neobișnuite. Eminul și Max Murgescu, alias Macu, un afacerist care are o obsesie cu Luceafărul, se caută neîncetat în timp și spațiu. Priceputa jurnalistă Louise e centrul de greutate al acestei întâlniri dincolo de timp. Coincidențele apar de te miri unde, istoria și politica acaparează scena, crizele și corupția se adâncesc, măștile cad, iar Solomonarul strânge menghina și mai puternic.

„În literatura română de azi, Solomonarul este un obiect fascinant. Roman istoric și roman al actualității, roman despre Eminescu și roman despre zonele de turbulență ale lumii contemporane, roman despre obsesiile naționale și roman gândit la o scară planetară, roman plin de idei și roman traversat de aventuri și conspirații, roman realist și roman fantastic, roman cu o arhitectură riguroasă și roman deschis explorărilor ca o cutie misterioasă, Solomonarul activează portaluri pe care literatura română nu le-a cunoscut până la Florin Chirculescu.“

Mihai Iovănel

Cumpără cartea (reducere 35%)

„După Greva păcătoșilor, Florin Chirculescu revine cu un roman remarcabil din toate punctele de vedere: Solomonarul. Documentarea minuțioasă și erudiția se contopesc cu ficțiunea, realitățile particulare se toarnă într-o formă universală, fie că sunt surprinse în prezentul foarte apropiat, în trecutul cețos ori în viitorul glamorous, viziunea realistă se declină în sute de nuanțe, dar și în inserții fantastice, științifice, culturale, pop ș.a.m.d., stilul inconfundabil al scriitorului – frazarea rafinată, decupajul, oralitatea, interferențele, naturalețea și ușurința cu care jonglează cu toate acestea – se imprimă pe fiecare pagină. Grosso modo, Solomonarul are o complexitate narativă năucitoare. Deschide multe uși. Iar după acest tur de forță, cititorul și-l va aminti pe Eminescu altfel. Și nu doar pe el.“

Eli Bădică

Alte articole pe Răsfoiala despre scriitori români

SCRIITOR ȘI CITITOR Simona Antonescu Cititor este un titlu de noblețe care nu se câștigă ușor

RECENZIE Theodoros. O desfătare literară

NOUTATE Copilul tău scrie, Oana Moraru

melkior.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: